Wat kan er gebeuren als een vies gebit niet behandeld wordt?

Zonder gebitsverzorging zal tandplaque en tandsteen zich ophopen met tandvleesontsteking en paradontale aandoeningen als gevolg.
Bacteriën die worden geassocieerd met gebitsaandoeningen zijn verantwoordelijk voor slechte adem en verspreiden zich via de bloedbaan naar de hartkleppen en de nieren. Dit vergroot het risico van ernstige aandoeningen aan deze essentiële organen.

Wanneer tandsteen niet wordt verwijderd zal het tandvlees gaan ontsteken en omhoog gaan trekken. Het gevolg hiervan is dat de elementen los gaan zitten en niet meer te redden zijn, de elementen moeten getrokken worden.

Konijnen en cavia’s:

Wanneer een konijn of cavia last heeft van zijn gebit komt dit meestal door:

  • Trauma; wanneer de tand door trauma verloren gaat kan de tand na verloop van tijd weer terug groeien. Echter deze kan dan verkeerd groeien waardoor een afwijkende stand ontstaat. Soms groeit de tand helemaal niet meer terug. De tegenoverliggende snijtand slijt dan niet af en zal door blijven groeien.
  • Fracturen van de kaak waardoor de positie van de snijtanden veranderd is.
  • Afwijkend knaaggedrag, zorgt ervoor dat de kiezen en tanden scheef afslijten.
  • Genetisch. Er komt een genetische afwijking voor bij het konijn waarbij de bovenkaak te kort is. Hierdoor lijkt het alsof de onderkaak te lang is. Op de leeftijd van 8-10 weken zien we meestal de eerste problemen ontstaan.

Bij een afwijkende stand van de snijtanden zullen meestal de bovenste snijtanden naar binnen gaan groeien tot in de mondholte. Lippen, tong en gehemelte kunnen beschadigd raken en gaan ontsteken. De onderste snijtanden gaan meestal uit de bek groeien of kunnen de bovenlip raken.
Doordat de bek niet goed kan sluiten zullen ook de kiezen niet goed afslijten op elkaar waardoor hier haken kunnen ontstaan. Deze kunnen de wang en de tong beschadigen.

Het diertje zal niet meer goed kunnen en/of durven eten door de pijn of de afwijkende stand. Het maagdarmstelsel komt stil te liggen door geen of te weinig voeding. Dit is bij een konijn of cavia zeer gevaarlijk omdat door het stilliggen van het maagdarmstelsel gasvorming kan ontstaan met ernstige buikpijn en afknellen van organen tot gevolg.