Op vakantie!

Mee op vakantie of naar een kennel?

Veel honden gaan ieder jaar mee op vakantie naar het buitenland, katten verblijven meestal thuis of in een pension. Meegaan op vakantie of naar een pension of oppas is een overweging die gemaakt moet worden. Aan beide opties zitten voor- en nadelen. Laat uw dier, of het nu een hond, kat, konijn, cavia, hamster of muis is nooit alleen thuis achter met “voldoende voer en water”. 

Als uw huisdier niet meegaat op vakantie is er de optie om deze naar het pension te brengen of een oppas te regelen.

Naar het pension

Niet iedereen mag zomaar een pension beginnen, hier is een vakbekwaamheidsbewijs voor nodig. Hierin staat bijvoorbeeld beschreven waar de huisvesting en verzorging aan moeten voldoen en hoe de bedrijfsvoering geregeld moet zijn.

Waar moet een goed hondenpension aan voldoen? Dierenwelzijn hoort uiteraard voorop te staan. Dierenwelzijn wordt binnen de EU geformuleerd in de vijf vrijheden:

  1. Voeding - Een dier hoort iedere dag vers drinkwater te hebben en een aan het dier aangepaste voeding.
  2. Verblijf - De verblijfplaats hoort schoon, overdekt en ruimtelijk te zijn met de juiste temperatuur en rust plekjes.
  3. Gezondheid - De pensionhouder dient te voorkomen dat een huisdier ongemak of pijn ervaart. Indien een dier toch ziek wordt hoor de pensionhouder z.s.m. de juiste medische zorg te verlenen.
  4. Stress - Angst en stress moet zo veel mogelijk vermeden worden. Stress hoort snel herkent te worden en adequaat op gereageerd te worden (stress verminderen).
  5. Gedrag - De leefomgeving hoort aangepast te zijn aan de behoeften van het dier, ook hierbij kan gekeken worden naar de standaarden. Een hond heeft andere behoeften dan een kat of konijn.

Uw huisdier naar een vreemd iemand en vreemde plek brengen blijft spannend. Vraag daarom aan de pensionhouden of u een keer vrijblijvend langs mag komen om te zien hoe de dieren gehuisvest zijn en hoe de dieren reageren in hun tijdelijke omgeving.

Checklist naar het pension:

  • Paspoort met de juiste vaccinaties (zie wetten, regels en vaccinaties).
  • Eigen voeding.
  • De data waarop je je dier komt brengen en weer komt halen.
  • De benodigde gezondheidskenmerken (vaccinaties/chip/enzovoort)
  • Niet elk pension biedt de mogelijkheid dat je kat alleen zijn eigen voer mag/kan/wil eten, vraag dit dus goed na.
  • Voorzie het pension van de adres- en contactgegevens van waar jij zult verblijven, mocht er dan iets gebeuren kunnen ze je in ieder geval bereiken.
  • Je kunt instructies voor eventuele medicijnen of tijden van voeding doorgeven.
  • Het is altijd handig om de gegevens van een thuisblijver door te geven, zodat ze ook een direct aanspreekpunt in de omgeving hebben, mocht dat nodig zijn.

Check list- met de hond of kat op vakantie:

Voor u zelf moet u al een flinke hoeveelheid bagage meenemen, zodat u alles bij u heeft wat nodig is.
Maar voor uw huisdier is het ook belangrijk om een eigen bagage-checklist te maken.

Wij helpen u graag al een beetje op weg.

  • Paspoort met de juiste entingen (zie wetten, regels en vaccinaties)
  • Voldoende voeding en beloningen (maak eventueel al op voorhand de dagelijkse porties, zodat u zeker weet dat u genoeg bij u heeft)
  • Eventuele medicatie
  • Ontvlooi/teken/ontworm producten (zie uit- en inwendige parasieten)
  • Eet en drinkbak
  • Speeltjes
  • Tekentang, verband, pincet (ehbo-setje voor huisdieren)
  • Comfortabel ligkussen/mandje (+ bench indien nodig).
  • Koelband / koelmat
  • Muilkorf (in sommige landen is het verplicht om een muilkorf bij je te hebben, zie www.licg.nl voor de invoer-eisen)
  • Reserve halsband en riem
  • De eigen kattenbak met grit
  • Stevige vervoersmand

Chippen

De maand juni is jaarlijks traditioneel de maand van het chippen. Het is de periode vlak voordat veel mensen op vakantie gaan.

Sommige honden en katten gaan logeren bij vrienden, familie of in naar pension. Andere worden meegenomen worden naar een vakantieverblijf. Weer anderen (met name katten) worden thuis verzorgd door bekenden. In alle gevallen is de kans groter dat uw huisdier ineens besluit dat het toch niet zo gezellig is waar hij of zij zich bevindt. Als uw huisdier gechipt is dan weten alle instanties direct​dat hij/zij bij u hoort.

Naar het buitenland op vakantie; wetten, regels en vaccinaties.

Regels

Het is natuurlijk hartstikke leuk om uw huisdier met u mee op vakantie te nemen. Enkel dient u wel aan de wet- en regelgeving te voldoen van het land waar u naar toe gaat, maar ook de landen waar u eventueel door heen reist.

Binnen de EU gelden de volgende regels (voor honden en katten):

  • Een geldig Europees dierenpaspoort
  • Een geldig chipnummer dat geregistreerd is
  • Vaccinatie tegen rabiës (min. 21 dagen voor vertrek)

Wij raden u ook aan om uw huisdier van de reguliere vaccinaties te voorzien om verdere ziektes te voorkomen. Op sommige vakantiebestemmingen is dit zelfs verplicht. Vraag dit dus goed na bij bijv. campings en hotels.

Er zijn verschillende ziekten die uw huisdier kan oplopen in het buitenland. Daarom is preventief vaccineren, en behandelen tegen parasieten zeer belangrijk.

Vraag bij de ambassade van het land waar u heen wilt na of dat land aanvullende eisen stelt. Voor sommige landen moet uw dier bijvoorbeeld eerst in afzondering of quarantaine. Of hij moet een bloedonderzoek ondergaan.

Voor muilkorf-plicht en het niet welkom zijn van bepaalde honden-rassen vind u meer informatie op www.licg.nl.

Meer informatie

Inwendige- en uitwendige parasieten

Neem voor uitgebreider advies contact op met de praktijk.
De assistente zal u uitleggen welke middelen u nodig heeft om uw huisdier een zo goed mogelijke bescherming te bieden. Dit is specifiek per land.

Op www.esccap.nl kunt u per land bekijken voor welke parasieten u uw huisdier moet beschermen.

ESCCAP (European Scientific Counsel Companion Animal Parasites) is een onafhankelijke, non-profit organisatie die richtlijnen ontwikkelt voor de behandeling en preventie van parasieten bij gezelschapsdieren. Deze richtlijnen zijn opgesteld ter bescherming van de gezondheid van huisdieren, het verbeteren van de volksgezondheid en ter bevordering van de relatie mens-dier.

Het aantal parasieten en hun belang in Europa varieert sterk. De ESCCAP Richtlijnen geven een overzicht van de verschillende situaties in Europa met de nadruk op de belangrijkste verschillen tussen parasieten in de verschillende delen van Europa. Daarnaast worden er specifieke aanbevelingen gegeven over te nemen bestrijdingsmaatregelen.

De Richtlijnen ondersteunen de dierenarts en eigenaar om huisdieren vrij van parasieten te houden. Deze Richtlijnen zijn vooral van belang door de toename van het reizen van huisdieren binnen Europa.

  • Wormen: hartworm, spoelworm, lintworm, vossenlintworm en haakworm
  • Uitwendig: vlooien, teken en zandvliegen

Parasieten kunnen ernstige ziektes overdragen zoals Lyme, Babesiosis, Ehrlichiosis, Leishmania en hartworm.
Zo is in Europa op verschillende delen het risico op hartworm aanzienlijk aanwezig.

(Sommige landen stellen strenge eisen aan het toedienen van anti-parasiticum, informeer dus op tijd!)

Chippen

De maand juni is traditioneel de maand van het chippen. Het is de periode vlak voordat veel mensen op vakantie gaan.

Sommige honden en katten gaan logeren bij vrienden, familie of in naar pension. Andere worden meegenomen worden naar een vakantieverblijf. Weer anderen (met name katten) worden thuis verzorgd door bekenden. In alle gevallen is de kans groter dat uw huisdier ineens besluit dat het toch niet zo gezellig is waar hij of zij zich bevind. Als uw huisdier gechipt is dan weten alle instanties direkt dat zij bij u hoort.