Vaak hebben onze honden en katten last van wormen zonder dat we er iets van zien. De kans is groot dat uw huisdier besmet is met spoelwormen of andere soorten wormen. Honden en katten kunnen ziek worden van een wormbesmetting, maar ook de mens kan problemen krijgen van de larven van de spoelwormen. Daarom is het dus belangrijk om onze huisdieren regelmatig te ontwormen.
Herkent u de volgende symptomen?
Dan zou het kunnen dat uw huisdier last heeft van een worm-besmetting. Braken, Diarree, Vermagering (gepaard met bolle buik), Verminderde conditie.
Waarom is regelmatig ontwormen belangrijk?
Wormen produceren tot zo’n 200.000 eitjes per dag, die met de ontlasting worden uitgescheiden. Deze voor het blote oog onzichtbare eitjes zijn (nog) niet besmettelijk. Dat zijn ze pas na enkele weken als zich in de eitjes larven ontwikkeld hebben. Door opname van deze besmette eitjes infecteren honden en katten zich opnieuw. Dit gebeurt na likken aan de vacht of het eten van de grond. Pups en kittens worden ook besmet via moedermelk en pups zelfs al voor de geboorte in de baarmoeder. Daarom hebben jonge honden en katten bijna altijd last van wormen. De wormeitjes kunnen zich zelfs inkapselen in het lichaam van uw pup of kitten en steeds met kleine beetjes vrijkomen. Daarom is regelmatig ontwormen belangrijk.
Welke wormen komen het meeste voor?
De meest voorkomende wormen bij hond en kat zijn de spoelworm (Toxocara) en de lintworm (Dipylidium).
Hoe ziet een spoel- of lintworm eruit?
De spoelworm
De spoelworm is een rondworm van enkele millimeters dik en tot circa 15-35 centimeter lang. In levende toestand is de worm lichtroze, na de dood verdwijnt deze kleur snel en wordt hij wit. Deze worm zie je soms in zijn geheel in de ontlasting of braaksel van uw hond of kat. Vaak worden ze vergeleken met spaghetti of elastiek.
De lintworm
Lintwormen zijn plat, meestal wit of geelachtig en verdeeld in korte segmenten. Een volwassen lintworm bestaat uit een groot aantal segmenten die samen bij sommige soorten wel 10 meter lang kunnen worden. Gedurende het hele leven van de lintworm worden er nieuwe segmenten bijgemaakt. Deze segmenten zijn soms zichtbaar in de ontlasting en zien er uit als rijstkorrels.
Wat is hartworm?
Dit is een worm die bij de hond en mindere mate bij de kat voorkomt. Deze worm kwam tot voor kort alleen voor in een tropische en subtropische gebieden. Het is echter gebleken dat de infectie zich steeds verder naar het noorden verspreid. De worm wordt via een muggenbeet verspreid en kan niet direct van dier op dier overgaan. De ontwikkeling van larve tot volwassen worm duurt ongeveer 6 tot 7 maanden. Het kan dus zo zijn dat als uw dier een besmetting heeft opgelopen, het geruime tijd duurt voor deze tot uiting komt. De meest voorkomende klachten zijn: hoesten, gewichtsverlies, vermoeidheid en ademnood. Behandeling is lastig en zeker niet zonder gevaar voor uw huisdier, waardoor preventie een veel betere optie is.
Als uw huisdier mee gaat naar het buitenland dan is preventieve behandeling aan te raden. De behandeling in de vorm van tabletten geeft u één keer op de dag van thuiskomst en een maand later nog een keer. Indien u langer dan een maand wegblijft is tevens het advies uw hond maandelijks op plaats van bestemming te behandelen.
Wat is de vossenlintworm?
Deze lintworm komt in de dunne darm van de vos voor. Uw huisdier kan ook met deze worm besmet raken. Dit gebeurt dan door het opnemen van besmette ontlasting van de vos. Ook mensen kunnen besmet raken met deze lintworm. Dit kan bijvoorbeeld al gebeuren door het eten van wilde bosvruchten en/of paddenstoelen. De lintworm komt in Nederland voor in Groningen en Limburg en de grensgebieden met Duitsland en België. Deze worminfectie kan zeer gevaarlijk (levensbedreigend) zijn voor de mens.
Kunnen mensen besmet raken met wormen?
Ook mensen kunnen besmet raken. Dit gebeurt vooral bij kinderen, bijvoorbeeld in zandbakken, parken en tuinen. Ook door simpelweg met uw huisdier te spelen kunnen kinderen een worminfectie oplopen. Na besmetting komen de eitjes in de darm terecht. Spoelwormen ontwikkelen zich bij de mens niet tot volwassen wormen, maar de eitjes ontwikkelen zich wel tot larven die de darmwand doorboren en zich verspreiden via de bloedbaan. Daarbij kunnen ze op verschillende plaatsen in het lichaam ontstekingshaardjes veroorzaken. De lever, longen, ogen en hersenen kunnen aangetast worden. Bij kinderen die aanleg hebben voor astma kunnen allergische reacties versterkt worden door een spoelworminfectie. Hygiëne: Het is daarom erg belangrijk dat u een goede hygiëne handhaaft om zo een besmetting te voorkomen. Was daarom altijd goed uw handen en de handen van uw kinderen na het buitenspelen en het spelen met uw huisdier. Verder is het verstandig om de zandbak van uw kinderen af te dekken, zodat honden en katten daar hun behoefte niet kunnen doen. Naast goede hygiëne is het natuurlijk belangrijk dat u uw hond en kat regelmatig ontwormd.
Wanneer moet ik mijn huisdier ontwormen?
Ontwormingschema:
Puppy's: 2, 4, 6 weken daarna elke maand t/m 6 maanden. Daarna 4x per jaar ontwormen!
Kittens: 2, 4, 6 weken daarna elke maand t/m 6 maanden. Daarna 4x per jaar ontwormen!
Volwassen hond en kat: 4 x per jaar ontwormen!
Ziet u wormen in de ontlasting of braaksel bij uw hond of kat, enkele dagen nadat u ontwormd heeft? Dan is ons advies om de behandeling na twee weken te herhalen. Indien u meerdere dieren heeft, is het altijd verstandig deze gelijktijdig mee te behandelen, ookal heeft u bij deze dieren (nog) geen wormen waargenomen.
Welke ontwormingsmiddelen zijn er?
Er zijn verschillende soorten ontwormingsmiddelen, namelijk:
Voor informatie en een passend advies staan wij u graag te woord, telefonisch 046-4512417 of aan de balie.