In verband met de wetgeving voor diergeneesmiddelen moeten dierenartsen, dus ook wij, ons beleid in het meegeven van vuurwerkmedicatie aanpassen. Wellicht heeft u eerder bij ons vuurwerkmedicatie alprazolam meegekregen voor uw hond maar helaas kunnen wij dit middel niet meer verstrekken en willen wij u middels dit bericht op de hoogte stellen van de alternatieven.
Alprazolam is een humaan medicijn en humane medicijnen, zo is wettelijk geregeld, zijn geen eerste-keus middelen en mogen niet zomaar meegegeven worden. De NVWA voert hierop controles uit bij dierenklinieken en ook wij moeten ons aan deze regels houden.
Ons advies voor eerste-keus diergeneesmiddelen tegen vuurwerkangst is het gebruik van voedingssupplementen en/of feromonen, met deze middelen dient u ruim vóór oud en nieuw van start te gaan om zo het gewenste effect te kunnen bereiken. Voor honden zijn dit de Adaptil tabletten, voor katten de Feliway verdamper of spray. Voor uw hond kunt u op het stress-moment zelf de Sileo gebruiken, dit is een gel wat u aanbrengt op het wangslijmvlies. Voor meer informatie vragen wij u om telefonisch contact op te nemen met de praktijk 046-4512417
Het is weer bijna zo ver, de jaarwisseling! Voor mensen een gezellige avond samen zijn om het oude jaar af te sluiten en het nieuwe jaar al feestend in te gaan. Onze huisdieren vinden het echter meestal niet zo’n gezellige avond. Vaak al weken van te voren wordt er in de omgeving vuurwerk afgestoken. Voor mensen kunnen dit al harde knallen zijn, voor dieren klinken de knallen nog dubbel zo hard! Tevens weten dieren natuurlijk niet waar de knallen vandaan komen en waarom ze er zijn, dit zorgt er voor dat veel dieren er een enorme angst voor ontwikkelen of al hebben, met alle gevolgen van dien. Wat kun je doen? Veiligheid: Zorg voor een veilige, rustige plek waar het dier zich op zijn gemak voelt. Dit kan voor de hond bijvoorbeeld een bench of mand zijn en voor de kat een krabpaal met verstop-huisje. Het is belangrijk dat de hond of kat zich er veilig voelt en er uit zichzelf graag naar toe gaat. Door de hond of kat er iets lekkers te geven wordt de plaats geassocieerd met iets fijns. Voor honden kan een lekker kauwbot of een Kong gevuld met lekkers voor een fijne afleiding zorgen. Sommige honden en katten vinden het prettig om ergens onder te liggen of in een donkere, kleine ruimte waar weinig prikkels zijn. Houd de gordijnen dicht of rolluiken naar beneden om te voorkomen dan uw huisdier de lichtflitsen kan zien. Door de radio of televisie hard aan te zetten, zullen de geluiden van buiten wat minder hard waarneembaar zijn voor uw huisdier. Laat de kat niet meer naar buiten gaan en geef hem voldoende vertier binnen in huis om de energie kwijt te raken. Laat de hond enkel nog aangelijnd uit, om evt. vluchten door angst te voorkomen. De hond kan zich ook een stukje prettiger voelen door een thunder-shirt te gebruiken. Dit is een soort van honden-trui die strak om het lichaam zit. Het thunder-shirt bakent het lichaam in, waardoor de hond zich veiliger voelt (denk aan een ingebakend baby’tje). Vertrouwen en steun aanbieden:
Geef uw hond of kat het vertrouwen dat u er voor hem bent. Er is natuurlijk niets zo erg als bang zijn, en dan ook nog eens genegeerd te worden. Angst is namelijk een emotie. Gedrag (bijv: commando ‘’zit’’) kun je aanleren, emoties niet. Angstig ben je wel of ben je niet, het is een gevoel. U mag uw hond of kat dus best steun geven als u merkt dat uw hond of kat hier behoefte aan heeft. Door er voor uw hond of kat te zijn, geruststellend tegen hem te praten en/of hem aan te raken geeft u uw hond of kat het gevoel dat hij niet alleen is in een stressvolle situatie.
Nieuwe associaties leggen: Wanneer de hond of kat (nog) geen angst heeft voor de knallen is het van groot belang om dit zo te houden. Dit doe je door de knallen te associëren met iets leuks! Speel bijvoorbeeld het favoriete spelletje met je hond of kat tijdens de knallen, dit kan hersenwerk/zoekwerk zijn of spelen met een speeltje. Het voordeel van hersenwerk/zoekwerk is dat de hond of kat mentaal wordt uitgedaagd en dit tegelijkertijd een lekkere beloning oplevert! Deze uitdaging zorgt voor mentale voldoening en zal het dier niet zo zeer conditioneel vermoeien maar mentaal. Het zal er voor zorgen dat uw hond of kat eerder rust kan vinden en eventuele stress en frustratie kwijt raakt.
Konijnen zijn hele gevoelige dieren en kunnen zeker een goede begeleiding gebruiken tijdens deze dagen. Sommige reageren minder op de knallen en flitsen dan anderen terwijl een aantal konijnen kunnen verstijven van schrik. Helaas kunnen ze geen rustgevende medicatie verdragen waardoor we in de omgeving moeten proberen het ze zo aangenaam mogelijk te maken. Geef geen medicatie die bestemt is voor honden of katten omdat dit gewoonweg niet gemaakt is voor konijn en flink verkeerd kan aflopen.
Over het algemeen hebben alle konijnen, of ze buiten of binnen leven, baat bij extra schuilplekken. Daarnaast zijn hersenwerkjes zoals een snuffelmat en andere voerspelletjes altijd een goede toevoeging omdat ze zo afgeleid zijn van wat er om hen heen gebeurt.
Buiten konijn Als u uw konijn normaal gesproken buiten houdt is het beter om deze een paar dagen voor nieuwjaar, voordat de knallen beginnen, binnen te zetten. Bijvoorbeeld in de garage of een andere plek waar het niet te warm is. Zo wordt het geluid gedempt en ziet het konijn de lichtflitsen niet. Vaak wordt er ook geadviseerd om een doek of laken over de kooi heen te hangen, maar dit kan zeer snel vlamvatten als er een stukje vuurwerk op landt dat nog niet is uitgedoofd. Daarnaast vermindert het ook de ventilatie wat niet wenselijk is. Zorg ervoor dat, als u het konijn niet binnen kunt zetten, er geen vuurwerk in het hok kan komen. Wellicht kunt u het hok met de open voorzijde omdraaien naar de muur. Op die manier kunnen er geen deeltjes naar binnen vallen en worden de lichtflitsen wat verminderd. Geef uw konijn veel schuilmateriaal zoals extra stro of een doos van karton waarin hij/zij zich kan terugtrekken. Binnen konijn Bovenstaande puntjes kunnen natuurlijk ook uitgevoerd worden bij konijnen die binnen worden gehouden. Houd de gordijnen of rolluiken dicht zodra het donker begint te worden zodat de lichtflitsen niet zo opvallen. Daarnaast kunt u ook de radio of tv aanlaten om het geluid van buiten wat minder op te laten vallen. Hoe herkent u of uw konijn bang is? De meeste konijnen willen weg van de plek die hen bang maakt. Ze kunnen onrustig lijken en zich klein proberen te maken. Het is voor hen dan ook het fijnste als ze met rust worden gelaten, maar als het konijn juist naar u toe komt mag u hem/haar zeker aanhalen als hiernaar gevraagd wordt. Daarnaast kunnen angstige konijnen vaak op de grond stampen met hun achterpoot om anderen te wijzen op gevaar. Dit laatste verschilt echter vaak per konijn. Een goede tip om te weten is dat angst nooit beloond kan worden. U hoeft dus niet bang te zijn dat u het konijn stimuleert angstiger te worden voor het vuurwerk. Bang zijn is een gevoel dat je hebt, je bent het of je bent het niet. Het gevoel wordt niet erger als daarbij iets lekkers wordt gegeven. En verder Probeer uzelf niet anders te gedragen dan normaal omdat het konijn hier ook nerveuzer van kan raken omdat hij/zij dit niet gewend is. Vaker aaien of oppakken zal het konijn niet fijn vinden, maar rustig bij erbij gaan zitten zodat hij/zij steun kan zoeken bij u, wanneer hij/zij het nodig heeft, zal zeker gewaardeerd worden!