Hoe ziet een gezond gebit eruit?

Voorkomen is beter dan genezen, maar helaas heeft maar liefst gemiddeld 80% van de honden en katten van 3 jaar en ouder gebitsproblemen.

Net zoals bij de mens starten honden, katten en konijnen met een melkgebit. Wanneer deze worden gewisseld is afhankelijk van de soort, bij konijnen wordt het melkgebit soms vóór de geboorte tot 5 weken na de geboorte gewisseld. Honden en katten hebben geen tanden bij de geboorte, de hond krijgt het melkgebit tussen de 3 -12 weken oud en bij de kat is dat tussen de 2 en 6 weken oud. Het wisselen gebeurt wanneer de dieren in de puberteit komen, ongeveer tussen de 3 – 7 maanden oud.

Het kan wel eens voorkomen dat uw hond of kat dubbele tandjes krijgt. Dat betekent dat sommige tanden van het melkgebit blijven staan ondanks het wisselen.

Dubbele hoektanden

Hoeveel soorten tanden een dier heeft wordt met de “tandformule” aangegeven. Op onderstaande plaatjes kunt u de benamingen zien.

Tandformule hond

Tandformule kat
 

Tandformules knaagdier en haasachtigen

Een gezond gebit heeft roze tandvlees, is niet teruggetrokken en is vrij van tandplaque en tandsteen. Daarnaast ruikt het gebit normaal.

Gezond gebit hond

Gezond gebit kat

Gezond gebit konijn

Een vies gebit kan voor vervelende problemen zorgen als dit niet wordt aangepakt (welke dit zijn kunt u in week 4 lezen). Op foto 1 ziet u een gebit met een rode rand en tandsteen, als het gebit in dit stadium niet behandeld wordt zal het vlot verergeren naar de tweede foto. Zodra het gebit is schoongemaakt kan het zijn dat de ernst duidelijk zichtbaar blijft zoals op foto 3 te zien is, het tandvlees is teruggetrokken waardoor de tandwortels blootliggen.

Het gebit van een konijn groeit zijn hele leven door, hierdoor is het heel belangrijk dat de tanden goed staan zodat deze door de knagende beweging worden afgesleten. Zoals op onderstaande foto’s is te zien staan deze tanden niet goed op elkaar waardoor ze scheef gaan groeien.

Slecht gebit hond

Gebit kat: voor en na behandeling

Slecht gebit konijn