Plaskaterbehandeling

Als een object zoals een blaassteen de urinebuis verstopt, kan de kater niet meer plassen. Het gevolg daarvan gaat zijn dat er een niervergiftiging op gaat treden. De kat wordt suf en kan gaan braken. Binnen de twee dagen kunnen deze symptomen leiden tot shock, coma of zelfs de dood.
Het is dus van levensbelang dat u dagelijks goed checkt of uw kat wel goed plast!

Symptomen

U kunt op de volgende symptomen letten:

  • Vaak naar de kattenbak gaan
  • Langdurige persen op de kattenbak
  • Kleinere plasjes als normaal
  • Bloed bij urine
  • Sloomheid
  • Braken

Wacht niet af en neem zo spoedig mogelijk contact op met de praktijk op 046 - 45 124 17!

Behandeling

De verstopping moet zo snel mogelijk worden opgeheven, met behulp van een dun buisje (een katheter). Als het lukt, zal de blaas geleegd worden en vervolgens wordt de blaas gespoeld. Na deze behandeling krijgt de patiënt een infuus zodat we de nieren goed door kunnen spoelen zodat ze weer normaal gaan werken. Ook krijgt de kat nog enkele medicijnen. De katheter blijft in de urinebuis zitten gedurende enkele uren.

Nabehandeling

Het belangrijkste is ervoor te zorgen dat de urinebuis niet opnieuw verstopt raakt. Dit kan d.m.v. een strikt blaasdieet en indien nodig medicatie.

Vooruitzichten

Als de urinebuis niet langer dan een dag verstopt heeft gezeten, is het vooruitzicht over het algemeen gunstig. De vooruitzichten worden somberder naarmate de verstopping langer heeft geduurd. In ernstige gevallen zien we ook dat de blaasinhoud bijna uit puur bloed bestaat. In die gevallen is het mogelijk dat de patiënt komt te overlijden ondanks intensieve zorgen. Dit komt doordat de niervergiftiging en de blaasbeschadiging in een té ver stadium zijn geraakt.In sommige gevallen is het nodig om de blaas operatief te ontdoen van de verstopping.

Terug naar Operaties