Kruisbandoperatie

Het inscheuren van de voorste kruisband zien we bij twee type honden.
In de eerste plaats bij jonge, vaak zware en atletische honden zoals de Rottweiler, Herder, Berner Sennen, Beauçeron etc. Op de tweede plaats wordt het ook vaker gezien bij oudere honden en kleine rassen zoals de Yorkshire Terriër, Maltezer, Poedel, etc.

Deze scheuren ontstaan door overbelasting van de kruisband. Dit gebeurt vaak tijdens een explosieve beweging, zoals jagen achter een vogel of bij het spelen met stokken of een bal. Bij oudere honden kan de band scheuren bij dagelijkse bewegingen omdat er slijtage en degeneratie op de band zit.
 

De band scheurt bij slechts een klein aantal honden direct helemaal. Meestal is er een voorgeschiedenis van kleine scheurtjes die aanleiding geven tot periodes van mank zijn. In de beginfase reageert de hond dan ook nog goed op pijnstillers of ontstekingsremmers en dat zolang de scheurtjes klein zijn.

Als de band echter helemaal scheurt ontlast de patiënt de poot geheel en zullen pijnstillers geen of nauwelijks verbetering veroorzaken. Gedeeltelijke scheuren van de voorste kruisband leiden in onze ervaring steeds tot gehele rupturen. Deze totale scheuren kunnen optreden dagen, weken, maanden, of jaren na het optreden van de eerste kleine scheurtjes.
Wanneer de band helemaal gescheurd is wordt de knie instabiel en treedt het schuifladensyndroom op. Hierbij is de knie abnormaal te bewegen. Om dit uit te testen is het meestal nodig om de patiënt een narcose te geven. De knie wordt dan stevig vastgenomen en onderzocht op het voorwaarts schuiven van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen.

 

Het scheuren van de voorste kruisband wordt het beste d.m.v. een operatie behandeld. Drs. Franken opereert met groot succes de kruisbandlaesies.

Het herstel na de ingreep moet langzaam gebeuren. Daarom moet de patiënt tot zes weken na de ingreep aan de korte lijn gehouden worden met korte wandelingen. Tien minuten is echt het maximum, al mag dit meermaals per dag. In huis mag hij wel vrij bewegen.

Na zes weken mag de patiënt meer doen, maar hem dan loslaten en plots alles laten doen is te veel van het goede. De knie wordt dan overbelast. Het is beter om de fysieke beweging langzaam op te bouwen over een periode van één tot twee maanden.

Bij katten worden scheuren van de kruisband vaak gezien in combinatie met een ziekte van de hartspier. Een EKG en echografisch onderzoek is dan ook steeds noodzakelijk vóór de narcose.

Terug naar Operaties