Oogdrukmeting

Wat is glaucoom?

Bij glaucoom raakt een oog beschadigd door een verhoogde druk in het oog. Deze verhoogde druk in het oog ontstaat doordat kamerwater-vocht niet voldoende  uit het oog wordt afgevoerd, in een enkel geval door verhoogde aanmaak. Bestaat de verhoogde druk te lang, dan kan de hond daarvan blind raken aan dat oog.

De tonovet voor oogboldrukmeting

Dit apparaat meet door middel van magnetisme de oogdruk. Er is dus geen fysiek contact met het instrument en de oogbol (de meetpen "zweeft" in het instrument en kan dus niets beschadigen). Het is een veilige en pijnloze manier om een verhoogde oogboldruk (glaucoom) te meten.

Hoe weten we dat de meting geen pijn doet en nauwelijks te voelen is?
Simpel: we hebben het vaak genoeg op elkaar geoefend!

Wat zijn de oorzaken van glaucoom?

Dit kan komen door een erfelijke afwijking (primair glaucoom) of ten gevolge van een andere afwijking aan het oog zoals bijvoorbeeld een lensluxatie of ontstekingen van de iris (secundair glaucoom). Primair glaucoom is zeer zeldzaam bij de kat en wordt ook niet vaak bij de hond gezien.

Wat zijn de verschijnselen van glaucoom?

Binnen een dag of een paar dagen ontstaat een zeer plotselinge drukverhoging in het oog. Hierdoor kunnen de volgende verschijnselen gezien worden:

  • Pijnlijk oog
  • Blauw-wittig hoornvlies
  • Meer bloedvaten zichtbaar op het oog
  • Een zeer wijde pupil die niet meer klein wordt als reactie op licht
  • Minder of geen gezichtsvermogen
  • Vergroot uitpuilend oog

Rassen waarbij het vaak voorkomt

Primair glaucoom wordt vaker gezien bij de Basset Hound, Bouvier, Amerikaanse Cocker Spaniël, Husky en Entlebucher Sennenhund. Honden met primair glaucoom moeten van de fokkerij worden uitgesloten.

Glaucoom, niet wachten!

Indien u waarneemt dat het oog van uw huisdier een blauwe glans krijgt of als uw dier acuut pijnlijk is aan een oog, neem dan zo snel mogelijk contact op met de praktijk!

Behandeling van glaucoom

De behandeling van glaucoom is afhankelijk van de oorzaak. De behandeling bestaat in eerste instantie uit toediening van oogdruk-verlagende medicijnen. Vaak zal echter ook een operatie nodig zijn. Er is helaas een kans dat het oog ondanks snelle behandeling toch glaucoom blijft houden. In 50% van de gevallen wordt het oog met glaucoom uiteindelijk toch blind. En in 25% van de gevallen blijft het oog toch pijnlijk. Indien een dier niet goed gereageerd op de oogdruk-verlagende medicijnen, dient het oog in totaal verwijderd te worden.

De prognose van glaucoom

Als er niet op zeer korte termijn wordt ingegrepen, is een oog met glaucoom binnen twee tot zeven dagen definitief blind. Dieren waarbij toch besloten wordt het oog te verwijderen, kunnen zich uitstekend redden met één oog. Deze dieren zouden zonder verwijdering van het desbetreffende oog, continu pijn hebben gehad. Als een hond glaucoom vertoont aan één oog, is het raadzaam om het andere oog ook te laten onderzoeken. Als er sprake is van de erfelijke vorm, dient het andere oog alvast met oogdrukverlagende druppels behandeld te worden en is het verstandig om de hond regelmatig op controle te laten komen.

Terug naar Onderzoek