Seniorenconsult

Wanneer is uw huisdier een senior?
 

Vanaf het zevende levensjaar kan een hond senior genoemd worden, bij katten geldt dit vanaf negen jaar oud. Dit is de gemiddelde leeftijd waarop het verouderingsproces begint, afhankelijk van ras en gewicht. Uw huisdier is dan natuurlijk nog niet echt oud, maar heeft een leeftijd bereikt die te vergelijken is met de seniorstatus van mensen. Die seniorfase begint bij grote en zeer grote honden zelfs nog iets eerder, rond het vijfde of zesde levensjaar. Dat is eerder dan de meeste mensen denken. We realiseren ons eigenlijk niet zo dat het leven van een hond veel geconcentreerder verloopt dan dat van een mens.
 

Zo staat één honden/kattenjaar ongeveer gelijk aan zeven á acht mensenjaren. Het uiterlijk van uw dier of de manier waarop deze zich beweegt, verandert meestal pas op hoge leeftijd. Rond het acht levensjaar neemt de gevoeligheid voor leeftijdsgebonden gezondheidsrisico's echter al toe. Het belang van preventieve gezondheidszorg wordt dan steeds groter.

Ouderdomskwaaltjes

Stinken uit de bek, het laten lopen van de urine, lusteloosheid en vermageren zijn zo maar een paar symptomen die baasjes vaak aangeven bij hun ouder wordende dier. Echter zijn dit problemen die vaak goed op te lossen zijn mits we er op tijd bij zijn, als er niets aan wordt gedaan kunnen milde kwalen uitlopen op serieuze problemen. Het advies is dan ook om uw huisdier hier niet meer rond te laten lopen.

Bij katten zijn er twee problemen die vaak bij senioren voorkomen.

De eerste is de ontwikkeling van nierproblemen. Een vervelende bijkomstigheid is dat dit probleem vaak (te) laat ontdekt wordt. Symptomen zijn vermagering, veel drinken en plassen en stinken uit de bek. Zodra een eigenaar deze symptomen ziet en bij ons komt is de werking van de nieren drastisch verlaagd. Tegenwoordig is er een vrij simpele test waarmee we de nierfunctie kunnen controlen.

Een tweede probleem dat vaak bij oudere katten naar voren komt is een hoge bloeddruk met alle vervelende gevolgen van dien. Symptomen zijn lastig te herkennen, vaker wordt aangegeven dat de katten sloom zijn en zich meer verstoppen dan normaal. Net als de nierfunctie controle kan ook de bloeddruk bij uw kat controleert worden.

Senior Consult


Wij adviseren voor honden vanaf zeven jaar en katten vanaf negen jaar oud om uw dier te laten checken tijdens een Senior Consult.
Een consult waarbij wij, samen met u, uw huisdier op een gezonde en plezierige wijze een zo lang en gelukkig mogelijk leven proberen te bezorgen.

Het is van belang dat eventuele gezondheidsrisico's tijdig aan het licht komen. Omdat u als eigenaar uw dier dag in, dag uit meemaakt, valt het u misschien niet op dat sommige zaken langzaam veranderen. Zoals de manier waarop uw huisdier reageert, het gewicht of het gebit.

Als dierenarts controleren we uw dier en bespreken we met u eventuele veranderingen in het gedrag, de eetgewoonten of de beweging van uw huisdier. Wordt een kwaal gevonden? Dan kan direct, in een vroegtijdig stadium, een behandeling plaatsvinden. Is uw hond of kat kerngezond? Dan verstrekken we u tips om dat zo te houden.

De kosten van het Senior Care programma zijn: Eur 54,95
U kunt een afspraak maken via 046 - 45 124 17.

  • Hoe merk ik dat mijn dier ouder wordt?
  • Dementie
  • Blind worden, hoe ga ik daarmee om?
  • Doof worden, hoe ga ik daarmee om?

Hoe merk ik dat mijn dier ouder wordt?

Er komt een moment dat uw huisdier wat ouder aan het worden is. Dat is een simpel fysiologisch proces waar niet aan te ontkomen valt. Vaak begint dit zonder dat we daar erg in hebben. Of, sterker nog, zonder dat we dat willen zien. We kunnen ons hierbij dan wel afvragen of dat zo eerlijk en ook handig is. Natuurlijk willen we zo lang mogelijk van ons huisdier genieten en ervoor zorgen dat onze dier zelf zo lang mogelijk kan genieten.



Wat zijn de processen? Waar kunnen we rekening mee houden? We willen u graag wijzen op alle mogelijkheden, kleine signalen, op kleine aanpassingen in het dagelijks leven en check ups.

Test:

  • Is uw huisdier nog steeds even speels en actief?
  • Vindt uw hond het uitlaten nog leuk, of is dit een sleur geworden?
  • Heeft uw huisdier nog een gezond gewicht?
  • Ziet en hoort uw huisdier nog goed?
  • Eet uw huisdier nog goed?

Wanneer een of meerdere antwoorden met ‘nee’ worden ingevuld dan is het raadzaam om met uw hond naar ons seniorconsult te komen.

Ouderdoms-kwalen zijn vaak:

  • Minder actief, geen zin meer om te wandelen t.g.v. pijn of hart/long-aandoeningen.
  • Afvallen, of juist aankomen in gewicht t.g.v. orgaan-aandoeningen (lever/nierfalen)
  • Slecht gehoor of zicht
  • Slecht gebit

Op welke leeftijd?

Hond

Het risico op het ontwikkelen van ouderdomsgebreken begint duidelijk toe te nemen vanaf een gemiddelde leeftijd van acht jaar. Dat is de reden dat we honden vanaf die leeftijd als senior bestempelen. Acht jaar is dan ook de leeftijd waarop wij adviseren om te beginnen met preventieve diagnostiek. Dit lijkt wellicht vroeg omdat uw hond nog in de bloei van zijn leven lijkt te zijn.

Kat

Het risico op het ontwikkelen van ouderdomsgebreken begint duidelijk toe te nemen vanaf een gemiddelde leeftijd van tien jaar. Dat is de reden dat we katten vanaf die leeftijd als senior bestempelen. Tien jaar is dan ook de leeftijd waarop wij adviseren om te beginnen met preventieve diagnostiek. Dit lijkt wellicht vroeg omdat uw kat nog in de bloei van zijn leven lijkt te zijn.

In onderstaande tabel kunt u echter zien welke leeftijd uw huisdier in vergelijking met mensenjaren (dit is afhankelijk van het gewicht).

Leuke tip: oudere honden glijden vaak over een gladde vloer weg. Daar zijn nu toegrips voor, er is in Deventer een dierenarts die deze toegrips eenmalig zal aanmeten waarna u ze vervolgens kunt bestellen. Meer informatie vindt u hier.

Dementie

Dementie is bij de mens een groot probleem en neemt toe naarmate iemand ouder wordt. Door de steeds betere diergeneeskundige zorg neemt de leeftijd van onze huisdieren toe waardoor ook bij bv. honden en katten dementieachtige verschijnselen kunnen verschijnen.

Alzheimer is een vorm van dementie. Er ontstaan veranderingen in de stofwisseling van een bepaalde eiwit (amyloid precursor proteïne) wat kan leiden tot een vergrote productie van beta amyloid. Deze laatste stof heeft een negatieve invloed op de neuronen in de hersenen omdat deze stof de hersenen beschadigd. De beta amyloid hoopt zich op omdat het beter oplosbaar wordt. Mede door deze en andere processen raken zenuwen beschadigd waardoor ze uiteindelijk afsterven. Op het plaatje hiernaast ziet u dat er ‘gaten’ tussen de hersenen vallen dat is waar o.a. de beta amyloid zich ophoopt.

Fysiologisch gezien zijn er wat verschillen tussen de hersenen van mensen en huisdieren, maar de fysiologische- en gedragsmatige veranderingen zijn nagenoeg hetzelfde.

Symptomen van dementie bij honden en katten:

  • Veranderingen in het normale sociale verkeer met de eigenaren en/of andere huisdieren, zoals minder/niet meer begroeten; minder spel en minder óf juist meer aandacht vragen.
  • Bij honden: het niet meer aangeven dat de hond uitgelaten moet worden.
  • Minder reageren op stimuli, zoals geroepen worden door eigenaren.
  • Langzaam leren.
  • Veranderingen in dag-nachtactiviteit: meer nachtactiviteit (rondlopen, blaffen, miauwen), overdag juist meer slapen.
  • Verlies van zindelijkheid door het verlies van controle over lichaamsfuncties.
  • Verminderde of veranderde drink- en eetlust.
  • Desoriëntatie op bekend terrein, het niet meer kunnen vinden van belangrijke plekken, zoals de voerbak, kattenbak of het “opgesloten raken” in een hoek of achter een bank.
  • Staren in de ruimte.
  • Ogenschijnlijk doelloos rondlopen in huis of steeds van binnen naar buiten lopen en andersom.
  • Plotseling niet meer alleen kunnen zijn overdag en/of ’s nachts.
  • Angstig gedrag met soms paniekaanvallen in voor het dier bekende situaties en soms zonder duidelijk aanwijsbare aanleiding/oorzaak.

Behandelingsmogelijkheden

Dementie kan niet worden genezen, maar het proces kan wel vertraagd worden. Helaas is het niet mogelijk om in een levend wezen de ziekte in een vroeg stadium op te sporen waardoor het behandelen in een vroeg stadium lastig wordt, omdat er dan geen tot weinig symptomen worden waargenomen.

Behandeling richt zich vaak op supplementen die de vetstofwisseling in het centraal zenuwstelsel beïnvloeden. Selgian is een medicament die bij oudere honden een verbetering kan opleveren in de geheugenfunctie om een leertaak te leren. Bij katten heeft dit product helaas geen verbetering laten zien.

Het is belangrijk om huisdieren met dementieverschijnselen een regelmatig en vast dagpatroon aan te bieden zodat ze beter kunnen voorspellen wat er gaat gebeuren. Wanneer de hond of kat vaker gedesoriënteerd is, is het beter om de leefruimte te beperken zodat ze beter kunnen inschatten waar ze zijn. Het gebruiken van speeltjes en omgevingsverrijkende spullen zoals snuffelmatten en hersenwerkjes is bijna altijd aan te raden om het dier cognitief te stimuleren.

Blind worden, hoe ga ik daarmee om?

Blind of slechtziend zijn, brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Dat geldt voor mensen, maar ook voor honden en katten. Hoe ga je als eigenaar van een blinde hond of kat om met die handicap? Welke aanpassingen kun je doen om je hond te helpen zich veilig te voelen?

Het gevoel van veiligheid is een belangrijk aspect van welzijn en als je blind bent.

Dat veiligheidsgevoel kan bedreigd worden wanneer je huisdier zich steeds bezeerd en ongelukken begaat. Hij zal zich dan niet makkelijk meer overal naartoe bewegen. Maar met de juiste oplossingen kan een blinde hond of kat prima functioneren en plezier hebben.

Tips binnenshuis

  • Probeer te voorkomen dat meubelstukken steeds op een andere plaats staan. Het is voor je hond of kat noodzakelijk dat hij weet waar hij kan lopen zonder zich steeds te stoten. Meubelstukken zijn voor je hond ook een indicatie waar hij zich bevindt in de kamer.
  • Uiteraard is het voor je hond of kat ook prettig als mand/bench, voer en water altijd op dezelfde plaats staan.
  • Laat het dier nooit schrikken. Dit werkt namelijk (angst)agressie in de hand. Loop rustig naar hem toe, zeg iets en laat hem eerst aan je hand ruiken. Doe dit ook om het dier wakker te maken. (Let ook vooral op bij kleine kinderen die het dier onverwacht kunnen aaien of knuffelen, zo voorkom je een bijt- en krabincident.)
  • Plaats boven en/of onderaan de trap een traphekje.

Recreatie en spel: het belang van de neus!

Ook al kan een dier niets meer zien, een groot deel van hoe ieder dier de wereld in zich opneemt gaat via de neus. Laat je hond dus zijn neus gebruiken en snuffelen tijdens de wandelingen. Als hobby kun je samen gaan speuren of iets met geurdetectie gaan doen.

Bij hersenwerk draait het ook veel om de neus. Je kunt je blinde hond of kat daarom prima bezig houden en uitdagen met hondenpuzzels en zelfgemaakte hersenwerkspelletjes. Let daarbij uiteraard wel op dat het spel niet te veel van het zicht vraagt, want iets met deurtjes of klepjes ziet de hond of katnatuurlijk niet.

Maak eens een ontdekkings-wandeling:  een aanrader voor alle honden, maar ook zeker voor blinde honden! Laat je hond zelf zijn route bepalen. Dit draagt weer extra bij aan het veiligheidsgevoel.

Je kunt voortaan ook de maaltijdbrokjes in het gras gooien in plaats van in de voerbak, zo kan je hond zijn reukvermogen nog beter trainen en gaat hij steeds meer op zijn neus vertrouwen.

Doof worden, hoe ga ik daarmee om?

Hoe kun je testen of jouw huisdier doof is?

Doofheid kun je zelf eenvoudig testen. Ga achter je dier staan (zorg dat hij je niet kan zien) en klap hard in je handen. Herhaal dit desnoods een paar keer. Reageert hij niet dan kun je concluderen dat hij doof of slechthorend is.

Wat kunnen oorzaken zijn van doofheid?

  • Iets wat uit onderzoek naar voren is gekomen is dat er een relatie bestaat tussen gehoorstoornissen en pigmentafwijkingen. Witte honden en katten, al dan niet met donkere tekening (zoals een Dalmatiër), hebben volgens onderzoek een verhoogde kans op doofheid.
  • Een andere oorzaak is een blokkade van de geleiding van geluidsgolven welke wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld verstopping van de uitwendige gehoorgang.
  • Uiteraard gaan sommige dieren, net als mensen, ook slechter horen naarmate ze ouder worden.

Praktische tips voor dove huisdieren

  • Laat je dier nooit schrikken. Dit kan namelijk (angst)agressie opwekken. Maak eerst oogcontact en raak dan pas je dier aan. Let ook op met slapende dieren, raak ze voorzichtig aan om ze wakker te maken (als dit nodig is).
  • Het is beter om een dove hond niet los te laten lopen en een dove kat niet buiten los te laten. Ze horen namelijk geen gevaar aankomen en je kunt ze niet bij je roepen omdat ze dat toch niet horen.
  • Een naamplaatje met telefoonnummer is een must om aan het halsbandje te hangen.

Naast dat een hond of kat zijn wereld waarneemt met de oren gebruikt hij ook zijn neus en ogen. Vergeet daarom niet met geurtjes te werken, voor beide dieren (hond en kat) zijn hersen/snuffelwerkjes erg leuk om te doen.

Op onderstaande websites vindt u hier meer over:

Terug naar Junior & Senior