Opvoeding kitten

Een nieuwe kitten.. En nu?

Hoe leuk is dat? Binnenkort een kleine kitten in huis, een gezinslid erbij! Maar daar komen natuurlijk ook veel verantwoordelijkheden bij en hoe pakt u het precies aan, een nieuwe kitten in huis?

De eerste dag en nacht
 

Voor u uw kitten ophaalt is het goed om het huis na te kijken of de omgeving veilig is zoals loshangende snoeren of onveilige openingen. Het kitten heeft ondertussen al heel wat meegemaakt, weg van zijn moeder, broertjes, zusjes en zijn vertrouwde, veilige omgeving. Hoe graag u hem ook direct wilt knuffelen, geef hem eerst de tijd om aan zijn nieuwe, onbekende omgeving te wennen.
 

Zet hem niet direct bij de eventuele huisgenoten in de kamer, maar geef hem eerst een eigen kamertje om tot rust te komen als er andere huisdieren al aanwezig zijn. Als het kitten het enige huisdier is kan deze in de woonkamer gehouden worden als hij maar een plek heeft waar hij zich terug kan trekken als het te druk wordt.
 

Heeft u kiep/kantelramen in huis? Kijk dan of u deze kunt afzetten met speciale tralies (te koop bij (online) dierenwinkels. Zulke ramen kunnen zeer gevaarlijk zijn voor katten en kunnen er met de heupen of schouders in vast komen te hangen met alle gevolgen van dien zoals niet meer kunnen lopen.

In de kamer is aanwezig:

  • Minimaal één mandje, zorg ook voor verstop huisjes die grotendeels afgesloten zijn.
  • Kattenbak met lage instap (zorg voor meerdere kattenbakken als er meer katten in huis aanwezig zijn. Vuistregel: één kattenbak per kat plus één, dus bij twee katten zijn drie kattenbakken nodig etc.)
  • Eet- en drinkbakjes (Uit elkaar plaatsen en niet in de buurt van de kattenbak).
  • Speeltjes (balletjes, propjes, stoffen muisjes).
  • Een krabpaal. Het liefste een plafond hoge of in ieder geval minimaal 1.50m. Dit is omdat veel katten zich helemaal willen uitrekken tijdens het krabben. Veel krabpalen zijn veel te laag waardoor ze die links laten staan en voor de bank kiezen. Iets dat zeker niet de bedoeling is!

Indrukken verwerken
 

Natuurlijk wilt u het kitten het liefst de hele dag vertroetelen, maar houd er rekening mee dat uw kitten nog klein is en dat hij tijd nodig heeft om alle indrukken te verwerken. Gun het kitten dus tijd om te slapen.
 

Als u met het kitten thuiskomt, zet u het transportmandje in de (kitten)kamer. Opent het deurtje en ga rustig zitten in een hoek waar u het kitten in de gaten kunt houden. Een kat is een dier dat tijd nodig heeft om zijn omgeving in zich op te nemen, ze kijken graag de kat uit de boom voordat ze zich op hun gemak beginnen te voelen. Elke kat doet dit in zijn eigen tempo, afhankelijk van wat hij in zijn leventje al heeft meegemaakt.
 

Is het kitten uit het transportmandje (het mandje kunt u gewoon in de kamer staan, zodat hij zich daarin kan terugtrekken, meestal voelt dit voor het kitten vertrouwder) dan kan hij de kamer gaan verkennen. Laat hem eerst vertrouwd raken met u, gewoon door bij hem te zijn. Aai hem rustig en als dit allemaal goed gaat kunt u het kitten voorzichtig optillen en bij u pakken (als hij dit wil).
 

Zodra het kitten met u vertrouwd is, laat u hem kennismaken met andere huisgenoten en vervolgens met andere huisdieren. Begin eerst met de introductie van eventueel andere katten in huis en als laatste de hond(en). Doe dit geleidelijk aan en één voor één. Houd het kitten goed in de gaten het is dan ook belangrijk om deze niet in de groep ‘erbij te gooien’ en het ze ‘uit te laten vechten’. Een goede introductie kost erg veel tijd, maar op de rustige manier kan dat wel een vriendschap voor het leven betekenen (en niet alleen tolereren).

Naar buiten

Als u uw kat graag naar buiten wilt laten gaan zorg dan eerst dat hij volledig gewend is aan zijn nieuwe omgeving. Nadat de kat gechipt is en alle vaccinaties heeft gehad kunt u rustig met hem aan een tuigje naar buiten gaan, laat hem echter wel eerst binnen aan het tuigje wennen. Als dat de eerste keer goed gaat kunt u de tijd die u buiten bent steeds meer verlengen totdat hij weet dat dit zijn territorium is. Een extra tip is nog om hem naar buiten te laten wanneer hij hongerig is, zo is de kans dat hij ver weg loopt minder groot.

Socialiseren

Om een sociale en stressbestendige kat te worden is het belangrijk dat het kitten went aan alles wat wij dagelijks doen. Een kat die veel stress ondervindt maakt hem minder weerbaar tegen ziektes en zijn sneller geneigd gedragsproblemen te ontwikkelen.

In het nest heeft het kitten van de moeder, broertjes en zusjes geleerd wat sociaal-, getolereerd- en asociaal gedrag is. Nu is het de beurt aan jullie om hem rustig in aanraking te laten komen met de dagelijkse bezigheden van de mens. Dit betekent ook met mannen en vrouwen, kinderen, volwassenen en ouderen. Laat hem spelenderwijs kennismaken met bv. geluiden van de telefoon, de deurbel, de stofzuiger, muziek, verkeer etc. Zorg dat u af en toe wat bezoek krijgt zodat hij in de eerste maanden went aan vreemden over de vloer. Vraag wel aan de mensen niet meteen op hem te duiken (doe dit zeker bij kinderen) en laat het kitten alles in zijn eigen tempo doen. Begin hier dan ook pas mee wanneer hij helemaal gewend is aan zijn nieuwe omgeving en zorg ervoor dat één, maximaal twee personen per keer op bezoek komen.

Spelen
 

Zorg ervoor dat het kitten voldoende te doen heeft. Een kat is een roofdier, dat jachtgedrag vertoont. Om ervoor te zorgen dat hij natuurlijk gedrag kan vertonen kunt u hem laten jagen op muisjes, propjes papier, balletjes etc. Zorg dat de speeltjes groot genoeg zijn dat hij zich er niet in kan verslikken.
 

Laat het kitten niet met uw handen, voeten, armen, benen of haren spelen. Als het kitten klein is, is het misschien nog leuk als deze naar uw handen slaat of langs uw broek omhoog klimt, maar als hij 5kg weegt is het niet meer zo fijn. Echter is er voor het kitten niets veranderd waardoor deze niet snapt dat het nu ineens niet meer mag of als vervelend wordt ervaren. Hengelspeeltjes zijn daarentegen ideaal. Zo kan het kitten in uw nabijheid spelen, jagen op een prooi zonder u te verwonden.

Om het kitten voldoende uitdagingen te geven terwijl u weg ben kunt van verschillende opties gebruik maken zoals lege dozen, tunnels, krabpalen andere speeltjes die u normaal niet gebruikt. Wissel regelmatig van speeltjes om ze interessant te houden en met catnip spray maakt u deze nog eens extra interessant.

Een andere leuke toevoeging is een voerpuzzel. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste katten graag voor hun voer werken, dit is ook logisch aangezien ze van nature flink moeten werken om hun prooi gevangen te krijgen. Een voerpuzzel bootst dit enigszins na, ze moeten namelijk d.m.v. hun poten het voer uit de puzzel weten te halen.

 

Het is niet alleen gezonder, maar ze over-eten zich minder snel en vervelen zich minder omdat ze langer over het eten doen. U kunt de dagelijkse portie in de voerpuzzel leggen of verdelen over de dag. Deze voerpuzzels kunt u in de reguliere (online) dierenwinkel kopen.

Straffen of belonen

Het is niet zo dat het alleen maar voordelen heeft, een kitten in huis. Ze zijn soms net kleine kinderen en doen alles wat u net niet wil dat ze doen. De beste methode is een positieve benadering bij ongewenst gedrag, dus door belonen. Dit kan met woorden, een aai of met eten; dit laatste werkt natuurlijk altijd goed.

Straffen kan ook, maar dan is timing erg belangrijk, het moet namelijk op heterdaad. Binnen 0,5 seconden na plegen van de “stoute” daad moet er iets volgen; dat kan zijn door middel van roepen of laten schrikken. Als de straf op hetgeen dat gebeurd is heftig genoeg is, dan zal het gedrag niet vaker voorkomen. Het is beter om 1 keer goed straffen dan 10 keer te waarschuwen.

Goed gedrag kan beter gestimuleerd worden dan slecht gedrag afgestraft… Een heel goed voorbeeld is als u thuis komt en er is iets vernield. Hierom moet u nooit boos worden op de kitten omdat hij namelijk niet zal begrijpen wat hij fout heeft gedaan. De kitten is allang vergeten wat hij gedaan heeft en legt de link tussen de boze baas en de vernieling niet. Hij ziet alleen dat de baas boos is en zal steeds angstiger worden voor zijn baas.

Wij hopen dat u veel plezier beleeft met uw nieuwe kitten. Vergeet niet dat kittens, zeker wanneer ze in hun tienermaanden raken, uw geduld zullen gaan uittesten. Probeer de rust te bewaren en niet kwaad te worden. Straffen, een stem verheffen of een waterspuit lost het probleem immers niet op, zelf rustig blijven en veel spelen daarentegen wel. Bedenk goed, het kitten doet dit nooit om u te pesten! Blijf uw nieuwe huisdier mentaal en fysiek stimuleren, niet alleen in de eerste maanden, maar ook daarna als hij ouder wordt.

Heeft u nog vragen? Dan kunt u altijd bij Op de Diek terecht via 046 - 45 124 17 of info@opdediek.nl.

Terug naar Junior & Senior