Patiënt van de maand november

Patient van de maand november – Wallace

Wisten jullie dat onze “oudere” huisdieren meester zijn in het verbergen van chronische pijn? Zo heeft tot 40% van alle honden in meer of mindere mate artrose. Artrose ontstaat door ontwikkelingsstoornissen zoals heup- of elleboogdysplasie, maar kan ook door trauma, een afwijkende stand en natuurlijke slijtage ontstaan.

De symptomen van artrose kunnen heel subtiel zijn en zo geleidelijk ontstaan dat het voor de baasjes nauwelijks opvalt. Honden worden wat stijver, kunnen na rust moeilijker opstaan, krijgen moeite met traplopen of in de auto springen, kunnen minder ver wandelen, wandelen minder enthousiast mee en als je met iemand op straat staat te kletsen gaat de hond er al heel snel bij liggen. Sommige honden gaan ook mank lopen, maar dat valt vaak wel duidelijker op.

Artrose begint door beschadiging van het kraakbeen. Hierdoor worden er allerlei stofjes vrijgegeven die voor verdere aantasting en ontsteking van het gewricht zorgen. Wat uiteindelijk voor een neerwaartse spiraal van het gewricht zorgt.

De medicatie die we bij Wallace hebben ingezet heet Librela en is nog vrij nieuw. Het werkt in op een van deze “stofjes”, namelijk Nerve Growth factor. Het is een lichaamseigen antistof dat heel precies zijn werk doet en daardoor zeer weinig bijwerkingen heeft. Dat het middel zo veilig is, is een groot voordeel bij chronisch medicijn gebruik. Librela is een injectie die we 1x per maand herhalen. Net als Wallace zijn er gelukkig veel honden die duidelijk baat hebben van deze injecties.

Voor de kat bestaat er een soortgelijke injectie. Het middel voor de kat heet Solensia.

Namens het gehele team Dierenkliniek Op de Diek

Michelle Moelands Dierenarts

Eigenaar vertelt:

Hallo, mijn naam is Wallace, een Zwitserse witte herder van 10 ½ jaar oud. Met heel veel plezier heb ik samen met mijn baasjes altijd veel gewandeld in de bossen en langs het strand. Het afgelopen jaar ging dat helaas steeds moeizamer.

Mijn baasjes en ik zijn sinds maart 2022 verhuist van Hazerswoude-dorp naar Limburg, hierdoor moesten mijn baasjes op zoek naar een nieuwe dierenarts om te controleren wat er met mij aan de hand was. Wij zijn terecht gekomen bij Dierenkliniek Op de Diek in Sittard.

Na onderzoek van de dierenarts en het nemen van röntgenfoto's is gebleken dat ik spondylose in mijn rug heb en aan twee tenen in mijn voorpoot artrose, wat niet fijn aanvoelt met lopen en waardoor ik moeilijker kan opstaan. De bezorgdheid van mijn baasjes was dus terecht.

Bij de dierenkliniek hoorde mijn baasjes over een nieuw middel namelijk Librela die via een injectie wordt toegediend. In overleg is besloten dat ik maandelijks  een Librela injectie zou krijgen om te kijken hoe ik hierop reageer. Ik heb nu drie injecties gekregen de afgelopen drie maanden en moet zeggen dat het goed aanslaat.

Ik sta weer beter op mijn poten en maak ook dagelijks weer een rondje, ik loop geen marathon meer maar dat vinden mijn baasjes ook niet erg, die zijn allang blij dat het weer beter met mij gaat.

Soms heb ik nog wel een slechte dag en dan neem ik mijn rust en gaan mijn baasjes wat vaker met mij naar buiten in de directe omgeving zodat ik wel mijn behoefte kan doen.

Groetjes Fam. Zouwer baasje van Wallace