Patiënt van de maand

Stampertje, ons OUDSTE konijn!

Deze maand geen complex diergeneeskundig verhaal, maar een patiëntje die al heel wat jaren bij ons komt. Stampertje, ons oudste konijn, van maar liefst 13,5 jaar oud, komt al zeker tien jaar bij ons op de praktijk. Meestal komt hij voor jaarlijkse controle en onderhoud van het gebitje.   
Vroeger heeft hij ook wel eens wat pech gehad, zo hebben we Stampertje twee jaar geleden moeten opereren aan een flink abces in zijn wang en had hij zo nu en dan wel eens last van zijn oogje.  

Al met al, doet Stampertje het nog steeds goed en mag hij hopelijk zelfs 14 kaarsjes gaan uitblazen!  
Een konijn van 13, is dat echt zo bijzonder? Wij vinden van wel! We merken wel op dat de konijnen de laatste jaren steeds ouder worden. En dat betekent dus dat konijnen-baasjes steeds meer kennis hebben over deze bijzondere, maar ook zeer gevoelige dieren. 
 
Een konijn kan gemiddeld zo’n acht tot tien jaar oud worden, de grotere rassen worden meestal zo’n vijf a zes jaar oud. Stampertje is dus echt een hoog-bejaard konijntje, en wij vinden dat hij zeker een ere-plaatsje verdiendop onze website! 
 
Graag leggen wij u onderstaand uit wat de do’s and don’ts zijn voor de verzorging van een konijn en hem hopelijk net zo oud te laten worden als Stampertje! 

Waar wij vooral op blijven ‘’hameren’’ bij konijnen-baasjes is dat het heel belangrijk is dat een konijn ALTIJD eet en genoeg (droge) keuteltjes maakt. Wanneer je merkt dat het konijn minder of anders eet dan normaal, en vind je in het verblijf minder (of dunne, plakkende) keuteltjes, dan is dit vaak een signaal dat er iets aan de hand is.  
Een konijn is een prooidier, en zal dus niet snel laten blijken dat het zich niet zo lekker voelt. Vaak laten ze dit pas zien als een probleem al wat verder gevorderd is.  
Een konijn dat slechter gaat eten, krijgt te maken met het stilliggen van het maagdarm-kanaal, gasophopingen en erge buikpijn en verzwakken als gevolg. Het is dan erg moeilijk om het konijn weer aan het eten te krijgen.  
Ook het gebit speelt een grote rol in de gezondheid van het konijn. Doordat de tanden door blijven groeien is het belangrijk dat een konijn voldoende ruwvoer (hooi en aanvullend brokjes) eet. Door het ‘’malen van de tanden zullen de kiesjes gelijkmatig afslijten. Bij sommige konijnen is de stand van het gebit wat scheef, waardoor het afslijten niet gelijkmatig gebeurt. Deze konijnen hebben een grote kans op het ontwikkelen van gebitsproblemen, zoals haakjes op de kiezen. Dit is erg pijnlijk en maakt het moeilijk om goed te blijven eten.  
 
Ook het gewicht en een gezonde voeding is zeer belangrijk. Een konijn kan beter niet te zwaar zijn, omdat ze zich dan niet meer goed kunnen verzorgen, wat weer zorgt voor een vieze vacht, met keuteltjes die blijven plakken. Dit trekt bij warm weer binnen een mum van tijd vliegen aan, met hoog risico op uiteindelijk maden.  
 
Ons advies qua voeding is dus: zo veel mogelijk droog en ruwvoer! Natuurlijk is prima om eens wat lekkers te geven, maar doe dit met ‘’kleine’’ mate om zo het maagdarm-systeem zo min mogelijk te belasten.  
Als konijnenvoeding geef je het beste de neutrale, droge brokjes. Het gemengde konijnenvoer zal ervoor zorgen dat het konijn alleen de lekkere stukjes eruit pakt, en de brokjes (die juist het belangrijkste zijn) laat liggen. Dit zorgt weer voor het missen van essentiële voedingsstoffen. 

Zoals u leest, zijn konijnen gevoelige dieren! Als er vragen zijn over uw konijn, of u vertrouwt iets niet aan uw konijn, aarzel dan zeker niet om direct contact op te nemen met de praktijk! 

Eigenaar vertelt...

Bij het zien in de winkel zo'n 13 jaar geleden, was ik opslag verliefd op dit kleine konijntje en kon hem dan ook niet laten zitten in de winkel. Ik noemde hem Stampertje. 

Stampertje is sinds 2008 al bij ons en we vinden het nog steeds altijd even leuk.

Onze dochter van vier jaar is dan ook helemaal weg van hem en verzorgd hem iedere dag met veel liefde en plezier. Ze wil hem graag eten geven als het op is of even met hem praten. En natuurlijk knuffelen ze veel. Stampertje is een zeer lief konijntje wat graag aandacht heeft. Hij woont bij ons binnen, en aan aandacht dus zeker geen gebrek. 

Toen we Stampertje net gekocht hadden bleek hij uitslag te hebben aan zijn pootjes. Dit hebben we zorgvuldig verzorgd en hem lekker vertroeteld. Met de juiste verzorging en liefde is dat gelukkig helemaal genezen.

Vroeger liep hij veel door het huis rond, maar helaas wil hij dit niet meer nu. De vloer is hem wat te glad en blijft dus liever in zijn kooi zitten. 

Stampertje is een taai konijntje. Hij is al twee keer geopereerd aan een abces aan de wang ten gevolge van haakjes op de kiezen, gelukkig is hij hier steeds goed van opgeknapt! Stampertje is altijd erg lief bij de dierenarts en laat zich altijd netjes bekijken door de artsen als hij op controle komt.

Hopelijk kunnen we nog lang van Stampertje genieten, ondanks de kleine gebrekjes die bij het ouder worden komen kijken. 

Fam. Boetzkes uit Sittard