Patiënt van de maand april

Kleine Pixie heeft Giardia!

Giardia is de schrik van menig eigenaar met een kat of hond met diarree. Giardia duodenalis is een eencellige parasiet die leeft in de darmwand van hond of kat. In principe kunnen wijzelf ook besmet worden met Giardia, maar dit komt gelukkig maar weinig voor. Mensen met een immuunprobleem dienen wel heel voorzichtig te zijn.

Dieren worden besmet door de opname van cysten uit de ontlasting van een besmet dier. Deze cysten zijn best resistent in de omgeving, maar kunnen niet goed tegen warmte en droogte.

Giardia is een opportunist. Dit wil zeggen dat veel dieren wel eens Giardia cysten binnenkrijgen, maar de meeste dieren hier geen symptomen van krijgen. Deze dieren kunnen wel een hele tijd zelf Giardia uitscheiden, maar ondervinden hier geen ongemak van. Bij dieren die een verminderde afweer hebben thv het spijsverteringsstelsel kan Giardia wel voor problemen zorgen. Dit zijn bijvoorbeeld jonge dieren, dieren met een voedselallergie, dieren met chronische darmontstekingen of dieren waarbij de algehele gezondheid niet goed is. Ook een hoge infectiedruk speelt een rol, dus plekken waar veel besmette dieren op een klein oppervlak leven is een groot risico op verspreiding.

De diagnose kan gesteld worden door ontlastingsonderzoek van een mengmonster genomen van 3 opeenvolgende dagen. Dit kan door microscopisch onderzoek van de ontlasting in het laboratorium. Maar er bestaat ook een sneltest die we kunnen doen in de praktijk.

Wanneer een hond of kat klachten heeft en een positieve test dan wordt er een behandeling ingesteld. Vroeger werden alle andere dieren in het huishouden ook mee behandeld, maar in de laatste richtlijnen wordt dit niet meer noodzakelijk geacht. Het wel of niet behandelen van huisgenoten gebeurt in overleg met de dierenarts. De eerste keus behandeling van Giardia gebeurt met fenbendazol en als tweede keus kan er eventueel metronidazol gebruikt worden.

Ter ondersteuning kunnen we lichtverteerbare voeding en probiotica voorschrijven.

Heel belangrijk daarnaast zijn hygienemaatregelen, omdat patienten zich vaak herbesmetten.
 

  •   Het perineum en de achterhand moeten gewassen worden, op zijn minst op de laatste dag van de behandeling.
  •   De cysten kunnen niet tegen warmte, dus dekentjes en dergelijke moeten gewassen worden op 60 graden. Tapijt en dergelijke kunnen met een stoomreiniger behandeld worden.

 

  •   Gladde oppervlakten kunnen met kokend water gereinigd worden en schone oppervlaktes kunnen met chloor of quaternaire ammoniumzouten ontsmet worden

Wanneer de klachten niet verbeteren of na de behandeling terugkomen dient er opnieuw getest te worden. Aanhoudende klachten kunnen ook komen door een andere oorzaak, zoals een voedselovergevoeligheid of een infectie met andere maagdarmpathogenen.

Eigenaar vertelt:

Pixie, onze mini poedel is super lief en vrolijk, ze gaat graag overal mee naar toe, maar naar de paardjes gaan is haar meest favoriete bezigheid.
Ze is 4 jaar en we hebben haar overgenomen als herplaatser. Toen we haar gingen halen stopten we even onderweg om haar uit te laten. We merkte op dat de ontlasting een beetje dun was, maar we dachten dat dit misschien wel van de spanning zou kunnen komen.
Eenmaal een paar dagen thuis, toen Pixie helemaal gewend was aan ons en haar nieuwe thuissituatie bleef haar ontlasting toch dun en zat er opeens ook slijm en soms een drupje bloed bij. Dit vonden we maar niks dus besloten we direct contact op te nemen met dierenkliniek Op de Diek.
Pixie werd helemaal nagekeken door de dierenarts en er werd een onderzoekje gedaan met haar ontlasting. Hier was meteen overduidelijk dat het om de Giardia-parasieten ging.
We kregen speciale tabletjes mee en een protocol voor de hygiëne in huis. Gelukkig hebben we geen andere huisdieren die Pixie ook nog had kunnen besmetten, want het schijnt besmettelijk te zijn, maar gelukkig niet voor onze pony's!

We hebben het er maar druk mee gehad, met de medicatie toedienen, dat deed Pixie gelukkig heel goed. Maar we moesten ook al haar dekentjes/kussens wassen en Pixie ging zelf ook regelmatig met haar achterwerk in bad. Na een paar dagen zagen we al verbetering en was er geen slijm en bloed meer te zien. De ontlasting was nog wel wat weker, maar al veel vaster geworden.
Na de kuur moesten we van 3 dagen ontlasting verzamelen en weer laten onderzoeken bij de kliniek.
Diezelfde dag kregen we nog telefoon: Yes! De giardia was niet meer te traceren.

Wel bleven we nog een aantal dagen alles goed wassen en poetsen, gewoon voor de zekerheid. Ons huis is nog nooit zo fris geweest 😉

Wij bedanken de dierenarts voor het snelle handelen, en de goede aanpak.

Groetjes fam. van Dewal en een pootje van onze gekke Pixie!