Blind worden, hoe ga ik daarmee om?

Blind of slechtziend zijn, brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Dat geldt voor mensen, maar ook voor honden en katten. Hoe ga je als eigenaar van een blinde hond of kat om met die handicap? Welke aanpassingen kun je doen om je hond te helpen zich veilig te voelen?

Het gevoel van veiligheid is een belangrijk aspect van welzijn en als je blind bent.

Dat veiligheidsgevoel kan bedreigd worden wanneer je huisdier zich steeds bezeerd en ongelukken begaat. Hij zal zich dan niet makkelijk meer overal naartoe bewegen. Maar met de juiste oplossingen kan een blinde hond of kat prima functioneren en plezier hebben.

Tips binnenshuis

  • Probeer te voorkomen dat meubelstukken steeds op een andere plaats staan. Het is voor je hond of kat noodzakelijk dat hij weet waar hij kan lopen zonder zich steeds te stoten. Meubelstukken zijn voor je hond ook een indicatie waar hij zich bevindt in de kamer.
  • Uiteraard is het voor je hond of kat ook prettig als mand/bench, voer en water altijd op dezelfde plaats staan.
  • Laat het dier nooit schrikken. Dit werkt namelijk (angst)agressie in de hand. Loop rustig naar hem toe, zeg iets en laat hem eerst aan je hand ruiken. Doe dit ook om het dier wakker te maken. (Let ook vooral op bij kleine kinderen die het dier onverwacht kunnen aaien of knuffelen, zo voorkom je een bijt- en krabincident.)
  • Plaats boven en/of onderaan de trap een traphekje.

Recreatie en spel: het belang van de neus!

Ook al kan een dier niets meer zien, een groot deel van hoe ieder dier de wereld in zich opneemt gaat via de neus. Laat je hond dus zijn neus gebruiken en snuffelen tijdens de wandelingen. Als hobby kun je samen gaan speuren of iets met geurdetectie gaan doen.

Bij hersenwerk draait het ook veel om de neus. Je kunt je blinde hond of kat daarom prima bezig houden en uitdagen met hondenpuzzels en zelfgemaakte hersenwerkspelletjes. Let daarbij uiteraard wel op dat het spel niet te veel van het zicht vraagt, want iets met deurtjes of klepjes ziet de hond of katnatuurlijk niet.

Maak eens een ontdekkings-wandeling:  een aanrader voor alle honden, maar ook zeker voor blinde honden! Laat je hond zelf zijn route bepalen. Dit draagt weer extra bij aan het veiligheidsgevoel.

Je kunt voortaan ook de maaltijdbrokjes in het gras gooien in plaats van in de voerbak, zo kan je hond zijn reukvermogen nog beter trainen en gaat hij steeds meer op zijn neus vertrouwen.