Hoe kunt u het gebit gezond houden?

U kunt het gebit van uw hond of kat het beste schoonhouden door deze te poetsen. Er zijn verschillende producten op de markt die de gezondheid van het gebit kunnen ondersteunen, maar dit dient vooral ter ondersteuning bovenop het poetsen.

Bij ons in de kliniek zijn diverse producten te koop, deze hoeft u niet allemaal te gebruiken. Kijk voornamelijk welke voor u praktisch zijn.

  • Zo is er de tandpasta te koop die u kunt gebruiken bij het tandenpoetsen, gebruikt nooit tandpasta voor mensen, deze bevatten bestandsdelen zoals xylitol dat giftig is voor onze huisdieren. Daarbij vinden ze de smaak vaak erg vies, daarom is bij de tandpasta van Orozyme een lekker smaakje toegevoegd.

 

  • U kunt gebruikmaken van de Orozyme Bucco fresh, dit is een poeder op basis van zeewier. Dit zorgt ervoor dat de enzymen die de tandplaque veroorzaken kapot worden gemaakt waardoor de tandplaque niet tot tandsteen kan worden gevormd. Er bestaan ook brokjes om als tussendoortje te geven en kauwstaven, deze hebben dezelfde werking.

Naast de bovenstaande producten is het belangrijkste om het gebit van uw dier te poetsen. Het is belangrijk om deze eerst rustig aan de handeling te laten wennen, dus wanneer uw huisdier rustig bij u ligt kunt u voorzichtig over de lippen wrijven. Als dat goed gaat kunt u af en toe eens met uw vinger onder de lip.

Nadat uw huisdier bovenstaande stapjes gewend is kunt u gebruik gaan maken van een opzet stukje, katoenen doek of een tandenborstel. Kijk opnieuw wat u het prettigste vind werken en beloon uw dier rijkelijk als het poetsen goed is gegaan. Beter een paar korte sessies die prettig verlopen dan 1 lange sessie die vervelend wordt ervaren.

Op de foto hiernaast ziet u welke gebieden het belangrijkste zijn om te poetsen.

Konijnen

Bij konijnen is het belangrijk dat zij voeding krijgen waarbij ze een malende beweging moeten maken. Dit doen ze alleen bij hooi en gras. De tanden groeien bij konijnen hun hele leven door en door een malende beweging te maken slijten de tanden zodat ze niet te lang worden. Soms kunnen de tanden scheef staan waardoor ze niet goed afslijten, dit kan komen door een trauma of omdat het konijn van nature de tanden scheef heeft staan.

In bovenstaand filmpje kunt u zien dat de kiezen bij een konijn te lang zijn, deze worden met een apparaat kort gemaakt zodat het dier weer goed kan eten.