Hoe help ik mijn konijn deze dagen door?

Konijnen zijn hele gevoelige dieren en kunnen zeker een goede begeleiding gebruiken tijdens deze dagen. Sommige reageren minder op de knallen en flitsen dan anderen terwijl een aantal konijnen kunnen verstijven van schrik. Helaas kunnen ze geen rustgevende medicatie verdragen waardoor we in de omgeving moeten proberen het ze zo aangenaam mogelijk te maken. Geef geen medicatie die bestemt is voor honden of katten omdat dit gewoonweg niet gemaakt is voor konijn en flink verkeerd kan aflopen.

Over het algemeen hebben alle konijnen, of ze buiten of binnen leven, baat bij extra schuilplekken.

Daarnaast zijn hersenwerkjes zoals een snuffelmat en andere voerspelletjes altijd een goede toevoeging omdat ze zo afgeleid zijn van wat er om hen heen gebeurt.

Buiten konijn

Als u uw konijn normaal gesproken buiten houdt is het beter om deze een paar dagen voor nieuwjaar, voordat de knallen beginnen, binnen te zetten. Bijvoorbeeld in de garage of een andere plek waar het niet te warm is. Zo wordt het geluid gedempt en ziet het konijn de lichtflitsen niet. Vaak wordt er ook geadviseerd om een doek of laken over de kooi heen te hangen, maar dit kan zeer snel vlam vatten als er een stukje vuurwerk op landt die nog niet is uitgedoofd. Daarnaast verminderd het ook de ventilatie wat niet wenselijk is. Zorg ervoor dat, als het konijn niet binnen kunt zetten, er geen vuurwerk in het hok kan komen. Wellicht kunt u het hok met de open voorzijde omdraaien naar de muur. Op die manier kunnen er geen deeltjes naar binnen vallen en worden de lichtflitsen wat verminderd.

Geef uw konijn veel schuilmateriaal zoals extra stro of een doos van karton waarin hij zich kan terugtrekken.

Binnen konijn

Bovenstaande puntjes kunnen natuurlijk ook uitgevoerd worden bij konijnen die binnen worden gehouden. Houd de gordijnen of rolluiken dicht zodra het donker begint te worden zodat de lichtflitsen niet zo opvallen. Daarnaast kunt u ook de radio of tv aanlaten om het geluid van buiten wat minder op te laten vallen.

Hoe herkent u of uw konijn bang is?

De meeste konijnen willen weg van de plek die hen bang maakt. Ze kunnen onrustig lijken en zich klein proberen te maken. Het is voor hen dan ook het fijnste als ze met rust worden gelaten, maar als het konijn juist naar u toe komt mag u hem zeker aanhalen als hierna gevraagd wordt. Daarnaast kunnen angstige konijnen vaak op de grond stampen met hun achterpoot om anderen te wijzen op gevaar. Dit laatste verschilt echter vaak per konijn.

Een goede tip om te weten is dat angst nooit beloond kan worden. U hoeft dus niet bang te zijn dat u het konijn stimuleert angstiger te worden voor het vuurwerk. Bang zijn is een gevoel dat je hebt, je bent het of je bent het niet. Het gevoel wordt niet erger als daarbij iets lekkers wordt gegeven.

 

En verder

Probeer uzelf niet anders te gedragen dan normaal omdat het konijn hier ook nerveuzer van kan raken omdat hij dit niet gewend is. Vaker aaien of hem oppakken zal hij niet fijn vinden, maar rustig bij hem zitten zodat hij steun kan zoeken bij u, wanneer hij het nodig heeft, zal hij zeker waarderen!