Hoe bereid ik mijn hond/kat voor op 31 december?

Het is weer bijna zo ver, de jaarwisseling!
Voor mensen een gezellige avond samen zijn om het oude jaar af te sluiten en het nieuwe jaar al feestend in te gaan.
Onze huisdieren vinden het echter meestal niet zo’n gezellige avond. Vaak al weken van te voren wordt er in de omgeving vuurwerk afgestoken. Voor mensen kunnen dit al harde knallen zijn, voor dieren klinken de knallen nog dubbel zo hard!
Tevens weten dieren natuurlijk niet waar de knallen vandaan komen en waarom ze er zijn, dit zorgt er voor dat veel dieren er een enorme angst voor ontwikkelen of al hebben, met alle gevolgen van dien.

Wat kun je doen?

-Veiligheid:
Zorg voor een veilige, rustige plek waar het dier zich op zijn gemak voelt. Dit kan voor de hond bijvoorbeeld een bench of mand zijn en voor de kat een krabpaal met verstop-huisje. Het is belangrijk dat de hond of kat zich er veilig voelt en er uit zich zelf graag naar toe gaat. Door de hond of kat er iets lekkers te geven wordt de plaats geassocieerd met iets fijns. Sommige honden en katten vinden het prettig om ergens onder te liggen of in een donkere ruimte waar weinig prikkels zijn.

Laat de kat niet meer naar buiten gaan en geef hem voldoende vertier binnen in huis om de energie kwijt te raken.
Laat de hond enkel nog aangelijnd uit, om evt. vluchten door angst te voorkomen.

De hond kan zich ook een stukje prettiger voelen door een thunder-shirt te gebruiken. Dit is een soort van honden-trui die strak om het lichaam zit. Het thunder-shirt bakent het lichaam in, waardoor de hond zich veiliger voelt (denk aan een ingebakend baby’tje).
 

- Vertrouwen en steun aanbieden:
Geef uw hond of kat het vertrouwen dat u er voor hem bent. Er is natuurlijk niets zo erg als bang zijn, en dan ook nog eens genegeerd te worden. Angst is namelijk een emotie.
Gedrag (bijv: commando ‘’zit’’) kun je aanleren, emoties niet. Angstig ben je wel of ben je niet, het is een gevoel.
U mag uw hond of kat dus best steun geven als u merkt dat uw hond of kat hier behoefte aan heeft. Door er voor uw hond of kat te zijn, geruststellend tegen hem te praten en/of hem aan te raken geeft u uw hond of kat het gevoel dat hij niet alleen is in een stressvolle situatie.

- Nieuwe associaties leggen:
Wanneer de hond of kat (nog) geen angst heeft voor de knallen is het van groot belang om dit zo te houden. Dit doe je door de knallen te associëren met iets leuks!
Speel bijvoorbeeld het favoriete spelletje met je hond of kat tijdens de knallen, dit kan hersenwerk/zoekwerk zijn of spelen met een speeltje.
Het voordeel van hersenwerk/zoekwerk is dat de hond of kat mentaal wordt uitgedaagd en dit tegelijkertijd een lekkere beloning oplevert! Deze uitdaging zorgt voor mentale voldoening en zal het dier niet zo zeer conditioneel vermoeien maar mentaal. Het zal er voor zorgen dat uw hond of kat eerder rust kan vinden en eventuele stress en frustratie kwijt raakt.