Vuurwerkangst bij honden

Iedereen kent wel een hond die zodra de eerste vuurpijl is afgestoken niet meer naar buiten wil, slecht eet en die trillend in een hoekje kruipt. Voor ons is vuurwerk iets leuks maar voor hen kan het niet snel genoeg over zijn.

Belangrijk is dat er iets aan de angst van deze honden wordt gedaan, omdat honden angst kunnen 'generaliseren'. Dit houdt in dat als de hond bang is geworden van vuurwerk, dat het dier ook bang wordt van onweer. Vervolgens kan er angst voor allerlei harde geluiden ontstaan, zoals langsrijdende vrachtwagens.

Wat kunnen we doen?

Lange termijn oplossingen

Lange termijn oplossingen zijn eigenlijk het beste. Probleem is dat je maanden/weken van te voren moet beginnen, terwijl de meeste mensen die deze site lezen op zoek zijn naar een noodoplossing.

 • Trainen met vuurwerkgeluiden (TIP van ons!)
  Het beste is om de hond zo te gaan trainen dat hij vuurwerk leuk vindt. Hiervoor kunt u het beste minimaal 2 maanden van te voren beginnen, maar het liefst nog eerder om er zeker van te zijn dat de hond in tussentijd niet geconfronteerd wordt met onverwachte vuurwerkgeluiden.
  Zeer belangrijk om te realiseren is dat we niet de hond gaan laten wennen aan vuurwerk, maar dat we de hond gaan 'herconditioneren' op vuurwerk.Dit houdt in dat we een nieuwe betekenis gaan geven aan vuurwerk. Vuurwerk betekent
  spelen en is dus leuk. Dit kunnen we bereiken door te werken met een cd met vuurwerkgeluiden. Paraveterinair Marie Louise Thijssen geeft deze training, u kunt naar de praktijk bellen en naar Marie Louise vragen indien u interesse heeft.

 • Zylkene
  Een voedingssupplement dat de werkzame stof alfa-casozepine bevat, een eiwitstructuur dat een angstdempende, rustgevende werking heeft. Het helpt huisdieren met veranderingen in hun leefsituatie om te gaan.

 • Royal Canin Calm dieet
  Aan deze brokjes zijn alfa-casozepine en L-tryptofaan toegevoegd, voedingsstoffen die een rustgevende werking en positief effect op de gemoedstoestand kunnen hebben.

 • Adaptil verdamper
  Om het gevoel van veiligheid nog verder te vergroten kunt u een Adaptil verdamper in het stopcontact vlak bij de veilige haven steken. De geruststellende feromonen die deze verdamper verspreidt zorgen ervoor dat de hond rustiger omgaat met de prikkel die hem schrik bezorgt, waardoor de angstreactie minder hevig zal zijn.

Korte termijn oplossingen

Medicatie voor op de avond zelf

Soms werkt het herconditioneren van honden op vuurwerk niet voldoende.

Om toch oudejaarsavond zonder al te veel stress door te komen is het mogelijk om een angstverlagend medicijn te gebruiken. Gebruik voor uw huisdier nooit medicijnen die u zelf voorgeschreven heeft gekregen, ook al zit hier dezelfde werkzame stof in. De dosering is bij dieren vaak heel anders dan bij mensen. Bovendien kan er in medicijnen voor mensen hulpstoffen verwerkt zijn waar uw huisdier niet tegen kan.

Tevens zijn niet alle vuurwerktabletten die verkrijgbaar zijn verstandig om te geven.

Welke niet?

Een vroeger veel gebruikt middel voor de korte termijn is een medicijn dat acepromazine bevat, de bekende vuurwerkpilletjes (Sedalin/Vetranquil) die vrij verkrijgbaar zijn. Deze stof maakt het dier echter juist gevoeliger voor geluid. Het effect is dat het dier weliswaar rustig lijkt omdat het te veel onder invloed van het middel is om nog weg te kunnen rennen of te trillen, maar de angst is niet weg en kan zelfs groter worden. Wij raden deze middelen dan ook ten sterkste af! Alleen als al bekend is dat de hond toch een goed effect laat zien op deze tabletten kunnen deze gegeven worden.

Welke wel?

 • Alprazolam (TIP van ons)
  Dit is een kalmerend middel dat een angstverlagend effect heeft. Het onderdrukt daarnaast het leren, waardoor het dier de vuurwerkervaring minder goed zal onthouden. Voor een goede werking is het belangrijk dat u op 28 december met alprazolam begint, omdat het een excitatiefase kent. Dit betekent dat als u te laat start met de tabletten de hond juist angstiger of onrustiger kan worden.
 • Sileo
  Dit is een pasta die elke 2 uur gegeven mag worden met een maximum van 5 keer per stressvolle gebeurtenis. Het is een veelbelovend middel, maar echter pas sinds enkele maanden op de markt. We willen eerst de ervaringen van dit nieuwjaar afwachten voordat we het als eerste keuze gaan adviseren. Sileo mag uitsluitend op voorschrift van de dierenarts gegeven worden.

 

Thundershirt

In Amerika al volledig getest, maar nu ook in Nederland verkrijgbaar is het zogenaamde "Thundershirt", de naam zegt het al, het helpt honden tegen hun angst voor o.a. onweer.

Ook tegen angst voor vuurwerk, reizen met de auto enz. kan het Thundershirt een uitkomst zijn.

Het materiaal is elastisch en zacht, en het shirt wordt met klittenband stevig om de romp van de hond vastgezet, volgens hetzelfde principe als het inbakeren van baby's.

De constante druk van het materiaal op het lichaam van de hond zorgt voor het kalmerend effect.

Algemene tips

 •  Dwing de hond niet om naar buiten te gaan om hem zo proberen te laten wennen aan vuurwerk. De hond wordt juist angstiger, omdat hij elke keer een negatieve ervaring opdoet als hij schrikt van een hard geluid.
 • Laat uw hond tijdig uit en hou hem ook aangelijnd.
 • zet wat muziek op of de tv aan om de hond af te leiden.
 • Ga in een omgeving wandelen waar geen harde knallen zijn, om te voorkomen dat er nieuwe negatieve ervaringen worden opgedaan.
 • Probeer het volume van harde geluiden zoveel mogelijk te verminderen door de buitendeuren te sluiten, rolluiken naar beneden te doen en muziek te spelen om het geluid te camoufleren.
 • Probeer de hond niet uit zijn schuilplaats te halen als hij die opzoekt. Hij voelt zich hier veilig en kan op deze manier zijn angst verminderen. Van de andere kant moet er wel toezicht op de hond blijven, laat hem niet helemaal alleen.
 • Laat de hond bij u liggen als dit hem kalmeert. Ga hem dan niet uitgebreid troosten, maar steun hem wel door bij de hond te blijven en hem lichamelijk contact te geven wanneer de hond hier om vraagt.
 • Blijf zelf kalm en wordt niet boos op uw hond
 • Als de hond tijdens het wandelen schrikt en niet meer kan herstellen, hijgt, trilt en alleen maar aan de riem blijft trekken om weer thuis te komen, ga dan naar huis. Hij voelt zich er veilig en zal snel herstellen.
 • Creëer een veilige haven. Wanneer de hond een plek heeft waar hij zich terugtrekt, dan kunt u de angst nog verder verminderen door te zorgen dat de hond zich hier nog veiliger voelt. Zorg ervoor dat de intensiteit van de prikkel (vuurwerk, harde geluiden) zoveel mogelijk verminderd wordt door de plaats donker te maken met dekens. Geef hem een kledingstuk met uw geur en zorg ervoor dat de hond de plek makkelijk kan verlaten als hij dit wil. Leg eventueel dekens op de grond zodat de hond zich hierin kan verstoppen en doe de gordijnen dicht en het licht en de muziek aan om het geluid te camoufleren.