Vaccineren op maat en Titerbepaling

In de afgelopen jaren is er veel veranderd op het gebied van vaccinaties en vaccinatie-schema’s. Bent u kritisch over vaccineren? Dat begrijpen we best. Er wordt erg veel over vermeende bijwerkingen van vaccineren geschreven, hoewel we het zelf nauwelijks waarnemen. Tegenwoordig kiezen wij voor alternerend vaccineren en kunt u de Vaccicheck (titerbepaling) laten uitvoeren.

 

Alternerend vaccineren
Voor verschillende vaccinaties is gebleken (n.a.v. onderzoek) dat er een ruimere interval dan één jaar gehanteerd kan worden zonder dat de bescherming van het dier hieronder gevaar loopt. Het alternerend vaccineren verloopt als volgt:

Honden:
Pups 6 weken leeftijd: Distemper (hondenziekte) en Parvovirus
Pups 9 weken leeftijd: Parvovirus en Leptospirose (ziekte van Weil)
Pups 12 weken leeftijd: Distemper, HCC (hepatitis), Parvovirus, Adenovirus, Para-Influenza & Leptospirose

Honden 1 jaar leeftijd: Distemper, HCC en Parvovirus + Leptospirose (= grote cocktail)
Honden 2 & 3 jarige leeftijd: Leptospirose
Honden 4 jaar leeftijd: Distemper, HCC en Parvovirus + Leptospirose

De honden worden dus met een interval van 3 jaar gevaccineerd met de grote cocktail en tijdens de tussenliggende jaren, jaarlijks gevaccineerd tegen Leptospirose. Eventueel is dit schema aan te vullen met aparte vaccinaties:

  • Kennelhoest (jaarlijks)
  • Rabiës (1x per 3 jaar)
  • Ziekte van Lyme (jaarlijks)

 

Katten:
Tevens bij katten wordt met een interval van 3 jaar gevaccineerd.

Kittens 9 weken leeftijd: katten- + nies-ziekte (tricat)
Kittens 12 weken leeftijd: katten- + nies-ziekte (tricat)


Na 1 jaar: katten- + nies-ziekte (tricat)
Katten 2 + 3 jaar: enkel nies-ziekte (ducat)
Katten 4 jaar: katten- + nies-ziekte (tricat)
Katten 5 + 6 jaar: enkel nies-ziekte (ducat)

Ook voor de katten geldt een interval van 3 jaar waarbij de niesziekte ieder jaar herhaald wordt.

 

De Vaccicheck

Voor zowel honden als katten is het tegenwoordig mogelijk om een titerbepaling uit te voeren. Aan de hand het niveau van de antilichamen in het bloed wordt bepaald of vaccinatie op dat moment nodig is of dat het voor bepaalde tijd uitgesteld kan worden. Dit is een mooie manier om het juiste moment van een vaccinatie te bepalen en echt te kunnen vaccineren op maat. Soms houdt de bescherming namelijk nog langer dan drie jaar aan.

Bij honden wordt de hoogte van de antilichaamspiegel in het bloed gemeten tegen Distemper, Parvoziekte en HCC. Echter kan dit niet worden bepaald voor Leptospirose en Kennelhoes. Voor deze 2 ziekten kunt u uw hond dus het beste jaarlijks vaccineren.

Zodra de uitslag van de test bekend is (hier kunt u op wachten) wordt er samen een overweging gemaakt over wel of niet te vaccineren.

De Vaccicheck kan alleen worden uitgevoerd op afspraak. De kosten van de test, de bloedafname en het bespreken van de uitslag zijn 58 EUR.

 

Indien u vragen heeft over dit onderwerp of als u graag een afspraak wil maken, neem dan contact op met de praktijk 046-4512417