Suikerziekte

Wat is suikerziekte?

Suikerziekte (Diabetes) is een aandoening waarbij er te weinig insuline gemaakt wordt en/of de cellen ongevoeliger worden voor insuline. Bij de vertering in de darmen wordt voedsel afgebroken tot voor het lichaam bruikbare bouwstenen. De koolhydraten worden in de darmen voornamelijk afgebroken tot een suiker dat glucose wordt genoemd. Glucose wordt vanuit de darm in het bloed opgenomen en na een maaltijd stijgt de glucosewaarde in het bloed. Voor de lichaamscellen is glucose bijna onmisbaar, niet alleen als bouwsteen maar ook als brandstof.

Lichaamscellen nemen alleen glucose uit het bloed op als ze daartoe door het hormoon “insuline” zijn aangezet. Insuline, dat wordt gemaakt door de “eilandjes van Langerhans”, gelokaliseerd in de alvleesklier, zorgen ervoor dat de lichaamscellen voldoende glucose kunnen opnemen. Bovendien zorgt de insuline er zo voor dat het glucosegehalte in het bloed binnen nauwe grenzen blijft.

Als er te weinig insuline is, blijft er teveel glucose in het bloed achter en is er sprake van suikerziekte. Bij suikerziekte is dus het glucosegehalte in het bloed, ook wel het bloedsuikergehalte genoemd, verhoogd. De lichaamscellen daarentegen hebben bij een tekort aan insuline juist een gebrek aan de brandstof en bouwsteen glucose. Dit verklaart het constant honger hebben en blijven afvallen.

Oorzaken van suikerziekte

Er zijn twee types diabetes: type 1 en type 2.

 • Bij type 1 suikerziekte zijn/worden de bèta cellen (cellen die in de eilandjes van Langerhans zitten) door het eigen lichaam vernietigd. Hierdoor wordt er geen of te weinig insuline geproduceerd. Deze aandoening komt het meest voor bij honden.
 • Bij type 2 suikerziekte, welke we het meest zien bij de kat, reageren de lichaamscellen slechter op insuline. Dit zien we bijvoorbeeld bij katten met overgewicht, maar ook (langdurig) corticosteroïden gebruik zoals prednison of dexamethason kan diabetes veroorzaken. Bij honden zien we deze vorm van suikerziekte ontstaan na de loopsheid door hormoonproblemen.

 

Andere mogelijke oorzaken van suikerziekte zijn:

 • Genetische aanleg
 • Acute of chronische alvleesklierontsteking
 • Infecties
 • De ziekte van Cushing

Te laag bloedglucose gehalte

Wat is een hypo (hypoglycemie)?
Een hypo is de situatie die ontstaat wanneer er te weinig suiker in het bloed van de hond of kat aanwezig is. Dit kan komen door een te hoge dosering insuline, of doordat het dier bijvoorbeeld niet eet, maar wel insuline heeft gehad. Ook verandering in het leefpatroon van het huisdier kan tot andere insulinebehoefte leiden. De symptomen van een “hypo” zijn:

 • Eerst onrust en eventueel mauwen bij de kat
 • Daarna sloomheid en eventueel spiertrillingen
 • Uiteindelijk bewusteloosheid en coma

 

Wat te doen bij een hypo?
Wanneer deze situatie ontstaat neem dan altijd contact op met ons via 046-4512417! U kunt zelf wat suikerwater aan uw huisdier geven (1 gr druivensuiker per kg lichaamsgewicht van uw huisdier). Meestal knappen ze daar al snel weer wat van op. Nadat uw dier is opgeknapt van een hypo, kunt u nog een maaltijd aanbieden.

 

Samengevat zijn de belangrijkste oorzaken voor het ontstaan van een te laag bloedglucosegehalte dus:

 • Opname van minder voedsel in combinatie met de gebruikelijke insulinedosering
 • Plotselinge toename van het glucoseverbruik door verhoogde activiteit
 • Een te hoge dosering insuline
 • Een normale dosering insuline, wanneer de behoefte ineens is afgenomen