Seniorconsulten

Wanneer is uw huisdier een senior?

Vanaf het 7e levensjaar kan een hond senior genoemd worden, bij katten geldt dit vanaf 9 jaar oud. Dit is de gemiddelde leeftijd waarop het verouderingsproces begint, afhankelijk van ras en gewicht. Uw huisdier is dan natuurlijk nog niet echt oud, maar heeft een leeftijd bereikt die te vergelijken is met de seniorstatus van mensen. Die seniorfase begint bij grote en zeer grote honden zelfs nog iets eerder, rond het 5e of 6e levensjaar. Dat is eerder dan de meeste mensen denken. We realiseren ons eigenlijk niet zo dat het leven van een hond veel geconcentreerder verloopt dan dat van een mens.

Zo staat één honden/kattenjaar ongeveer gelijk aan 7 á 8 mensenjaren. Het uiterlijk van uw dier of de manier waarop deze zich beweegt, verandert meestal pas op hoge leeftijd. Rond het 8e levensjaar neemt de gevoeligheid voor leeftijdsgebonden gezondheidsrisico's echter al toe. Het belang van preventieve gezondheidszorg wordt dan steeds groter.

Ouderdomskwaaltjes

Stinken uit de bek, het laten lopen van de urine, lusteloosheid en vermageren zijn zo maar een paar symptomen die baasjes vaak aangeven bij hun ouder wordende dier. Echter zijn dit problemen die vaak goed op te lossen zijn mits we er op tijd bij zijn, als er niets aan wordt gedaan kunnen milde kwalen uitlopen op serieuze problemen. Het advies is dan ook om uw huisdier hier niet meer rond te laten lopen.

Bij katten zijn er twee problemen die vaak bij senioren voorkomen.

De eerste is de ontwikkeling van nierproblemen. Een vervelende bijkomstigheid is dat dit probleem vaak (te) laat ontdekt wordt. Symptomen zijn vermagering, veel drinken en plassen en stinken uit de bek. Zodra een eigenaar deze symptomen ziet en bij ons komt is de werking van de nieren drastisch verlaagd. Tegenwoordig is er een vrij simpele test waarmee we de nierfunctie kunnen controlen.

Een tweede probleem dat vaak bij oudere katten naar voren komt is een hoge bloeddruk met alle vervelende gevolgen van dien. Symptomen zijn lastig te herkennen, vaker wordt aangegeven dat de katten sloom zijn en zich meer verstoppen dan normaal. Net als de nierfunctie controle kan ook de bloeddruk bij uw kat controleert worden.

Senior Care programma

Diergeneeskundig centrum Op de Diek heeft het Senior Care programma speciaal ontwikkeld voor honden vanaf 7 jaar en katten vanaf 9 jaar oud. Een programma waarbij wij, samen met u, uw huisdier op een gezonde en plezierige wijze een zo lang en gelukkig mogelijk leven proberen te bezorgen.

Het is van belang dat eventuele gezondheidsrisico's tijdig aan het licht komen. Omdat u als eigenaar uw dier dag in, dag uit meemaakt, valt het u misschien niet op dat sommige zaken langzaam veranderen. Zoals de manier waarop uw huisdier reageert, het gewicht of het gebit.


Het Senior Care programma biedt uw hond of kat alles wat deze nodig heeft voor een gezonde oude dag. Als dierenarts controleren we uw dier en bespreken we met u eventuele veranderingen in het gedrag, de eetgewoonten of de beweging van uw huisdier. Wordt een kwaal gevonden? Dan kan direct, in een vroegtijdig stadium, een behandeling plaatsvinden. Is uw hond of kat kerngezond? Dan verstrekken we u tips om dat zo te houden.

De kosten van het Senior Care programma zijn: Eur 40,50
U kunt een afspraak maken via 046 4512417.