Probleemgedrag bij uw hond

Ervaart u problemen met het gedrag van uw hond of wilt u graag begeleiding op maat bij het opvoeden & socialiseren van uw pup of nieuwe hond?
Paraveterinair Christa Nicolaes is ook honden-gedragsdeskundige en helpt u graag!
Neem voor meer informatie of het maken van een afspraak contact op met de praktijk 046-4512417 of bezoek rechtstreeks haar website: Dog-Signs.

Honden

Doet uw hond iets wat u vervelend of gevaarlijk vindt? Blaft, gromt of probeert uw hond te bijten, naar andere honden en/of naar andere mensen?

  • Raakt uw hond in paniek wanneer u eventjes van huis bent?
  • Maakt uw hond spullen kapot?
  • Is uw hond overactief en kan hij of zij moeilijk rust vinden?


Dit zijn enkele probleem gevende gedragingen die een hond kan vertonen. Gedrag is zeer complex. Het kan ontstaan door vele verschillende factoren. Zo kan een hond agressief gedrag vertonen omdat hij lichamelijk niet in orde is en pijn heeft.

De genen kunnen ook een rol spelen. Een ras dat van nature de taak heeft om vee te drijven, zal deze behoefte hebben, ook al wordt het niet aan de hond aangeboden. Eerdere ervaringen (geschiedenis) kunnen ervoor zorgen dat een hond zich niet prettig kan voelen een bepaalde situatie. Elke hond is uniek, en zal dus ook zijn eigen "reden" hebben om bepaalde gedragingen te vertonen of emoties te hebben.

Een algemeen advies bestaat niet, hoe goed bedoeld het soms ook is! Wat voor de een heel goed werkt, kan voor de ander juist averechts werken. Daarom is het heel belangrijk om goed te blijven kijken naar de hond, de signalen die hij of zij laat zien én in welke context het gebeurd.

Bij probleem gevend gedrag is het advies om een gediplomeerde gedragsdeskundige te raadplegen. Door op zoek te gaan naar de oorzaak van het gedrag kan er een op maat gemaakt plan uitgeschreven worden, welke het beste bij u en uw hond past.