Opvoeding pup

Eindelijk is het zover, na meestal heel veel wikken, wegen en wachten is uw nieuwe huisgenoot dan bij u in huis gekomen!

Of u nu een ervaren honden eigenaar bent of niet, de meeste mensen willen toch zo goed mogelijk hun nieuwe pupje voorbereiden op zijn nieuwe wereld.

U probeert hem zo goed mogelijk op te voeden en te zorgen dat het pupje zich thuis voelt bij u.

Wij willen u hiermee proberen te helpen door wat tips en weetjes op een rijtje te zetten voor u zodat het misschien iets makkelijker en leuker wordt voor u en uw pupje.

De eerste dag en nacht.. 

De eerste dag en nacht van het nieuwe pupje bij u thuis is voor iedereen erg spannend.

Zorg ervoor dat zowel voor het pupje als voor u het allemaal erg ontspannen gaat.

U kunt zich voorstellen dat het pupje uit zijn vertrouwde omgeving gehaald is en zijn broertjes en zusjes mist. U mag hem best gerust stellen en ervoor zorgen dat de pup zich veilig voelt bij u.

Het is als het goed is de bedoeling dat de pup zijn hele leven bij u gaat doorbrengen,dus is het heel belangrijk dat de band tussen u en uw pup een goede basis krijgt.

Zorg voor een vaste plek waar de pup zich kan terug trekken en zich veilig voelt, dit kan een bench of een mand zijn. (Als u kiest voor een bench zie dan verderop de informatie over benchtraining.)

Sommige fokkers geven een stukje van een deken of een lapje mee waar de geur van de moeder en het nest aan zit, dit geeft voor het pupje een gevoel van veiligheid en geborgenheid, dit kunt natuurlijk in het mandje of in de bench leggen.

( vraag de assistente ook eens voor andere hulpmiddelen zoals de d.a.p feromonen therapie)

De eerste nacht van de pup is natuurlijk ook erg spannend voor de pup. U kunt ervoor zorgen dat dit minder akelig wordt door de pup gerust te stellen als het piept en jankt.

Dus als de pup piept kunt u hem aanraken of het gerust stellen met uw stem, zo weet de pup dat het niet akelig is om zonder zijn vertrouwde broertjes en zusjes te zijn en dat u nu zijn nieuwe vertrouwde familie wordt. U kunt ervoor kiezen om de eerste nacht er naast te gaan slapen of de pup naast uw bed te zetten met zijn nieuwe mand of bench.

Dit is natuurlijk wel iets wat u gaat afbouwen, de tweede nacht kunt u het pupje al iets verder van u af zetten en als het piept kunt u reageren met uw stem.

De derde nacht weer iets verder en zo steeds verder totdat het pupje ligt waar u hem wil hebben om de nacht door te brengen.

Hoewel er vroeger gezegd werd dat men het piepen vanaf de eerste nacht volledig moet negeren, is het bewezen dat pups die zich veilig voelen in hun nieuwe omgeving zich sneller en socialer ontwikkelen dan pups die angstig die eerste paar nachten hebben doorgebracht.

Het maakt de band tussen mens en hond vele malen sterker en dit kan weer voor een gehoorzamere hond zorgen als  het allemaal goed aangepakt wordt.

Prikkels!

Als de pup al een beetje gewend is aan u en uw huis is het beter om zo snel mogelijk de pup bloot te stellen aan zoveel mogelijk prikkels.

Onder prikkels verstaan we zoveel mogelijk vreemde omgevingen, mensen, kinderen, dieren, voorwerpen, auto’s, treinen, de dierenarts en andere geluid makende dingen.

Het is bewezen dat hoe jonger de pup blootgesteld wordt aan deze dingen hoe socialer de hond en minder angstig de hond het wordt.

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat de pup ineens op een drukke straat gezet moet worden omdat de pup hier te angstig op kan reageren. U kunt als eigenaar het beste proberen alles samen met de pup geleidelijk aan te trotseren. U kunt hem bijvoorbeeld eerst oppakken en rustig rondlopen tot hij minder angstig is. Pas dan kunt u hem eens op de grond zetten en proberen of de pup wil meelopen.

Als u dit allemaal langzaam opbouwt en zoveel mogelijk variaties aanbied zal de hond hierop minder angstig reageren en dit zult u op latere leeftijd van de hond merken. U krijgt een minder bange hond die op alle situaties rustig reageert en niet een meter de lucht in springt als de trein langs komt.

Ook moet de hond geleidelijk aan wennen dat er aan hem wordt gezeten, voornamelijk natuurlijk bij de dierenarts of eventueel een trimsalon. Begin zelf ter voorbereiding  met het bekje open te doen, de oortjes te bekijken,  pootjes te bevoelen en op te tillen en  begin de pup voorzichtig te borstelen. Dit alles hoort ook bij vreemde prikkels die de hond in zijn leven gaat tegenkomen. Hoe eerder en vaker u dit doet hoe makkelijker het wordt.

U en uw pup hoeven op deze manier geen zenuwen te hebben voor een bezoek aan trimsalon of dierenarts.

Puppy Cursus

Waaraan voldoet een goede hondenschool? 

Regelmatig krijgen wij de vraag waaraan een goede hondenschool voldoet.
Helaas zijn er tegenwoordig nog steeds hondenscholen die op de ouderwetse manier trainen waarbij de technieken en gebruikte materialen niet altijd hondvriendelijk zijn.


Waaraan voldoet een goede hondenschool?

  • Er wordt lesgegeven door gediplomeerde instructeurs. De instructeurs hebben kennis van hondvriendelijke trainings-technieken en laten zich regelmatig bijscholen om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen en inzichten binnen de hondentraining.
  • Er wordt getraind in kleine groepjes (maximaal 6-8 honden). Indien er meer honden zijn, zijn er ook meerdere instructeurs aanwezig.
  • Er is voldoende ruimte tussen de honden om spanning en onrust te voorkomen.
  • Er is voldoende raskennis. Bijvoorbeeld: een border collie leert sneller en heeft wellicht meer uitdaging nodig.
  • Er wordt opengestaan voor vragen binnen én buiten de hondenschool.
  • Er wordt opengestaan voor de wensen van de eigenaar.
  • Er wordt aandacht besteed aan het welzijn van de hond. Bijvoorbeeld: laat de eigenaar een dekentje meenemen, zodat de hond niet in het natte/koude gras hoeft te gaan liggen, óf geeft de hond meer ruimte als de hond dit nodig heeft.
  • Het socialiseren wordt niet gedwongen en gebeurt op het tempo hoe de hond het zelf aangeeft.
  • Er wordt gewerkt met hondvriendelijke materialen. Bijvoorbeeld: Een slipketting, halti of flex-lijn kan de hond lichamelijk letsel toebrengen.
  • Er wordt positief getraind d.m.v. positieve bekrachtiging. Het is wetenschappelijk bewezen dat een hond beter, sneller en met meer plezier leert door beloond te worden, i.p.v. te trainen met correcties.

Móet je met je hond naar de hondenschool?

Nee hoor, het is niet verplicht. Sommige baasjes hebben al voldoende ervaring met (vorige) honden, of sommige honden zijn mentaal gezien (nog) niet klaar om naar de hondenschool te gaan.
Ook thuis kun je je hond prima basis-oefeningen aanleren en socialiseren, mits je natuurlijk weet hoe je dit op de juiste manier doet.
Het is ook mogelijk om een individuele honden-coach aan de hand te nemen, voor een optimale training, aangepast aan jouw wensen en behoeften en het niveau van je hond.

Waarom naar de hondenschool?

Buiten dat het natuurlijk erg leuk is om samen met je hond bezig te zijn, leer je je hond op de juiste manier basis-commando's uit te voeren.
Ook wordt er aandacht besteed aan het gedrag van je hond, socialiseren met andere honden en mensen én hoe hij moet kunnen functioneren in verschillende situaties. Deze situaties zijn per huishouden verschillend, daarom is het belangrijk dat de hondenschool de oefeningen hierop aanpast.
Bijvoorbeeld: wil je je hond graag regelmatig meenemen naar de stad en wil je graag dat hij kan wandelen zonder te trekken, óf wandel je liever uren in het bos waarbij je hond losloopt en probleemloos naar je toe komt als je hem roept.

Onderzoek heeft aangetoond dat de pups vanaf drie weken op onderzoek uitgaat en dus geïnteresseerd zijn in dingen zonder dat ze daar bang van worden. Deze fase duurt tot en met de 9e week. Vanaf 7 weken begint de hond angst te ontwikkelen en vermijdingsgedrag te vertonen, dus dat betekent dat de eerste levensweken van een pup heel belangrijk zijn voor de socialisatie.

De omgeving waarin de pup de eerste acht weken verblijft is ook belangrijk.  Als het in deze periode geen andere mensen en of dieren ziet zal het al angstiger zijn dan een pup die in een huiselijke omgeving opgroeit.

Ons advies:

Ga eerst kijken of een hondenschool u bevalt. Het kan zijn dat er een wachttijd is, dus begin op tijd met aanmelden en rondkijken. 

Benchtraining

Als u ervoor kiest om uw pupje in een bench te laten slapen, dan is het wel verstandig om dit met stappen te doen, en niet in een keer de pup erin zetten en deurtje dicht doen.

Dit zal een hoop stress en angst kunnen aanrichten, de bench moet een vertrouwde plek worden waar de pup zich veilig voelt en waar hij zich kan terug trekken.

Het moet dus een leuke plek worden en niet een strafplek.

Veel mensen denken dat als de pup stout is dan zet hem maar in de bench. Ze vergeten hierbij dat dit eigenlijk een veilige plek moet zijn voor de hond. Als de hond in de bench wordt gezet vanwege een incident  dan zal hij mogelijk een link leggen tussen de straf en de bench.

Maak de benchtrainig leuk voor de pup door er een spelletje van de maken. U kunt een speeltje erin gooien zodat het pupje er achteraan gaat. Geef hem iets lekkers in de bench of geef het eten in de bench.
Dit alles nog met het deurtje open,het deurtje dicht doen komt later!

Let er wel op dat de bench iets is waar de hond als volwassen hond in moet kunnen staan en liggen. Koop de bench dus op de groei. Leg er een lekkere zachte mat of mand in en zijn favorieten speeltjes, misschien dat stukje deken of lapje wat van de fokker komt, het moet zijn huisje worden.

Als de pup de bench vanzelf opzoekt begint hij de bench als een veilig plekje te beschouwen. U kunt dan beginnen met de bench kort dicht te doen.

De pup moet merken dat het niet akelig is en dat het er altijd uit kan, dat dit geen permanente opsluiting is.

Het deurtje sluiten kunt u langzaam opbouwen, steeds langer en vaker. Geef de pup iets te doen, geef de pup bijvoorbeeld een gevulde kong of een kluifje of een speeltje zodat hij afgeleid is.

Maak het deurtje niet open op een moment dat de hond drammerig blaft en jankt, dan beloon je zijn gedrag en zal hij dit vaker gaan doen, maak het deurtje open als de hond rustig is.

 De hond zal al snel doorhebben dat dit zijn plek wordt en dat het niet erg is als het deurtje dicht is.

Als dit zo is dan kunt langzaam gaan beginnen om de hond in de bench te laten als u even weg bent.

Ook dit moet langzaam opgebouwd worden, laat de hond in de bench en geef hem iets lekkers en doe het deurtje dicht. Als hij ongestoord aan het knabbelen is ga je eventjes naar een andere ruimte. Kom weer terug als de hond nog niet klaar is met eten en doe het deurtje weer open. Als dit goed gaat kun je de tijd van het weggaan verlengen. Zodra de hond in paniek raakt is het belangrijk zo snel mogelijk weer terug te gaan en het deurtje open te doen. Zet dan een stapje terug in de training.

U gaat vanzelf merken dat de hond het niet eens erg vindt als u weg bent, zo kun je langzaam het alleen laten uitbreiden.

Straffen of belonen?

Als u ooit al eens een pup in huis hebt gehad dan weet u dat dit niet altijd zo gezellig en leuk is, zoals er altijd gezegd wordt.

Pups zijn net kleine kinderen, doen alles wat u net niet wil dat ze doen.

Hoe pakt u dit nu aan? Gaat u straffen of belonen?

De beste methode is een positieve benadering. Dit wil zeggen door middel van beloningen. Belonen kan  met woorden, een aai of met eten; dit laatste werkt natuurlijk altijd goed.

U kunt beter goed gedrag stimuleren, dan negatief gedrag afstraffen.
De hond wordt er zekerder van als hij het goed doet en angstiger van als hij altijd gecorrigeerd wordt.

Een heel goed voorbeeld is als je thuis komt en er is iets vernield of er is binnen geplast. Hierom moet u niet boos worden op de hond, hij snapt het niet.
De hond is allang vergeten wat hij gedaan heeft en als u dan binnen komt, scheldend en tierend, dan zal hij zeker reageren, maar dat is meer vanwege uw lichaamstaal dan vanwege de vernieling of urine die er ligt, de hond legt de link tussen de boze baas en de vernieling niet.

Hij ziet alleen dat de baas boos is en zal steeds angstiger worden voor zijn baas.

Tot slot...

Wij hopen dat u veel plezier beleeft in het opvoeden van uw pup.

Vergeet niet dat rondom een half jaar leeftijd de puberteit begint en dat de hond dan doet alsof hij alles vergeten is. Veel herhalen en soms een stapje terug doen in de oefeningen is dan erg belangrijk.

Een pup opvoeden vergt veel geduld en consequentie, maar als u het goed doet, dan hebben zowel u als uw hond er een hondenleven plezier van!

Mochten er toch nog vragen zijn wij helpen u graag. 

 

Terug naar Junior & Senior