Wormen

Hoe loopt mijn hond of kat wormen op?

Dieren kunnen op een bepaald moment in hun leven last krijgen van verschillende soorten wormen. Bij de hond en kat is dit voornamelijk de spoelworm en de lintworm.

De spoelworm is rond kan van enkele centimeters lang tot wel 18cm lang worden en heeft een geelwitte tot roze kleur. Deze worm ziet u niet in de ontlasting, maar soms wel in het braaksel. De eitjes van de worm worden via de ontlasting uitgescheiden waar ze weer andere dieren en mensen kunnen besmetten. Via de darmen komt de larve in de bloedbaan en zo in de longen waar de larve wordt opgehoest en doorgeslikt. Nu zullen ze uitgroeien tot volwassen wormen.

Hoe herken ik wormen bij mijn huisdier?

Wormen zijn niet altijd zichtbaar bij onze huisdieren. Zoals hierboven besproken is kunt u de spoelworm af en toe in het braaksel of ontlasting zien. Bij de lintworm kunt u af en toe wormen zien in de ontlasting die lijken op rijstkorreltjes. De lintworm haakt zich met weerhaken vast in de darmwand en laat segmentjes los met eieren die naar de anus kruipen. Vaak schuren de dieren met hun billen over de vloer (“sleetje rijden”) vanwege jeukklachten. In het geval van de lintworm kan de vlo als tussengastheer fungeren waardoor het belangrijk is om te ontwormen én ontvlooien.

Een pup of kitten die besmet is met een worm infectie heeft vaak een dik buikje, maar is toch mager en eet meestal slecht. Andere klachten kunnen zijn: diarree, gasvorming en soms braken.

Kunnen konijnen ook last hebben van wormen?

Soms wordt er nog wel eens gezegd dat konijnen geen last kunnen krijgen van wormen, maar dit is niet waar. Konijnen die vaak last hebben van een stilliggende darm hebben dit vaak door een worminfectie. Met regelmaat is ook te zien dat deze konijnen minder eetlust hebben en weinig keutelen, meestal zijn de keutels anders dan de normale ronde keutel.

Meestal zitten de wormen in de blindedarm. Omdat een konijn deze keutels direct vanuit de anus op eet ziet u deze niet. Echter komen de wormen normaal gesproken niet in de ronde, harde keutels voor waardoor we ten onrechte kunnen denken dat het konijn geen last heeft van wormen.

De meest voorkomende worm is de Passalurus ambiguus of de Pinworm. Een konijn wordt besmet met wormen door het ei van de worm op te eten, daarna kan er her-besmetting plaatsvinden omdat het konijn de blindedarm keutels opeet (waar de wormen in zitten). Daarnaast kan een konijn vanaf de geboorte al besmet raken door de moeder.