Vlooien

Hoe herken ik een vlo?

Dagelijks krijgen wij als dierenarts vragen over vlooien, en vooral over de bestrijding er van. Een vlooienplaag is natuurlijk bij niemand welkom.
Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast zorgen bij onze huisdieren. Maar niet alleen honden en katten zijn er gevoelig voor. Ook de mens, het konijn en de fret kunnen het slachtoffer worden van de vlo.

 

Soorten vlooien
Bij onze huisdieren komen 2 soorten vlooien voor: de hondenvlo (Ctenocefalides Canis) en de kattenvlo (Ctenocefalides Felis). Vreemd genoeg is de kattenvlo ook bij de hond de meest voorkomende vlo.

Bij konijnen komt de konijnenvlo (Spilopsyllus cuniculi) voor. De ziekte myxomatose wordt voornamelijk door deze vlo overgebracht.

 

Levenscyclus van de vlo
Voordat een vrouwtjes vlo eitjes kan leggen moet zij eerst een bloedmaaltijd gehad hebben. Vervolgens legt ze tientallen eitjes in de vacht. De eitjes rollen uiteindelijk uit de vacht en komen zo in de omgeving (uw huis) terecht. Na 2-4 dagen komen uit deze eitjes larven. De larven zijn een paar mm. lang en zo dik als een haar. De larven verstoppen zich op donkere plekjes en voeden zich onder andere met de uitwerpselen van de volwassen vlooien. Na 2-3 weken verpoppen de larven zich. De poppen kunnen tot wel 1½ jaar in leven blijven en zijn bestand tegen een hoop invloeden van buitenaf. Onder invloed van trillingen komt uit de pop een volgroeide vlo en is de cyclus rond. Deze hele cyclus neemt gemiddeld zo'n 6 weken in beslag.

Wat zijn de gevaren van de vlo?
Er zijn meerdere redenen waarom het verstandig is om vlooien bij uw huisdier te bestrijden:

  • Jeuk
    Vlooien veroorzaken behoorlijk veel overlast bij de hond en kat. De beten zijn pijnlijk en je ziet een hond of kat dan ook vaak opspringen als hij of zij gebeten wordt. Met de beet spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid om te zorgen dat het bloed niet stolt. Dit geeft jeuk en irritatie waardoor de hond en kat gaan krabben en bijten.

 

  • Wormen
    Vlooien kunnen eitjes van de lintworm bij zich dragen. Als een hond of kat een besmette vlo opeet kan daaruit een volwassen lintworm ontstaan. Ook kinderen kunnen zich op deze manier met een lintworm besmetten.

 

  • Vlooienallergie , (miliaire dermatitis)
    Sommige dieren zijn gevoelig voor het speeksel van de vlo. Na een aantal beten wordt een bepaalde grens overschreden waardoor een allergische reactie optreedt. Ook oudere beten worden dan geactiveerd waardoor het dier enorm veel jeuk krijgt. Ze krabben en bijten zichzelf tot bloedens toe. Eén beet per week is dan al voldoende om dit proces in stand te houden.

 

Huisdier en omgeving
In tegenstelling tot wat veel mensen denken speelt een groot deel van de levenscyclus van de vlo zich af buiten het huisdier. Alleen de volwassen vlooien vinden we terug op de hond of kat. De eitjes, larven en poppen bevinden zich in de omgeving. Het gevaar zit dus in de duizenden eitjes en larven die zich schuilhouden in het tapijt en tussen de plinten.