Teken

Hoe herken ik een teek?

Teken kunnen van een halve millimeter tot een aantal millimeter groot zijn, een volwassen teek wordt zelden groter dan 1 centimeter. Het is een spinachtige parasiet met weerhaken waar hij zich stevig mee kan vastbijten in de gastheer.

Hoeveel en hoe vaak uw hond, kat of konijn last heeft van teken is afhankelijk van het seizoen, de regio waar u woont en waar u met uw dieren komt. Wandelt u vaak in het bos met uw hond, dan zal deze sneller last hebben van teken dan een kat of konijn dat binnen in huis wordt gehouden.

       

Nymfen

Vastgezogen teek

      

Een jonge teek die net uit het ei komt wordt een larve genoemd en gaat zo snel mogelijk opzoek naar een gastheer om zich te kunnen voeden. Meestal zijn dit kleine dieren zoals een muis of konijn. Na een bloedmaaltijd zal de teek vervellen en een nimf worden, ook in dit stadium zal de nimf zich voeden met bloed en vervellen in een volwassen teek. De gehele cyclus duurt ongeveer 3 á 4 jaar.

Wat zijn de gevaren van de teek?

Er zijn verschillende soorten bacteriën die de teek bij zich kan dragen. In Nederland is gemiddeld is 1 op de 5 teken besmet met de bacterie Borrelia burgdorferi die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Een teek kan worden geïnfecteerd door zich te voeden van een dier die deze bacterie bij zich draagt. In een hert, zwijn en ree kan deze bacterie zich vermeerderen zonder de gastheer ziek te maken.

Een volwassen teek heeft ongeveer 24 uur nodig voordat deze zich met de mond vast bijt en een plakkerige vloeistof doet afscheiden. Zo blijft hij beter aan de gastheer hangen en verspreid hij eventuele bacteriën. Na het vastbijten begint de teek bloed te zuigen. Het is daarom het beste een teek z.s.m. te verwijderen om de kans op besmetting te verkleinen.

Bij dieren is het helaas lastiger om te zien of deze besmet is met de ziekte van Lyme. Daarom kunt u het beste op de volgende symptomen letten die meestal binnen een paar dagen zichtbaar worden.

Symptomen:

 • Gewrichtsontstekingen
 • Plotselinge kreupelheid
 • Pijn aan gewrichten
 • Koorts
 • Vermindering/verlies van eetlust
 • Opgezette lymfeklieren
 • Sloomheid

Sinds een aantal jaren zijn 2 andere bacteriën ook in Nederland te vinden die via de teek worden overgebracht. Hierbij gaat het om Babesiose en Ehrlichiose. Symptomen van deze bacterie laten zich pas later zien en zijn ook anders en ernstiger van aard dan Lyme.

Hoe verwijder ik een teek?

Als eerste is het goed om aan te geven dat het verwijderen van een teek nooit met alcohol of via het branden d.m.v. een aangestoken lucifer. De teek zal dan braken waardoor juist de bacteriën in het lichaam van uw huisdier terecht komen.

Het beste verwijderd u de teek met een speciale teken pincet. Ook bij een gewone pincet is de kans groot dat u de teek niet helemaal goed krijgt vastgepakt.

Teek verwijderen:

 • U pakt de teek met de pincet zo dicht mogelijk op de huid van uw hond, zo voorkomt u dat de kop blijft zitten.
 • Dan draait u met de pincet totdat de teek loskomt (linksom of rechtsom maakt niet uit).
 • Controleert u voordat u de teek weggooit (bv. in de gootsteen) of u de kop ook heeft verwijderd.
 • Indien de kop toch is blijven zitten, zal deze eruit moeten zweren net als een diepe splinter. Vaak ontstaat er een bult op de plaats waar een teek heeft gezeten. In dit geval adviseren wij om naar de praktijk te komen om uw huisdier na te laten kijken. Behandeling is meestal noodzakelijk.

Wist u dat u uw hond kunt laten vaccineren tegen de ziekte van Lyme?

Neem contact op met de praktijk voor meer informatie. 046-4512417