Patiënt van de maand September

Dappere Dapper!

Dapper is een teckel reutje van ruim 15 jaar oud. Hij brengt de dagen grotendeels slapend door. Sinds enkele maanden eet hij wat minder en ook minder graag. Hij heeft bij onderzoek een enorm vies gebit met veel ontstekingen. Zo kan het natuurlijk niet verder voor Dapper. Hij heeft enorm veel pijn aan zijn bek, niest omdat de ontsteking al in zijn neus zit en heeft natuurlijk pijn met het eten. Ook stinkt hij enorm uit zijn bek. Gezien zijn leeftijd is het een moeilijke beslissing wat te doen voor zijn eigenaren, het narcoserisico en de hoge kosten van een intensieve gebitsbehandeling meewegend. Maar zonder behandeling kan Dapper niet verder, dat is niet dierwaardig. Uiteindelijk wordt besloten om Dapper toch aan zijn heftige gebit te laten behandelen. Na een pre-anesthetisch bloedonderzoek gaan we met Dapper aan de slag. Bij het verwijderen van de hoektanden blijkt er al een verbinding naar de neus te zijn. In totaal worden er 16 tanden verwijderd. Aan het einde van de middag mag Dapper naar huis. Thuis knapt hij verder goed op. Nu, ruim 6 weken na de gebitsbehandeling, gaat het nog steeds goed met Dapper. Dappere Dapper gaat zonder pijn in zijn bekje richting de 16 jaar oud!

Jos Franken, dierenarts.

Eigenaar vertelt:

Dapper is een oude jongen van bijna 16jaar. We merkten dat hij wat minder goed begon te eten en dat zijn bekje stonk. We konden een afspraak maken voor onderzoek. Bij het consult kwam de dierenarts er gelijk achter dat het gebit van Dapper erg ontstoken was en dat er verschillende tanden getrokken moesten worden. Door de leeftijd van Dapper begonnen we wel wat te twijfelen, kon hij de narcose nog wel aan? Gelukkig gaf de dierenarts ons aan dat er voor de narcose een onderzoek kon plaatsvinden van het bloed, en Dapper zou goed nagekeken worden of het hartje en longen nog goed klinken. We konden hem ook niet zo laten rondlopen, dus we kozen voor de gebitsbehandeling. De dag er na kon hij al ingepland worden. Het was een super spannende dag, gelukkig belde de dierenarts ons op toen de uitslagen van het onderzoek er waren en al bij al waren de bloedwaarden van Dapper nog best goed voor zijn leeftijd! 2 Uur later werden we weer opnieuw gebeld met het verlossende nieuws dat Dapper de narcose goed was doorgekomen en dat de behandeling geslaagd was. Ze moesten maar liefst 16 tandjes trekken, maar Dapper zou hier snel weer van genezen. Hij kreeg nog wel een flinke antibiotica-kuur en pijnstillers mee naar huis.

Wat ik ook zo fijn vond, is dat de assistente meerdere keren de moeite heeft genomen om even te bellen om te informeren hoe het met Dapper ging na de behandeling.

We zijn nu 6 weken verder, en Dapper wordt over 3 weken 16 jaar oud. Natuurlijk gaan we hem verwennen met wat lekkers, want hij eet weer als vanouds! We hopen nog lang van hem te genieten.

Groetjes van familie de Lahaye