Patiënt van de maand

Fieke heeft geen staart meer

De hond Fieke van Familie Trost werd op 21 juli j.l aangereden door een auto en kwam helaas onder de auto terecht. De automobilist stopte gelukkig gelijk maar de staart van Fieke kwam daardoor onder de autoband terecht. Bij consultatie in onze praktijk bleek het gelukkig mee te vallen , geen inwendige bloedingen, Fieke kon gewoon lopen maar de staart was extreem pijnlijk en er zat geen beweging meer in . Na het maken van rontgenfoto’s schrok ik, dit had ik nog nooit eerder gezien, de hele staart inclusief de staartwervels in het bekken ( zie Foto) waren door de aanrijding helemaal afgescheurd. Er zat zeker 2 cm speling tussen de wervels.

De volgende dag heb ik Fieke geopereerd . Het trauma dat ik tijdens de operatie tegenkwam was extreem te noemen , alle spiergroepen die aan de bekken staartwervels vastzitten waren door de klap afgescheurd. Een langdurige operatie volgde. Gelukkig is alles goed afgelopen en kan Fieke gewoon verder leven zonder veel problemen echter wel zonder staart.

Dierenarts Jos Franken

 

 

Eigenaar verteld...

Onze lieve Drent genaamd Fieke, is een echte topper!

Een paar weken geleden is ze onder een auto terecht gekomen… de auto kwam meteen tot stilstand maar met de achterband op de staart van Fieke. Ze had heel veel pijn en bij bezoek aan onze dierenarts Op de Diek, bleek dat ze gelukkig niks gebroken had. Helaas wel vele kneuzingen, kleine wondjes en ontzettende pijn, maar haar staart was de grootste zorg.

Een paar dagen later bleek op de foto’s te zien dat de staart van de bekkenrand afgetrokken was en dus moest Fieke geopereerd worden. Onze lieverd onderging een flinke operatie waarvan de dierenartsen aangaven dit niet eerder meegemaakt te hebben. Al het weefsel, spieren, bloedvaten en zenuwen waren als het ware van haar bekkenrand afgescheurd…. Dus voorzichtigheid was geboden bij de amputatie van haar staart! Er werd ons verteld wat ons te wachten stond en hadden alle vertrouwen, als Fieke maar snel zonder pijn kon zijn.

Op de dag van de operatie werden we, voor de kans dat Fieke incontinent zou worden of misschien nog erger, gewaarschuwd. Gelukkig werden we na vele uren wachten gebeld met het verlossende woord dat de operatie tot zo ver geslaagd was, Fieke kon nog lopen, maar we moesten haar goed in de gaten houden. Met een flinke snee met hechtingen en een beschermkap om, maar zonder staart, kon ik onze lieverd ophalen. Fieke was nog een beetje suf van de narcose maar erg blij me te zien ;-) De dierenarts gaf me een uitgebreid verslag over operatie en goede informatie over de verdere zorg voor Fieke. Thuisgekomen werd Fieke verzorgd en bezocht door ons gezin en lieve mensen om ons heen. Al de aandacht vond ze wel fijn, maar het heeft toch wel een tijdje geduurd voordat ze ons dit kon laten merken. Nooit gedacht dat we zo blij konden zijn toen Fieke voor het eerst plaste en poepte ;-) We zijn haast dagelijks op controle geweest met Fieke en steeds weer werd Fieke liefdevol onderzocht en wij gerustgesteld. Fieke kreeg zelfs een stoer rompertje aan, zodat de inlegluiers voor de opvang van het wondvocht, bleven zitten. Fieke voelde zich steeds beter en wilde het liefst zichzelf verzorgen, de haartjes gingen weer groeien oh en dat jeukt! Maar toch ook met haar beschermkap om, ondanks het warme weer, werd Fieke meer en meer de oude lieverd! Inmiddels zijn de hechtingen eruit, ze heeft een charmante manier gevonden om te poepen maar dat maakt helemaal niet uit! Het belangrijkste is dat Fieke gezond en pijnvrij is! Ze blaft weer, is zeer alert en laat ons heup zwiepend zien als ze blij en enthousiast is!

Dankjewel aan alle medewerkers van Dierenkliniek Op de Diek Sittard voor de goede zorgen voor onze Fieke!

Dianne Trost