Patiënt van de maand oktober

Tijdens het Pinkpop-weekend kreeg ik een melding van de baasjes van Puma dat hij ‘s nachts niet thuisgekomen was, maar dat ze hem nu achter in de tuin gevonden hadden. 

Bij aankomst op de praktijk werd duidelijk dat Puma waarschijnlijk aangereden was: zijn onderkaak stond scheef, aan de linkerzijde waren een paar diepe wonden in de buik/flank, belasten van het pootje rechtsachter ging moeizaam en meerdere nagels waren kort afgesleten en gerafeld. Dit laatste zien we vaak bij katten die een aangereden zijn, omdat ze weggeslingerd worden en vervolgens hun nagels uitklappen om grip te krijgen. De nagels rafelen dan af op de harde ondergrond. 

Puma is meteen opgenomen en heeft injecties tegen pijn en infecties gekregen. Uit de röntgenfoto's bleek dat de kaak in het midden gebroken was; precies waar de 2 kaakhelften samenkomen. Daarnaast waren de middelste middenvoetsbeentjes van de rechter achterpoot gebroken. Tot slot had Puma een buikbreuk. Dit wil zeggen dat de spierwand van de buik door de klap gescheurd is, waardoor de ingewanden en organen vanuit de buikholte door deze opening glippen en onder de huid komen te liggen. 

Tijdens de operatie de volgende dag is de buikbreuk gesloten door de spieren weer aan elkaar te hechten. Ook de kaakhelften zijn weer op de correcte positie met elkaar verbonden en de achterpoot is in spalkverband gezet. 

Puma is naar huis gegaan, maar onderhuids is onder de kleine wondjes toch een infectie ontstaan. Dit resulteerde uiteindelijk dat de huid afstierf en er een plek in de flank ontstond waar we de gehele dode huid hebben moeten verwijderen. Dit ziet er altijd heel heftig uit, maar uit ervaring weten wij dat katten meesters zijn in het herstellen van dit soort grote huid-defecten. 

 

De foto's die u ziet van de wond, zijn genomen toen de huid weer goed begon te herstellen. De wondranden werden weer egaal en groeiden stapje voor stapje steeds dichter naar elkaar toe. 

Wij hebben de wond van Puma eerst op de praktijk in de opname verzorgd. Het moest gewassen en gespoeld worden en er werd speciaal verband aangelegd wat een soort extra huid creëert. Puma is vervolgens naar huis gegaan in is door de aandacht en zorg zijn baasjes verder hersteld. Er werden regelmatige controles ingepland hier op de praktijk. Al met al heeft het herstel van de huid bijna 3 maanden geduurd, maar het resultaat mag er zijn; Puma zit weer lekker in zijn (hele) vel! 

Puma kreeg bij ons op de praktijk de bijnaam; de toverbal.   Omdat hij door de aanrijding zoveel verschillende verwondingen en klachten overhield, maar hier wonderbaarlijk goed van is hersteld, zullen wij hem allemaal blijven herinneren! 

Namens het gehele team Dierenkliniek Op de Diek 

Jurgen Cramers, dierenarts. 

Eigenaar vertelt:    PUMA 

Zondagochtend 19 juni: We staan op het punt om naar Pinkpop te vertrekken maar het voelt niet goed. Puma, onze zwarte kater, is niet thuisgekomen gisteravond. Dat is de derde keer in de vier jaar dat we hem bij ons hebben en de vorige keren was er altijd iets aan de hand. De eerste keer zat hij een paar deuren verderop klem tussen een kast en de verwarming in een bijkeuken en de tweede keer zat hij opgesloten in de schuur van onze buurman. 

Bij de laatste zoek- en roepronde komt hij ineens aangestrompeld van achteruit de tuin. We zien meteen dat er iets serieus mis is. Hij loopt moeilijk en er steekt een voortand uit zijn onderkaak recht naar voren. Als hij dichterbij komt zie we een enorme wond op zijn achterpoot. Hij is aangereden door een auto. 

Na het eerste bezoek bij de dierenarts werd geconstateerd dat hij onder andere een gebroken kaak heeft die geopereerd moest worden. Hij moest daar blijven en in de week erna bleek erna nog meer onderzoeken van alles aan de hand te zijn. Inwendige verwondingen waaraan hij geopereerd moest worden, slechte leverwaarden en de huid bij zijn wond op de achterpoot begon af te sterven. Op meerdere momenten in die eerste weken hebben we gedacht dat we hem niet meer thuis zouden krijgen maar het gehele team van Op de Diek heeft er alles aan gedaan om hem te redden. 

We mochten elke dag op ziekenbezoek komen en de aandacht voor Puma en voor ons gaf ons veel steun en vertrouwen. Ook de hele nazorg die meer dan 3 maanden heeft geduurd was top. Het heeft veel energie en moeite gekost maar we hebben onze Puma terug die ons verwend met zijn eigenzinnige karakter, zijn streken en zijn liefde. Daar zijn we iedereen bij Op de Diek ontzettend dankbaar voor! 

Groetjes van familie Wierikx uit Geleen.