Patiënt van de maand

De afgelopen maand hebben wij tientallen honden behandeld aan een van de meest onderschatte problemen... De hotspot! Wij kunnen u niet genoeg waarschuwen voor deze enorm vervelende aandoening.  

 
Wat is een hotspot? 

Een hotspot (pyotraumatische dermatitis) is een lokale huidontsteking die door de hond zelf veroorzaakt is. Dit kan door te bijten, likken of te krabben. Een hotspot kan in enkele uren ontstaan en breidt zich snel uit. 

 
Hoe komt u hond aan een hotspot? 

Uw hond heeft een bepaalde prikkel op een plek op zijn huid. Dit kan jeuk, pijn, of een klein wondje zijn. Deze prikkel kan ontstaan door bijvoorbeeld een vlooien- of tekenbeet, allergie, pijn aan gewrichten, oorpijn, overvolle anaalklieren e.d. Door het bijten, krabben of likken aan deze plek gaat de opperhuid kapot. Hierdoor kunnen bacteriën een ontsteking veroorzaken. Door deze ontsteking ontstaat er weer jeuk en pijn, waardoor uw hond weer meer gaat likken. Dit is een vicieuze cirkel die uiteindelijk leidt tot een vieze, natte huidontsteking. 

 
Hoe ziet een hotspot eruit? 

Het is een rode, natte plek met een groene schijn eroverheen. Vaak zit de vacht van uw hond vol met pus, en plakken de haren daar aan elkaar vast. 


Welke honden krijgen hotspots? 

Eigenlijk kan elke hond een hotspot krijgen. Honden die veel last van de huid hebben of een hele dikke vacht hebben, hebben hier wel sneller last van. 

 
Hoe behandelen wij een hotspot? 

  • De plek van de hotspot wordt geschoren. 
  • De plek wordt grondig gewassen en ontsmet. 
  • De hond krijgt als het nodig is jeukremmende medicatie. 
  • Antibiotica. 
  • Eventueel een kraag om likken of krabben te voorkomen. 

Een hotspot is goed te behandelen maar wacht vooral niet als u denkt dat uw hond een hotspot heeft! Een hotspot breidt zich razendsnel uit en is voor uw hond heel vervelend en pijnlijk.