Patiënt van de maand maart

Juul – zo geel als een kanarie

Een aantal weken geleden kwam Juul langs omdat hij plotseling niet in zijn hum was. Hij had nergens zin in en wilde alleen maar slapen. Dit is niks voor de normaal zo avontuurlijke Juul. Hij bleek fikse koorts te hebben. De normale temperatuur van hond en kat zit tussen de 38 en 39 graden, maar de thermometer sloeg nu uit naar 40,7. Niet gek dat Juul zich ellendig voelde, maar waarom werd die dag nog niet duidelijk. Hij ging naar huis met een koorts remmend middel en antibiotica.

Twee dagen later was hij echter weer terug, want Juul knapte niet op. Hij had nog steeds koorts, maar wat nu op viel was dat hij zo geel was als een kanarie. Het wit van zijn ogen was geel en de binnenkant van zijn oren ook. Daarom deden we een bloedonderzoek, want er zijn verschillende redenen waarom je geel kunt worden. De enige waarde die opvallend afwijkend was is de bilirubine, een bestanddeel van de gal met een felgele kleur. Omdat Juul geen bloedarmoede had en zijn leverwaardes ook binnen de normaalwaardes zaten kreeg hij de diagnose cholangitis, een ontsteking van de galgangen. Hierdoor hoopte de gal zich op en werd hij geel.

Juul werd opgenomen voor infuustherapie en kreeg ontstekingsremmers en antibiotica van ons. De eerste dagen wilde hij niet eten, maar zijn baasje bracht hem zijn lievelingsvoer en snacks en langzaam kwam zijn eetlust terug. Ook zagen we dat hij minder geel werd en de koorts zakte en en bleef uiteindelijk ook weg. Na 4 dagen was Juul fit genoeg om huiswaarts te keren. De bilirubine in zijn bloed was toen ook alweer flink gezakt.

Bij de controle 10 dagen later was Juul gelukkig weer helemaal de oude.

Dierenarts, Michelle Moelands.

Eigenaar vertelt:

Dit is Juul, 7 jaar oud.
Juul was plotseling heel lusteloos en lag de hele dag op vreemde plaatsen op de grond. Ook wilde hij niks meer eten. Diezelfde avond zijn we nog met hem naar de praktijk gekomen waar bleek dat hij flinke koorts had. Maar voor de rest was er niet veel meer te vinden. Gezien zijn verleden met vechtabcessen en daardoor een ontsteking, heeft hij antibiotica gekregen met de hoop dat hij daar weer snel van zou opknappen. Dit was helaas niet het geval, en na 1,5 dag had hij nog steeds niks gegeten en maar minimaal gedronken.

We zijn die middag met hem teruggegaan naar de praktijk waar bleek dat hij zeer hoge koorts had en geelzucht. Ook vertoonde hij uitdrogingsverschijnselen. Na bloedonderzoek bleek dat hij een acute galwegontsteking had. Juul is die dag direct aan het infuus gelegd met antibiotica. Na een paar heel spannende dagen waar we de hoop bijna hadden opgegeven, begon hij toch op te krabbelen en zakte de koorts eindelijk.

Op maandag konden we hem eindelijk ophalen om thuis verder te herstellen, want meneer begon wat te mopperen bij de praktijk. Dit was voor ons een teken dat hij aan de beterende hand was. Het gaat sinds dat hij thuis is heel goed met hem. En we kunnen wel zeggen dat hij weer redelijk de oude is. Met dank aan alle dierenartsen en praktijkassistentes voor de goede verzorging.