Patiënt van de maand maart

De patiënt van de maand is Ezra. Ezra is patiënt van de maand om te laten zien dat het werk van een dierenarts niet alleen puur diergeneeskundig hoeft te zijn maar dat je soms werk van een heel andere soort tegenkomt, zoals het begeleiden van een hond naar het verre buitenland. 

Ezra is een Duitse herder van bijna 10 jaar. Zijn baasje Chantal is een Nederlandse die in Indonesië woont. Ezra was afgelopen maanden door de moeder verzorgd en het baasje wilde hem mee terug naar Indonesië nemen. Nu lijkt dat niet zo heel moeilijk maar toch is dat een ingewikkelde procedure. Mij werd gevraagd of ik wilde helpen bij dit proces, ik heb meer ervaring met de “export” van honden (er wordt over “export” en “import” gesproken, alsof het om een product gaat). 

Eerst moest Ezra de benodigde vaccinaties krijgen. De hondsdolheidvaccinatie (Rabiës) is hierbij belangrijk omdat Indonesië wil dat er later in het traject bloed wordt afgenomen om te kijken of er genoeg antilichamen zijn ontwikkeld. 

Bij het onderzoek dat bij deze eerste vaccinaties plaats vond bleek dat Ezra toch wel problemen had. Hij had een enorme hotspot (een ontsteking aan de huid waar steeds aan gelikt werd) en hij liep ook slecht. We hebben de hotspot behandeld en foto’s gemaakt van de heupen en ellebogen. Ezra bleek nogal wat last van artrose te hebben. 

Op dit punt en op dit moment liepen de meningen van mij en van Chantal uiteen. Ik was bang dat de reis en een andere omgeving (hoewel Ezra voorheen wel in Indonesië had gewoond) niet goed was en dat het beter was dat Ezra bij de moeder bleef. Dit was ook omdat Ezra in Indonesië twee weken in quarantaine zou moeten; ik was bang dat het veterinaire toezicht niet goed was en dat hij met name weer aan zijn hotspots zou gaan zitten knagen. Gelukkig was het baasje van Ezra nog eigenwijzer dan ik en wilde Ezra zo goed mogelijk behandeld hebben. Ze wilde ook dat de exportprocedure werd voortgezet. 

Een paar weken later kwam Ezra terug om bloed af te laten nemen om te kijken of de hondsdolheid vaccinatie was aangeslagen. Hij was enorm opgeknapt! De huid zag er goed uit en ondanks de artrose liep hij veel beter. Ik begon te begrijpen dat Chantal gelijk had en dat het het beste was als Ezra mee zou gaan naar Indonesië. 

Nadat de bloeduitslag voor hondsdolheid goed was moesten er eindeloos formulieren ingevuld worden. Voor de eigenaar was het het vervelendste qua planning: binnen 5 dagen voor vertrek moest Ezra op onze praktijk komen voor een klinische keuring, formulieren en paspoort moesten nogmaals ingevuld worden door ons. Vervolgens moest Chantal naar de NVWA om mijn handtekeningen te laten legaliseren. Hierna moesten er handtekeningen gehaald worden bij het ministerie van buitenlandse zaken (consulaire zaken) en het ministerie van Justitie. Hierna moest de eigenaar nog naar de Indonesische ambassade om de gezette handtekeningen goed te laten keuren. Het is knap dat Chantal nog tijd heeft gehad om haar koffers te pakken! 

Ik vind het erg leuk dat Chantal foto's en filmpjes stuurde toen Ezra eenmaal weer uit quarantaine was. We zien een gezonde gelukkige hond in een prachtig land; het is geen straf om tussen de rijstvelden te vertoeven denk ik. 

Guido van Heeswijk 

 

Eigenaar vertelt: 

Ezra en ik zijn goed thuis aangekomen en Ezra lijkt heel erg gelukkig te zijn! We wonen op een heerlijk plekje op aarde in Indonesië waar ik en mijn honden ontzettend gelukkig zijn! Ezra loopt echt stukken beter en hij lijkt totaal geen last te hebben van zijn artrose op dit moment. En het gaat ook ontzettend goed samen met mijn andere honden. 

Ezra is gelukkig. Ik zie het aan hem. Hij moet nog een beetje wennen aan het leven in de roedel en hij heeft automatisch de rol als packleader al op zich genomen - de anderen hebben toch wel ontzag voor hem haha. Hij geniet van de vrijheid en de ruimte die hij hier heeft en het lekker rond kunnen wandelen en rennen. Het is zo’n ongelooflijk verschil als ik hem hier zie lopen zonder klachten of strompelen in tegenstelling tot hoe hij liep in Nederland met continue klachten en een enorme stijfheid.  

Ik weet het, ik kan vaker eigenwijs zijn, maar ik volg mijn gevoel altijd en zo ook in dit geval - meestal pakt dat wel goed uit 😊 Dierenarts Guido van Heeswijk heeft ons goed geholpen. 

Bedankt,  

Groetjes Chantal.