Patiënt van de maand

Teun werd radio-actief behandeld

Teun kwam een half jaar geleden op de praktijk omdat hij zich niet lekker voelde. Hij trok zich terug en wilde niet eten. Uit verder onderzoek bleek dat Teun last heeft van een te snel werkende schildklier oftewel hyperthyroidie. Deze diagnose is gesteld na een algemeen klinisch onderzoek en een uitgebreid bloedonderzoek op de praktijk.  

Wanneer katten een dagje ouder worden kan het zijn dat ze wat mager worden. Dit is niet “gewoon” de ouderdom. Vaak heeft dit een oorzaak. Er zijn drie ziektes die we vaker bij oudere katten tegenkomen. 

  • Suikerziekte of diabetes mellitus: dit komt meer voor bij katten die aan obesitas lijden. Deze katten beginnen plotseling veel te drinken en plassen. Daarnaast verlies ze snel gewicht, ondanks dat ze erge honger hebben.  
  • Nierfalen of chronische nierinsufficientie: Netals suikerziekte kan dit op elke leeftijd voorkomen, maar komt het wel duidelijk meer voor bij oudere katten. In sommige onderzoeken blijkt zelfs een derde van de oudere katten verhoogde nierwaardes te hebben. Bij deze ziekte zien we ook dat katten meer gaan drinken en plassen en gewicht verliezen. Deze katten gaan uiteindelijk slechter eten en moeten ook soms braken. 
  • Te snel werkende schildklier of hyperthyroidie: deze ziekte zien we uitsluitend bij oudere katten en de symptomen kunnen zeer verschillend zijn, maar de meest voorkomende is vermageren ondanks een goede eetlust. Hyperthyroidie wordt veroorzaakt door een goedaardige tumor van de schildklier. Deze tumor zal niet uitzaaien en ook niet voor problemen zorgen thv de schildklier, maar de tumor produceert wel meer hormoon dan nodig. 

Wanneer uw kat vermagerd of meer gaat drinken kunt u een afspraak maken om uw kat te laten onderzoeken en eventueel ook het bloed te laten controleren. Hoe eerder wij weten wat er met uw kat scheelt hoe beter wij ze kunnen helpen.  

Teun voelde zich echt niet lekker, dus bleef een dagje bij ons voor infuustherapie. Daarna zijn we gestart met orale schildklierremmers.  

De behandeling van een te snel werkende schildklier kan op verschillende manieren gebeuren. Onze eerste keus zijn schildklier-remmers. Deze zijn verkrijgbaar in pilvorm en oorzalf. Er bestaat ook een dieetvoer met een zeer laag joodgehalte, hierdoor heeft het lichaam onvoldoende jood als bouwstof voor het schildklierhormoon. Deze behandelingen zijn levenslang nodig. 

Omdat Teun zijn pilletjes niet graag innam en hij nog vrij jong is hebben wij radioactief joodtherapie voorgesteld. De eigenaren van Teun hebben hier dan ook voor gekozen en zijn met Teun naar de universiteit van Gent geweest voor deze kostbare behandeling. In Gent is er met radioactief jood geprobeerd om het tumorweefsel van de schildklier stuk te maken. Hierna moest hij drie weken in quarantaine verblijven ivm de radioactiviteit. Volgende maand gaan wij de schildklierwaarde van Teun weer controleren en wanneer deze weer normaal is, hoeft Teun geen medicatie meer te gebruiken.  
Al met al heeft het baasje van Teun ons steeds goed op de hoogte gehouden en gaat het momenteel heel goed met Teun. Dus we hebben er alle vertrouwen in!

  

Eigenaar vertelt...

Teun is altijd een slanke kat geweest, maar op een gegeven moment at hij slechter en werd hij magerder en begon hij zich af te zonderen. We hebben toen met spoed een afspraak gemaakt bij de dierenarts. De volgende dag ging het helaas nog niet beter, en kreeg hij een uitgebreid bloedonderzoek. Hieruit bleek dat zijn schildklierwaardes onmeetbaar hoog waren.

De prognose was gereserveerd en Teun werd gedurende twee dagen opgenomen. Eenmaal weer thuis kwam Teun steeds beter in zijn vel te zitten en begon langzaam maar zeker kleine beetjes te eten. In combinatie met de medicatie kwam Teun ook weer aan in gewicht.

Het toedienen van de pillen ging echter steeds lastiger. Ik mengde de –gemalen- pillen (twee maal daags) door zijn natvoer, maar op een bepaald moment, at hij weer minder. En als hij niet zijn natvoer opat, kreeg hij ook niet zijn medicatie binnen. Dus de zorgen begonnen opnieuw.

Tijdens een consult, vertelde Michelle over de andere mogelijkheden die er nog zijn voor katten met een schildklierprobleem namelijk; speciaal voer (maar dan mocht hij nooit meer wat anders eten), speciale oor crème (maar deze was heel duur en moest ook iedere dag gesmeerd worden) of radio-actieve joodbestraling. Bij de radio-actieve joodtherapie, wordt radioactief jood toegediend, en is er een heel grote kans (90-95%), dat de kat hiermee levenslang geholpen is. Hiermee zouden we dus van de dagelijkse medicatie af kunnen zijn, en dat klonk als een enorm pluspunt. Michelle vertelde dat dit enkel gedaan wordt in Gent, en een kliniek nabij Tiel. Daarnaast had zij, toen als student dierengeneeskunde, gewerkt met katten die deze bestraling kregen, dus ze kon hier vanalles over vertellen.

Op maandag 12 april heb ik Teun gebracht naar Gent, en ik mocht hem op vrijdag weer ophalen. We werden in Gent heel hartelijk ontvangen. Dagelijks was er telefonisch contact of per mail over hoe het met Teun ging, en ze namen alle tijd om vragen te beantwoorden. Omdat Teuns schildklier zo groot was, heeft hij een extra hoge dosis jood toegediend gekregen, en moest hij –ipv twee weken- drie weken in quarantaine. Tijdens de eerste week, mocht ik niet langer dan drie keer vijf minuten per dag bij hem in de buurt zijn. Hij zat alleen op een kamer, omdat de straling gevaarlijk is. Dat was een zware tijd voor zowel Teun als mij. Teun at namelijk alleen maar als er iemand bij hem was. Na anderhalf week, mocht hij weer erbij zijn in de woonkamer, mits het fysieke contact niet meer als vijf minuten was. Maar het feit dat hij er weer bij kon zijn, heeft hem zoveel goed gedaan, dat hij weer langzaam begon te eten.

Zijn quarantainetijd zit er gelukkig nu weer op. Teun is weer thuis en voelt zich goed en ‘happy’. En, hij eet ook weer zoals het zou moeten! Het ziet er dus goed uit!

Na drie, zes en 12 maanden, wordt er bij de dierenarts opnieuw bloedonderzoek gedaan om te kijken hoe het is met zijn schildklier. We hopen enorm dat deze therapie heeft geholpen, en dat we nu gewoon kunnen genieten van Teun.

Ik ben heel blij dat Michelle ons heeft gewezen op de verschillende behandelmogelijkheden en de uitvoerige uitleg over de joodtherapie. Daarnaast ben ik super tevreden over de aanpak en communicatie van Gent. Dank jullie wel!