Patiënt van de maand

Teigetje was de weg kwijt zonder chip.....

Oftewel: juni is niet voor niets de maand van de chip

Eigenlijk een geval wat we meerdere keren per maand meemaken: mensen hebben een kat gevonden en gaan er mee naar de dierenarts om het nummer van de chip uit te lezen. Officieel moeten we deze katten doorverwijzen naar het asiel maar als de mensen met kat voor je staan dan is de chipreader er snel overheen gehaald.  Als de kat gechipt is en de chip is goed geregistreerd dan vinden we vaak het baasje direct terug. Als het baasje echter niet bereikbaar is, dan gaat de kat toch naar het asiel omdat wij geen katten mogen en willen opvangen (we geven onze aandacht liever aan zieke dieren).

De bovenstaande situatie overkwam ook Ans, het latere  baasje van Teigetje. Ze had als een aantal weken een tamme kat zien rondzwerven rond haar huis. In dat geval is het altijd lastig: als je zo'n kat gaat voeren heb je kans dat je de kat van een eigenaar die drie huizen verderop woont aan het voeren bent. Als het een kat is die ontheemd is dan wil je hem niet aan zijn lot overlaten.

Ans had gezien dat de kat steeds magerder werd en had op een zeker moment wat kattenbrokjes neergezet. Daar viel hij op aan. Hij liet zich ook zo in de handen pakken en knuffelen. Dit moest dus een tamme kat zijn. Ans ging er mee naar de praktijk in Born (dit speelde voor de Corona tijd) om de chip uit te lezen. En gelukkig: de kat was gechipt !!!! maar helaas: het telefoonnummer wat aan de registratie vasthing bestond niet meer!!!! Er zat niets anders op dan Ans naar het asiel te verwijzen. Gelukkig heeft Ans met het asiel kunnen regelen dat als er zich geen eigenaar meldde, zij Teigetje mocht houden. En dat gebeurde. Gelukkig voor Ans. Maar of het gelukkig of ongelukkig is voor de kat en de oude eigenaar zullen we nooit weten !! De dierenbescheming is een petitie gestart om katten verplicht te laten chippen. Ik ondersteun deze actie van harte en geef de volgende adviezen:

  • Chip je dier in juni klik hier voor meer info
  • Registreer je dier volledig en juist met twee telefoonnummers
  • Als je verhuist of een ander telefoonnummer krijgt dan verander deze gegevens ook bij de databank !!!

met vriendelijke groet, Guido van Heeswijk

 

Eigenaar vertelt...

Ik wist wel dat Teigetje een ander baasje had. Toch heb ik vanaf het begin af aan een dubbel gevoel gehad: van de ene kant wil je graag dat iemand die zijn kat kwijt is hem terug vindt. Maar in dit geval was ik misschien een beetje egocentrisch en hoopte ik dat er niemand zou op komen dagen.

Toch heb ik een goed gevoel er aan over gehouden dat ik alle officiele paden heb bewandeld om Teigetje bij zijn oude baasje terug te krijgen. Ik heb er nu een goed gevoel over dat ik me over Teigetje mag ontfermen.

Ik vind het niet slim dat de oude eigenaar zijn nieuwe gegevens niet heeft doorgegeven aan de databank.

Ik hoop dat ik Teigetje nog heel lang bij me mag houden.

Groeten,

Ans