Patiënt van de maand juli

Mopsie is een kater van 7 jaar oud.  Mopsie is een heel aanhankelijke lieverd, maar heeft wel 1 klein probleempje. Hij houdt net iets te veel van eten. Zijn baasje kon ook moeilijk aan zijn blik weerstaan en zo draagt Mopsie toch wat extra kilo’s met zich mee. De eigenaar is hier gelukkig nu wel bewust mee bezig en geeft Mopsie alleen nog maar speciale dieetbrokjes om zijn gewicht onder controle te gaan krijgen, maar gemakkelijk is dit zeker niet. 
Zijn gewicht is 6,5kg, we willen proberen om er 1,5kg af te krijgen.

Mopsie is niet de enige kat die met overgewicht kampt. Net zoals bij mensen krijgt overgewicht bij huisdieren helaas steeds meer de overhand. 
Recent onderzoek toont aan dat tot wel 50% van alle huisdieren te zwaar is! Dit stellen wij op de praktijk ook steeds vaker vast. 
Daarom vonden wij het toch een belangrijk thema om nog maar eens onder de aandacht te brengen. 
 
Overgewicht verhoogd namelijk aanzienlijk het risico op bepaalde gezondheidsproblemen zoals o.a.:

  • Verkorte levensverwachting van zo’n 2 a 3 jaar. 
  • Conditie verlies t.g.v. hart- en longproblemen. 
  • Huid en vacht problemen. 
  • Suikerziekte. 
  • Gewrichts-problemen. 

 
Wanneer katten zwaarder worden is dit het resultaat van een toename in lichaamsvet. Dit wordt veroorzaakt door te veel eten, vaak in combinatie met te weinig beweging. Zeker binnen-katten, zoals Mopsie, zullen hierdoor sneller zwaarder worden. Net zoals bij mensen slaat het lichaam van de kat vet op als er meer calorieën worden geconsumeerd dan verbruikt. Een aantal andere factoren kunnen gewichtstoename beïnvloeden: ouder worden, castratie/sterilisatie, maar ook bepaalde ziekten. 
 
Wat de oorzaak van de gewichtstoename ook mag zijn, het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij de dierenarts. 
 

Is uw kat te zwaar?? 
Alle katten hebben een ideaal gewicht volgens hun grootte, ras en activiteitsniveau. U kunt zelf ook een eerste check doen om te zien of uw kat te zwaar is met behulp van de lichaamsconditiescore. 
De lichaamsconditiescore geeft aan of uw kat een ideaal gewicht heeft of erboven zit.  

Als je je zorgen maakt over het gewicht van jouw kat, maak je het best even een afspraak voor een gewichtscontrole bij ons op de praktijk. 
Hier zal dan gekeken worden wat het ideale gewicht van jouw kat zou moeten zijn. Afhankelijk van hoeveel overgewicht er is, kan dan een voedings-plan opgesteld worden. Dit plan wordt opgesteld door een van onze paraveterinairen, het is gratis voor cliënten van onze praktijk.  
De basis hiervan zal zijn: aangepaste voeding, de hoeveelheid voeding bepalen én tips bespreken om uw kat meer te laten bewegen! 
Aangepaste dieetvoeding is vaak nodig omdat deze voeding speciaal ontworpen is om het hongergevoel bij de kat te verminderen. 
Wanneer je gewoon minder eten gaat geven, komt heel vaak het probleem dat de kat met erge honger blijft zitten en enorm gaat zeuren om eten en onrustig wordt.  
 
Het is belangrijk om gemotiveerd te blijven en een realistisch plan op te stellen, dat ook regelmatig wordt opgevolgd. 
Gewichtsverlies kan enkele maanden duren, dus regelmatige gewichtscontroles en aangepaste adviezen zullen dan wat steun en toeverlaat bieden. En waar nodig geven wij u tips en adviezen. 
 
Mopsie is gelukkig weer bijna aangekomen (😉) bij zijn streefgewicht. Hij moest ongeveer 1,5kg kwijt, wat veel is op een katten-lichaam! Na een traject van enkele maanden voelt hij zich nu stukken beter, is veel actiever en gaat hopelijk nog heel wat jaartjes mee! 

Petra Romeijn, paraveterinair. 

Eigenaar vertelt: 
 
Ik heb Mopsie niet vanaf dat hij kitten was. Ik heb hem vanuit het asiel en ook daar stond hij bekend als de lekkere mollige knuffel-kater. Ik vond hem super schattig en hij hield enorm van uren op mijn schoot spinnen en geaaid worden. Ik had niet zo in de gaten dat hij te zwaar was, totdat we voor een jaarlijkse controle naar de dierenarts gingen. De weegschaal gaf 6,5kg aan! Er zijn natuurlijk ook katten die groot zijn en dit gewicht hebben, maar de dierenarts gaf al direct aan dat dit geen gezond gewicht was voor Mopsie. Er zou zo’n 1,5kg vanaf moeten. De dierenarts schatte zelf al in, dat als hij gewicht kwijt zou raken, hij ook veel actiever zou worden. Op dat moment realiseerde ik me dat Mopsie eigenlijk nooit speelt of veel beweegt. Hij was dus gewoon in een slechte conditie door het overgewicht.  
Een afslank-plan volgde, bij assistente Petra. Ik kwam elke 3 weken op controle bij Petra. Mopsie werd dan gewogen en we bekeken samen of de hoeveelheid voeding aangepast moest worden. De brokjes die we meekregen vond Mopsie trouwens superlekker, het zijn speciale dieetbrokjes van Purina, Obesity Management. We verdeelden de eetmomenten over zo’n 3 a 4x per dag, om Mopsie tevreden te houden. Tussen de eetmomenten door was hij nog altijd de tevreden knuffel-kater zoals ik hem kende.  
Beetje bij beetje viel hij af en toen we eenmaal de –1kg gepasseerd waren merkte ik op een avond dat Mopsie achter een speelmuisje aan begon te rennen! Dit had hij werkelijk nog nooit gedaan! Vermaakt heb ik zitten kijken hoe zijn jacht-instinct het overnam en hij met het muisje door de woonkamer vloog.  

We zijn bijna bij zijn streefgewicht van 4,5kg. Als we dit bereikt hebben blijf ik toch dezelfde voeding geven om zijn gewicht goed te onderhouden. Ik ben heel blij met de begeleiding op de praktijk en voel me ook zeker niet vervelend om geregeld even te bellen om te overleggen over Mopsie.  

Heel erg bedankt! 

Groetjes van Dirk en Mopsie!