Patiënt van de maand

Jax onder invloed! 

Jax is een Viszla reu van zeven jaar oud en was plots onwel geworden. Vanuit een gezonde situatie met gewoon eten en activiteit werd hij liggend aangetroffen. Hij kon moeilijk opstaan en had een vieze substantie gebraakt. Bij onderzoek bleek een verminderd bewustzijn, vergrote pupillen en erg wankel op de poten. Hij was wat schrikachtig bij aanraken of geluiden. 

Verder onderzoek na bloedafname gaf een normale lever en nierfunctie en geen afwijkingen in het bloedbeeld. Het vermoeden was vergiftiging door het opeten van een onbekende stof die invloed had op de hersenen. Er werd besloten tot een speciaal infuus dat bedwelmende stoffen wegvangt en er werd een therapie tegen shock ingesteld. 

Een dag later was Jax gelukkig weer een stuk beter en ging hij naar huis met een vakantie in het vooruitzicht. Hij was nog wel wat moe en de darmen kwamen nog niet goed op gang, maar dat is te verklaren door het effect van een dergelijke stof op het lichaam.  

Vergiftigingen of invloeden van medicijnen kunnen een fataal gevolg hebben op dieren. Er is meestal geen tijd of mogelijkheid om uit te zoeken wat de oorzaak precies is en er zijn ook geen legio antigiften om de situatie te neutraliseren. Er wordt dan een therapie ingesteld aan de hand van de symptomen en in dit geval is dat goed afgelopen. 

Jos de Jong,  

Dierenarts. 

  

Eigenaar vertelt...

Jax is onze levendige altijd vrolijke zevenjarige Hongaarse Viszla. Hij houdt van een stevige wandeling in het veld. Op dinsdag 20 juli hadden we een flinke middagwandeling gemaakt over de Schwienswei. Het is een mooie bosrijke omgeving, waar hij lekker los kan lopen en rond kan snuffelen. Bij thuiskomt is hij dan ook voldaan in zijn mand gaan liggen.  

Tegen het einde van de middag kwam onze zoon naar buiten rennen dat Jax had overgegeven. Zo spannend is dit normaal niet, want Jax eet van alles wat los en vastzit. Als het er aantrekkelijk genoeg uit ziet, kan hij een poging wagen om het op te peuzelen.  
 
Echter bij binnenkomst was al duidelijk dat er nu meer aan de hand was. Jax had over zichzelf heen gespuugd en wilde niet uit zijn mand komen om hem schoon te maken. Na enige moeite hebben we hem eruit gekregen en hem buiten schoongemaakt. Jax kon moeilijk lopen. Hij wankelde alle kanten op en zakte door zijn poten. Alle alarmbellen gingen af en zonder enige twijfel werd contact opgenomen met de praktijk. Ook bij de assistente Marie-Louise was er geen greintje twijfel dat Jax zo snel mogelijk naar de praktijk moest komen.  

Als een razende zijn we met onze grote vriend gesneld naar de praktijk in Sittard waar dierenarts Jos de Jong ons al stond op te wachten. Na bloedafname en onderzoek kwam snel het vermoeden dat Jax iets gegeten moest hebben wat leek op verdovende middelen. Het enige wat ze op dat moment konden doen was hem een nacht aan het infuus te leggen, in de hoop dat dit zou aanslaan ook al was dit niet geheel zonder risico’s en kon zijn toestand hem alsnog fataal worden. Op dat moment konden we wel door de grond zakken!  

Bij het afscheid nemen, spraken we hem allemaal een laatste peptalk in. “Kom op kanjer, je laat ons niet in de steek hè! Je kan dit!”. Met lood in de schoenen lieten we onze grote vriend achter. Het vertrouwen lag nu bij Jos en zijn team.  

Een slapeloze nacht ging ons tegemoet in de hoop dat we geen telefoontje zouden krijgen. S’ morgenvroeg kregen we de verlossende woorden dat hij al wat kwispelde. En even later het fantastische nieuws dat bloed uitwees dat er geen schade aan zijn lever en nieren waren. Om twaalf uur mochten we hem komen halen. Maar toen Marie-Louise belde rond de klok van elf dat we hem ook eerder mochten komen halen omdat Jax niet te houden was, was voor ons duidelijk dat hij weer helemaal de oude zou worden. Een paar dagen later zijn we vertrokken op vakantie naar Oostenrijk. Jax was de eerste paar dagen nog een beetje moe, maar dit kan net zo goed van de lange reis zijn geweest. Zonder Team op de Diek was onze Jax er helemaal niet meer geweest. De dankbaarheid naar hun expertise en snelle handelen zullen we dan ook nooit kunnen vergeten ❤️. 
 
Fam. Devoto en Jax.