Patiënt van de maand

Rikkie wordt een dagje ouder!

Rikkie stond ingepland omdat het zijn eigenaar was opgevallen dat hij meer begon te drinken en plassen. 
Rikkie kwam heel vrolijk de spreekkamer binnen en bij het algemeen onderzoek kwam ik geen verontrustende dingen tegen. De eigenaar had wat urine opgevangen en dit hebben we direct onderzocht met daaropvolgend ook een bloedonderzoek.
Door een bloedonderzoek is het mogelijk het gehalte aan afvalstoffen te bepalen, alsmede van andere stoffen die een beeld geven over het werken van andere organen. Hiervoor is een urineonderzoek aangewezen. Een niervergiftiging kan zo vroegtijdig worden opgespoord.
De nierwaarden van Rikkie waren licht afwijkend, zijn baasjes waren er gelukkig snel bij. Toch is totale genezing van de nieren onmogelijk. Wel kan door het tijdig nemen van maatregelen het leven aanzienlijk worden verlengd en de levensvreugde duidelijk worden vergroot. De behandeling hangt in hoge mate af van het stadium van nierfalen waarin het dier zich bevindt. In de beginfase kan medicatie gecombineerd met een speciaal nierdieet het ziekteverloop sterk vertragen. In ernstige gevallen van nierfalen kan opname in de intensive care noodzakelijk zijn.

Gelukkig kon Rikkie weer lekker met zijn baasjes mee naar huis. Er werd medicatie voorgeschreven in combinatie met aangepaste voeding. 

Nierfalen komen geregeld voor bij honden (en ook katten) die een dagje ouder worden. Daarom adviseren wij om uw hond jaarlijks te laten nakijken op ouderdomskwalen. Ons Senior Care programma biedt uw hond of kat alles wat deze nodig heeft voor een gezonde oude dag. Als dierenarts controleren we uw dier en bespreken we met u eventuele veranderingen in het gedrag, de eetgewoonten of de beweging van uw huisdier. Wordt een kwaal gevonden? Dan kan direct, in een vroegtijdig stadium, een behandeling plaatsvinden. Is uw hond of kat kerngezond? Dan verstrekken we u tips om dat zo te houden.

Dierenarts J. Cramers

 

Eigenaar vertelt...

Rikkie is een lieve maar ontdeugende teckel van 12 jaar oud. Hij raast nog dagelijks door de bossen zijn speurneus achter na. Buiten dat hij wat meer slaapt lijkt hij nog helemaal top fit!

Tot op een dag merkten we dat Rikkie zijn drinkbak wel erg vaak bijgevuld moest worden. En ook vroeg Rikkie meer dan normaal om naar buiten te gaan. Hij moest heel vaak zo nodig plassen!

We hebben het nog eventjes aangekeken omdat hij verder niet echt klachten liet zien, maar hij bleef veel drinken en plassen. We besloten dan toch maar even naar de dierenarts te bellen.

De vriendelijke assistente zei ons dat het toch wel verstandig was om met Rikkie naar de praktijk te komen. Ook vroeg ze ons om wat urine op te vangen van Rikkie. Dat was nogal een karwei! We kregen het niet voor elkaar, telkens als we met het bakje naar hem toe bukten, rende hij weg of stopte hij met plassen. Weer naar de praktijk teruggebeld, de assistente gaf ons de gouden tip om een lange, diepe soeplepel te gebruiken. Dit werkte perfect en hadden het plasje zo opgevangen.

Toen we op de praktijk kwamen heeft de dierenarts Rikkie eerst van top tot teen onderzocht. Het hartje van Rikkie klonk nog als nieuw en ook de tandjes zagen er nog perfect uit. 
Na het onderzoeken van de urine adviseerde de dierenarts om ook wat bloed af te nemen. Dit liet Rikkie allemaal prima toe. We mochten zelfs wachten op de uitslag!

Na ongeveer een kwartiertje gaf de dierenarts ons de uitslag. Rikkie zijn niertjes werkten niet meer zo goed als het moest maar gelukkig waren we er snel bij en hoefde Rikkie niet te blijven. We kregen medicatie en voeding mee om de nieren te ondersteunen. Rikkie vind de brokjes hartstikke lekker!

Nu enkele weken later, is het drinken een stuk minder en Rikkie springt nog even vrolijk als een jonge pup door het veld!
We komen nu jaarlijks met Rikkie terug voor de senioren-checkup en zijn vaccinaties. Zo houden we het goed onder controle!

Groetjes,

De Familie Hendriks