Patiënt van de maand

Jack heeft een allergie

Een veel voorkomende klacht bij onze huisdieren is jeuk. Soms is de oorzaak van dit huidprobleem duidelijk en goed te bestrijden, maar vaak is het een zeer complex probleem. Er zijn vele mogelijke oorzaken en soms speelt er zelfs een combinatie van problemen. Het gebrek aan betrouwbare diagnostische testen, maakt het soms tot een ware detective om de puzzel op te lossen.

Jack was zo’n patiënt. Hij kwam op de leeftijd van tien maanden als een nerveuze puber met een erg bezorgd bazinnetje langs. De eerste diagnose was vrij snel gesteld. Jack had Demodex, ook wel puppyschurft genoemd. Hierna bleef zijn huid rustig tot april dit jaar, toen Jack jeuk aan zijn oren kreeg, aan zijn poten begon te knagen, maar ook spijsverteringsproblemen kreeg.

Door de combinatie van het ras, de leeftijd, de jeuk en de buikpijn dachten we aan een voedselallergie. Daarom werd er een eliminatiedieet gestart in de hoop dat de klachten hiermee zouden verbeteren en ons vermoeden bevestigd zou worden. Ook werd zijn oorontsteking behandeld en kreeg hij iets tegen de jeuk. Helaas kreeg Jack veel last van bijwerkingen en moesten we stoppen met de medicatie. We probeerden een andere medicatie, maar deze had niet het gewenste effect op zijn jeuk. Ondertussen bleef Jack ondanks de nieuwe voeding ook buikpijn houden en de combinatie van jeuk en buikpijn maakten hem ongelukkig en zelfs chagrijnig en een beetje boos.

Nog een keer werd de medicatie voor de jeuk aangepast en eindelijk zagen we vooruitgang. Ook nadat we verschillende brokken zonder resultaat hadden uitgeprobeerd, hebben we Jack met succes overgeschakeld op hypoallergeen vers vlees. In combinatie met de nieuwe medicatie knapte Jack helemaal op. Hij heeft geen jeuk en buikpijn meer en dat maakt hem weer een vrolijke hond.

Jack heeft wel nog een keer een huidinfectie gehad, iets waar allergische honden gewoon erg gevoelig voor zijn, maar dit is op tijd gesignaleerd en gericht behandeld.

Tijdens dit hele traject heb ik veel tijd besteed aan de voorlichting van de eigenaren van Jack. Het is soms ingewikkelde materie, maar als de eigenaren het goed begrijpen, weten ze precies waar ze op moeten letten, wanneer ze aan de bel moeten trekken en kunnen ze mij de informatie geven om de puzzel op te lossen. Dit geeft de eigenaar ook een stukje rust en Jack heeft tijdens deze gesprekken op zijn gemak kunnen wennen aan zijn bezoekjes aan de praktijk. Hij is nu veel relaxter als hij langskomt. Al hopen we elkaar in de toekomst toch minder vaak te treffen voor zijn huidklachten.

Michelle Moelands

Dierenarts

  

Eigenaar vertelt...

Ons "probleem" hondje Jack

Jack is slechts tien maanden jong als de eerste klachten ontstaan, hij had last van schilfers en kale plekjes op zijn hoofd. Na onderzoek bleek dat hij puppyschurft had en kregen we medicatie mee. Dit was het begin van de huidproblemen die zouden volgen. Ik zal proberen een heel traject samen te vatten.

Een maand later kreeg Jack bultjes op zijn balletjes, in zijn oksels en op zijn buik. Daarnaast had hij ook wat last van haarverlies. Vervolgens kreeg hij last van zijn oren en bleek hij een oorontsteking te hebben. Toen Jack 16 maanden was begonnen de huidklachten erger en erger te worden. Jack kreeg enorme jeuk aan zijn pootjes en zat daar bijna de hele dag op te bijten. We zagen dat hij rode plekken had tussen zijn tenen en toen kwam bij ons het vermoeden dat hij allergisch kon zijn omdat hij ook last van zijn  buik had. Ons vermoeden werd bevestigd, ook de dierenarts dacht dat het een allergie betrof. Om de jeuk zo snel mogelijk onder controle te krijgen werd er medicatie voorgeschreven. Helaas was de reactie van Jack op deze medicatie niet goed en had hij veel last van bijwerkingen.

Vervolgens zijn we Jack zijn medicatie gaan afbouwen en zijn we het allergietraject ingegaan. Dat hield o.a in dat hij alleen maar Royal Canin Anallergenic kreeg te eten om er achter te komen of hij een voedselallergie had. Tijdens dit traject kreeg hij weer rode plekken met korsten in zijn hals en buik en ook de jeuk kregen we maar niet onder controle.

We hadden samen met de dierenarts al van alles geprobeerd en niks leek te helpen. Er was nog één mogelijkheid en dat bleek achteraf het wondermiddel voor Jack namelijk Cytopoint. Na één week begon de jeuk af te nemen, zijn bulten verdwenen en hij werd weer ons lieve, ondeugende, puberale stuiterballetje. We weten eigenlijk nog steeds niet zeker waar hij allergisch voor is maar het is waarschijnlijk een combinatie van een omgevingsallergie en een voedselallergie. Jack krijg nu in de ochtend brokjes van Royal Canin dermacomfort en in de avond krijgt hij vers vlees wat gemaakt is van puur eend en daar doet hij het super op.

Doordat Jack zo vaak naar de dierenarts moest, vaak een spuitje kreeg (ook voor dingen die hier niet staan vermeld) had hij een enorme angst voor de dierenarts ontwikkeld. We gaan nu naar de praktijk op afspraak om het zo rustig mogelijk te houden voor Jack en de consulten laten we alleen nog maar doen door Drs Moelands, zodat hij steeds een vertrouwd gezicht voor zich ziet. Hij vind het nog steeds niet leuk om te gaan maar lijkt het wel leuk te gaan vinden om Drs. Moelands te zien en soms krijgt ze zelfs een knuffel van Jack.

Niet ieder baasje zal zo veel pech met hun huisdier hebben qua gezondheid zoals wij hebben gehad maar ik raad iedereen aan om je huisdier te verzekeren. Doordat wij Jack met drie maanden hebben verzekerd heeft dit ons heel veel geld bespaart.