Patiënt van de maand

Aslan, de kat zonder plasser

Aslan werd bij ons op maandagavond binnengebracht omdat hij zo moest braken en erg sloom was. Tijdens het onderzoek bleek dat Aslan een extreem grote blaas had en waarschijnlijk niet meer kon plassen. De afvalstoffen die hij normaal uitplast stapelden zich op en zorgden ervoor dat hij zo beroerd werd. Uit bloedonderzoek bleek dat Aslan in levensgevaar verkeerde. Zijn nierwaarden waren zeer slecht.

Gelukkig lukte het om een urinekatheter te plaatsen en een infuus, daarmee was het acute gevaar geweken. Ook werden er rontgen-foto's gemaakt van de blaas van Aslan. Hier konden we geen afwijkingen op vinden. De bloedwaardes daalden de dagen erna gelukkig snel en Aslan knapte ziender ogen op en versierde alle dames in de praktijk met zijn charmeoffensief. Helaas bleek na het verwijderen van de urinekatheter dat hij opnieuw niet kon plassen. De plasser van een kater is heel erg smal en kan dan ook zeer snel verstopt raken. Bij sommige katten zoals Aslan blijft het plassen dan een probleem. Het baasje van Aslan wilde dat we alles deden om hem te redden. In overleg met de eigenaar hebben wij besloten een penis amputaie uit te voeren bij Aslan. Tijdens deze operatie wordt de penis verwijderd zodat de plas-opening breder wordt (eigenlijk hebben we een meisje van hem gemaakt...) Na ruim een week in onze opname kon Aslan weer terug naar huis.

Urinewegproblemen herkent u aan een aantal symptomen. Katten kunnen onzindelijk worden, veel vaker naar de kattenbak gaan, erg lang persen en miauwen tijdens het plassen, er kan bloed bij de urine zitten en katers gaan soms veelvuldig aan hun penis likken.  

Een mogelijke oorzaak van urinewegklachten is blaasgruis en/of blaasstenen. Een kater heeft een smalle plasbuis, voornamelijk ter hoogte van de penis en daardoor kunnen steentjes of klontertjes gruis voor een obstructie zorgen. Wanneer uw kat niet meer kan plassen is dit een spoedgeval en dient u zo snel mogelijk contact op te nemen met de dierenarts. 

Risicofactoren voor blaasgruis zijn overgewicht, weinig beweging (binnenkatten) en weinig vocht opname. Om de kans op deze problemen te verlagen kunt u de voedingsopname van de kat controleren, door afgewogen hoeveelheden te geven en de wateropname te stimuleren door middel van een drinkfontein en eventueel voor natvoer te kiezen in plaats of in combinatie met brokjes. Indien uw kat gediagnosticeerd is met blaasgruis door ons, dan raden wij aan om uw kat levenslang een aangepast dieet te geven tegen blaasgruis. 

De penispunt is bij katers zeer nauw, en dus snel vatbaar voor verstopping.  

 

 

Eigenaar vertelt...

Aslan is een gecastreerde kater van twee jaar die ik nog zelf het laatste zetje heb gegeven om op de wereld te komen. Hij is een echte knuffelkont en geniet als een echte man van lekker eten en slapen. Op een ochtend merkte ik dat hij erg afstandelijk was en een klagelijke miauw gaf als ik hem ter hoogte van zijn blaas aaide. Ook wilde hij niet eten en dit was voor mij het teken dat er iets niet klopte. Daarop heb ik de dierenartspraktijk gebeld met de vraag of ik kon komen. Eén uur later zat ik in de praktijk en bij het eerste onderzoek zagen de bloed en nierwaarden er niet goed uit. Hij was erg slap en het was niet zeker dat hij de nacht zou overleven.

Ik wilde dat de dierenarts alles op alles zouden zetten om hem te redden en we zouden afwachten hoe hij de eerste nacht aan het infuus zou doorkomen ondanks de gereserveerde prognose. De volgende ochtend werd ik meteen gebeld dat hij de nacht had gehaald. Na verder onderzoeken bleek het dat er teveel urine in de blaas achterbleef en hebben we in overleg besloten om een penis-amputatie te doen. Na één week mocht ik mijn knuffelkous weer ophalen en nu rent hij weer rond als vanouds,echter met een streng dieet,want hij had voorheen overgewicht.

Ik kan alleen maar dankbaar zijn vanuit de grond van mijn hart hoe ze met Aslan zijn omgegaan en schijnbaar hield hij ook van hun, als ik hoorde van de assistentes dat hij steeds kwam knuffelen.

Nogmaals IEDEREEN in de praktijk van harte dank! Een dikke knuffel van Aslan en van mij.

Groetjes Conny