Patiënt van de maand

Het gebit van konijn Flip

Deze maand heb ik weinig toe te voegen als dierenarts bij onze patiënt van de maand. De eigenaresse van Flip is zo goed op de hoogte, dat ze jullie in het onderstaande verhaal al een hele goede uitleg geeft waarom Flip tijdens de maand van het gebit, patiënt van de maand is geworden.

Konijnen hebben vier snijtanden met aan de bovenkant twee stifttandjes en in totaal 20 kiezen. Deze blijven allemaal hun hele leven groeien. Wanneer deze door een verkeerde stand of door verkeerd dieet niet goed afslijten kan dit voor problemen zorgen. Door de pijn stoppen ze met eten en een konijn dat niet eet is een spoedgeval.

Een verkeerde stand van de tanden wordt meer gezien bij de kleinere rassen. Door het fokken van dwergrassen is dit probleem ontstaan. Omdat dezelfde hoeveelheid tanden in een kleine schedel moet passen en dit dus niet altijd kan.

Het dieet van een konijn hoort te bestaan uit hooi. Dit is in principe het hoofdbestanddeel van de voeding en dit kan aangevuld worden met brokken en vers voer. Voor de brokken adviseren we om te kiezen voor een uniforme pellet met ook een hoog vezelgehalte. Bij gemengd voer zien we vaak dat konijnen vooral kiezen voor de vetrijke zaadjes die weinig vezels bevatten. Qua hoeveelheid mag je een eetlepel per kg konijn per dag aanhouden.

Wanneer het gebitsprobleem ontstaat door een verkeerde stand van het gebit, blijft ondanks het juiste voer, dit probleem regelmatig terugkeren. Het baasje van Flip let altijd goed op en is er snel bij wanneer Flip weer pijn krijgt. Deze pijn wordt vaak veroorzaakt doordat de haken in het slijmvlies van wang of tong prikken, zoals op de foto te zien is. Wij kunnen deze haakjes dan weer wegslijpen en vijlen en dan kunnen de konijnen er na een kort herstel weer een tijd tegen aan.

  

Eigenaar vertelt...

Maak kennis met het konijntje Flip, ook wel Bimbo genoemd. Flip is inmiddels 4 jaar oud en een echt gezelligheidsdier. Wanneer er mensen in de buurt zijn, fleurt hij helemaal op. Tijdens de winterdagen rent hij graag achter zijn voetbal aan op de deken, zijn territorium in de woonkamer. Hij wisselt zijn sportiviteit af door zich uitgebreid op zijn zij te laten vallen. Gedurende de zomerdagen rent hij het liefst rond in de tuin met zijn maatje Jax (hond). We staan hier altijd voor de taak om hem te vangen, want hij laat zich niet snel pakken. Flip is een levensgenieter en laat zich graag verwennen met zijn favoriete snack, het bietensnoepje.

Helaas heeft hij ook zijn mindere dagen. Je zou bijna kunnen zeggen dat hij een “abonnement” heeft bij de dierenarts. Regelmatig heeft hij last van zijn gebit. Je merkt aan Flip dat er iets aan de hand is wanneer hij steeds minder gaat eten of helemaal stopt met eten. De oorzaak hiervan is dat de tanden van een konijn altijd doorgroeien en wanneer de slijtage niet goed gebeurt, zorgt dit voor gebitsproblemen. Flip mist een paar kiezen en door wildgroei van zijn tanden kan hij niet goed malen, dit zorgt ervoor dat hij haken op zijn tanden krijgt en dit veroorzaakt weer wondjes in zijn wang en tong. Als je merkt dat Flip minder gaat eten of helemaal stopt met eten, dan moet je meteen ingrijpen. In januari is hij voor het laatst geholpen, waarbij hij onder narcose werd gebracht. Zijn tandjes werden hierbij geslepen.

Dankzij de goede zorgen van de werknemers bij dierenarts, is hij meteen weer energiek en beetje bij beetje komt zijn oude eetritme weer terug. De nazorg van Flip is een dagtaak, want hij krijgt vier keer per dag een spuitje in zijn mond met vloeibare voeding en twee keer per dag een pijnstiller. Een activiteit die Flip liever laat mislukken en waarbij hij zich met veel kracht tegen ons verzet.

Ondanks alles blijft hij vrolijk en energiek en voor een klein diertje is het een echte vechter.