Patiënt van de maand augustus

Op onze dependance in Geleen kwam de cavia Willemien op afspraak. Er was steeds een beetje bloed zichtbaar als ze een plasje had gedaan in haar verblijf en ze leek ook wat moeite te hebben om te plassen. Verder was ze er gelukkig niet echt ziek van, maar haar eigenaar maakte zich toch wat ongerust toen ze het bloed ontdekte.  
Omdat ze verdacht werd van een blaasontsteking, is Willemien daarvoor behandeld, maar helaas hielp het niet echt.  

We hebben Willemien daarom laten terugkomen op de praktijk in Sittard. Daar is er een röntgenfoto gemaakt. Gelukkig zagen we al snel wat het probleem was, er zat namelijk een steen in de blaas van Willemien! Tussen de achterpootjes is duidelijk een wit rondje te zien. Dit is de blaassteen. 

Omdat de steen veel te groot was om uit te plassen, moest Willemien geopereerd worden. Onder algehele narcose werd de buik en de blaas geopend en kon de blaassteen verwijderd worden. Het was een steen van ruim een halve centimeter groot! 

Gelukkig knapte Willemien met de meegegeven medicatie al snel op en kon ze weer pijnvrij en bloed-vrij plassen.  

Eigenaar vertelt: 
Willemien komt van een cavia-opvang bij ons uit de buurt. We hebben haar dus niet als jonge cavia gekregen. Ze is naar schatting ongeveer 3 jaar. Ze heeft het prima naar haar zin bij ons met haar vriendje Kees. We houden ze binnen, maar bij mooi weer hebben we ook een buiten-ren waar ze zich dan naar hartenlust kunnen vermaken.  
Op een gegeven moment bij het schoonmaken van het binnen-verblijf vond ik wat rode, natte plekjes. Beide cavia’s lieten verder helemaal niks merken, ze gedroegen zich gewoon zoals normaal. Dus ik keek het nog een paar dagen aan. Helaas bleef ik bloed-vlekjes vinden en ik zag uiteindelijk ook dat Willemien meer moeite deed met plassen als normaal, ze bleef veel langer zitten en ze leek ook wat te persen.  
Teruggebeld naar de dierenkliniek en ik kon dan beter even op controle komen op de locatie in Sittard omdat daar meer mogelijkheden zijn.  
Eenmaal daar aangekomen, wilde de dierenarts een rontgenfoto maken van de blaas omdat het nog wel eens voorkomt dat een cavia steentjes ontwikkeld in de blaas. En ja hoor, een grote, witte vlek op de foto t.h.v. haar blaas gaf gelijk duidelijkheid: een blaassteen! 
Willemien mocht de dag er na ‘s ochtendsvroeg gebracht worden voor de operatie. Tussen de middag werd ik gebeld dat Willemien de operatie goed was doorgekomen en dat ik haar om 17u mocht komen ophalen.   Ik kreeg bij het ophalen alle nodige uitleg, zo moest ik haar medicatie geven tegen de pijn, antibiotica en een middeltje voor de darm-werking optimaal te houden. De hechtingen moesten 10 dagen blijven zitten. En ik kreeg de steen te zien, de steen was groter dan een erwt! 
De medicatie ingeven ging hartstikke goed, en gelukkig wilde Willemien bij thuiskomst al direct wat eten. Ze was ook heel blij om Kees weer terug te zien.  
10 Dagen na de operatie werden de hechtingen verwijderd, alles zag er prima uit!   We zijn blij met hoe alles is verlopen en als het goed is kan Willemien er nog wel wat jaartjes tegenaan.  

Groetjes van familie Op de Beek uit Geleen.