Loetje en Saartje komen uit de broodfok
Saartje begon met hoesten en een paar dagen later begon ook zuslief Loetje te hoesten. Hun bazin kwam met ze op de praktijk en hier bleek dat de puppy’s uit Tsjechie afkomstig zijn. Ze zouden al vier maanden oud zijn, maar waren wel nog erg klein en hadden nog een volledig melkgebit. Hier was iets niet helemaal in de haak. Iets dat we helaas vaker zien op onze praktijk.
Voor Loetje en Saartje was nu echter het belangrijkste dat ze in een warm nest terecht zijn gekomen en we ze weer beter moesten maken. Gelukkig zijn ze nooit echt ziek geworden en bleef hun “kennelhoest” bij een vervelende verkoudheid.
De reden dat we toch deze dotjes tot patient van de maand hebben gemaakt is het feit dat ze afkomstig zijn uit de broodfok. We zien deze hondjes regelmatig in onze praktijk en vandaar dat we hier iets meer over willen vertellen.
Broodfokkers zijn fokkers en/of verkopers van pups die gefokt werden puur en alleen voor de winst. Pups en moederdieren worden vaak in erbarmerlijke toestanden gehouden. De hygiene laat te wensen over en de controle van de ouderdieren op erfelijke ziektes wordt achterwege gelaten. Dit kan plaatsvinden in Nederland, maar in Oost-Europa is het veel goedkoper en daarom zijn er ook veel handelaren die pups daar aankopen, vervoeren en hier verkopen.
Voor het vervoer binnen de EU gelden er regels. Het betreffende dier moet gechipt zijn, een Europees paspoort hebben, een geldige rabiesvaccinatie en minimaal 15 weken oud zijn. Vijftien weken voor een pup zorgen is echter duur en ze zien er al een stuk minder schattig uit, vandaar dat er tegenwoordig erg veel fraude plaatsvindt met leeftijden en vaccinaties.
Problemen die wij regelmatig zien bij deze pups zijn allerlei infectieziekten, erfelijke aandoeningen en gedragsproblemen door gebrekkige socialisatie in de eerste levensweken. Vaak zijn deze pups niet eens zoveel goedkoper als de pups van een degelijke fokker, maar brengen ze bovenop de hoge aanschafprijs vaak nog een hoop diergeneeskundige kosten en verdriet met zich mee. Sommige pups redden het niet en andere zijn getekend voor het leven. En dan spreken we nog niet over de arme moederdieren die elke loopsheid gedekt worden en vaak nooit daglicht zien.
Al jaren proberen we toekomstige hondeneigenaren te waarschuwen. Koop geen pup bij fokkers die veel verschillende nestjes aanbieden, controleer dat de moederhond de pups nog verzorgt, controleer het paspoort van de pup, kies voor een pup die opgroeit in een huiselijke sfeer en doe wat research naar de fokker op internet.
De broodfokkers zijn echter ook niet gek. Inmiddels zijn er allerlei trucjes om de toekomstige hondeneigenaren om de tuin te leiden. Zo bieden ze aan de pup thuis te bezorgen, zo zie je niet dat de handelaren misschien wel honderden pups in een vieze loods/stal houden. Of ze zetten een nestje pups bij een bevriend gezin in huis, zodat het lijkt alsof ze in huiselijke sfeer opgroeien. Soms zit er zelfs een volwassen hond bij de pups, die helemaal niet de moeder is. Het paspoort komt vaak pas boven tafel als de koop al gesloten is en het schattige pupje al op de arm zit. Wie kan het dan nog over zijn hart verkrijgen om de pup terug te geven.
Wat zijn nog tips behalve de bovenstaande om een gezonde pup aan te schaffen? Wil je een specifieke rashond? Via de site van de raad van beheer vindt je alle rasverenigingen in Nederland en bijna alle goede fokkers zijn hierbij aangesloten. Een fokker met hart voor de dieren heeft vaak ook veel interesse in de toekomstige thuissituatie. Vraag naar eventuele testen die er gedaan zijn bij de ouderdieren en vraag hier ook de certificaten van.
Informatie over Kennelhoest:
Kennelhoest is een besmettelijke ontsteking van de voorste luchtwegen van honden. De ziekte kan veroorzaakt worden door een bacterie of een aantal virussen, maar ook in combinatie. Ook stress en hygiëne kunnen een rol spelen. Besmetting door een andere hond vindt plaats door aan elkaar te snuffelen of door de lucht. Honden die ingeënt zijn kunnen toch kennelhoest krijgen maar meestal in minder ernstige mate.
Een besmette hond vertoont een droge schraaphoest. In de meeste gevallen is er sprake van een milde vorm die vanzelf weer over gaat. In ernstige gevallen kan er ook een longontsteking optreden. Het is van belang tijdig de dierenarts te raadplegen.
Kennelhoest komt niet alleen in kennels voor maar wordt daar wel gemakkelijk verspreid. Honden houden zich in een pension of op de hondenschool tenslotte niet aan de anderhalve meter afstand en ook hebben ze geen mondkapjes op zak.
Eigenaar vertelt...
Ik kwam met Loetje en Saartje naar de dierenarts omdat ze aan het hoesten waren. De dierenarts zei dat ze last hadden van kennelhoest. Gelukkig kunnen ze hier voor behandeld worden met medicatie. Omdat ze uit het buitenland komen wil ik graag meewerken aan patient van de maand om de lezers te waarschuwen voor dit soort broodfokkers.
Op de site waar we onze puppies gevonden hebben stonden alleen foto's van de puppies en verder geen informatie van waar ze vandaag kwamen. Daarom ging ik ervan uit dat ze uit Nederland kwamen. Bij andere websites werd namelijk als herkomst ''buitenland'' vermeld dus die kon ik zo overslaan. Bij aankomst bij de fokker in Gennep was de moederhond niet aanwezig. Ze was met de baasjes een dagje weg want dit waren de laatste 2 puppies. Ik kreeg een formulier met garantie en informatie over de inentingen. Na de betaling was ik druk met de hondjes in de bench te doen en meneer ging de paspoorten nog even halen. De paspoorten werden mij overhandigd met het garantieformulier er omheen gewikkeld. Dit heb ik zo in mijn tas gedaan zonder er naar te kijken. Pas thuis kwam ik erachter dat ik hondjes uit Tsjechië had gekocht! Natuurlijk mijn eigen schuld, ik had niet goed opgelet..
Ik hoop dat ondanks hun duistere verleden, dat wij samen een zonnige toekomst zullen hebben.
Met vriendelijke groet,
Mevr. Snackers