Patiënt van de maand

Ozzy, de spaanse Casanova!

Ozzy kwam een jaar geleden als Spaanse casanova naar Nederland. Vlak voor zijn reis was hij nog gecastreerd. Daarmee leek hij echter zijn wilde haren niet verloren te zijn. Als het aan hem lag wilde hij nog altijd de bloemetjes buiten zetten en bij een gebrek aan een “schone chica” fietste hij daardoor op vanalles in huis. Ook had Ozzy pus aan zijn plasser en likte hij ook veel aan zijn plasser.

Uit een bloedtest bleek dat hij nog een hoger testosterongehalte had dan normaal is voor een gecastreerde reu. Hierdoor gingen we twijfelen of er misschien nog een testikel aanwezig was.

Hoe dat kan als het scrotum leeg is? Dat heet cryptorchidie.
Bij 1 tot 11% van alle reuen dalen één of beide testikels niet in. Deze testikels zijn er wel altijd, maar blijven dan in de buik of in de lies zitten.

Wanneer je een pup aanschaft wordt dit bij de eerste vaccinaties al opgemerkt bij de dierenarts, maar bij een “gecastreerde” herplaatser is dit niet het eerste dat je verwacht tegen te komen.

Ozzy bleek tijdens een kijkoperatie toch nog een testikel in zijn buik te hebben zitten en deze hebben wij via een kleine snede in de buik kunnen verwijderen.

Waarom adviseren wij meestal om deze testikel(s) te verwijderen? Een cryptorche testikel heeft 10x meer kans om tumoraal te ontaarden, heeft een grotere kans op een testikeltorsie en er kan hyperseksualiteit (zoals het fietsen en het likken bij Ozzy) of agressie ontstaan.

Cryptorchidie is een erfelijk defect en het is dus ook niet wenselijk om met deze honden te fokken of met honden waarbij er nestgenoten aan cryptorchidie lijden.

  De uitwendige testikel (links), de inwendige testikel (rechts)
Bij Ozzy hebben we enkel de inwendige testikel hoeven te verwijderen. Zijn uitwendige testikel was al in Spanje gecastreerd.
 

 

Eigenaar vertelt…

We willen jullie graag voorstellen aan Ozzy, de charmeur van het gezin.

Ozzy is een Podenco-mix reu die ongeveer drie jaar wordt geschat en is sinds begin vorig jaar bij ons.
Het was meteen liefde op het eerste gezicht en we besloten om Ozzy te adopteren vanuit Spanje.
Een beetje Spaans temperament in het gezin vonden we wel een goed idee.
Na enkele dagen wennen gingen we op zoek naar een goede dierenarts en op aanraden van wat dierenliefhebbers kwamen we bij Op de Diek terecht. Ozzy was toen een rustig en vooral afwachtend hondje die eigenlijk alles wel prima vond, en om eerlijk te zijn is hij dat nog steeds. Het Spaanse temperament is dus eigenlijk niet van toepassing op hem, tenzij hij een kat, kikker of de postbode ziet :-)

Een bezoekje aan de dierenarts is dan ook geen probleem, hij huppelt altijd vrolijk de praktijk binnen. Even sjansen met de dames aan de balie en dan rustig zijn beurt afwachten.
We denken dat hij stiekem een oogje op Dierenarts Moelands heeft.. ;-)
Misschien ook wel omdat zij doortastend is geweest en zijn bloed heeft laten testen, ondanks het feit dat hij in Spanje gecastreerd zou zijn. Blijkbaar hebben ze een telfout (?) gemaakt bij zijn castratie en maar één testikel verwijderd i.p.v. beide. Inmiddels is het overgebleven testikel in zijn buik endoscopisch opgespoord en verwijderd en is Ozzy weer helemaal het mannetje!

Hij eet en drinkt goed, luistert meestal goed (als hij geen banaan in z’n oren heeft) en kon al tamelijk snel commando’s opvolgen en loslopen.
Zoals de meeste Podenco’s is hij leergierig, charmant en een echte clown. Hij is dol op wandelen (zolang zijn witte pootje maar niet vies wordt want daar houdt hij niet van), knuffelen en het ontvangen van massages (waarbij hij schaamteloos keihard ligt te kreunen!)
Kortom, de overstap van een kennel naar een gouden mandje lijkt hem wel te bevallen, en ons ook!

Thanks, team Op de Diek Sittard!