Konijn Kamiel at met lange tanden

Kamiel kwam bij ons op de praktijk omdat hij moeite had met eten. Zijn baasje kwam gelukkig direct met hem naar de praktijk omdat ze gelijk doorhad dat er iets niet in orde was met Kamiel. Hij liet zelfs zijn favoriete groenten liggen!
Na onderzoek kwamen we er al gauw achter dat de snijtanden van Kamiel veel te lang waren! Bij sommige konijnen groeien de snijtanden scheef, waardoor het afslijten niet goed gaat en de tanden dus steeds langer groeien. Door de tanden te knippen zou dit probleem niet opgelost zijn, de tanden blijven dan terug scheefgroeien. Er werd samen met de eigenaar besloten om de snijtanden te trekken. Een konijn kan heel goed verder leven en prima eten zonder snijtanden.
Omdat Kamiel ook nog gecastreerd moest worden,
is dit tegelijkertijd gebeurd met het verwijderen van de snijtanden.
Gelukkig had Kamiel na de behandeling al gauw door dat het eten nu veel makkelijker ging zonder zijn lange snijtanden, en was zijn eet-patroon al gauw weer als vanouds.

Drs. J. Cramers
 

Het gebit van het konijn bestaat uit 4 snijtanden, 20 kiezen en 2 stifttanden. Stiftanden zijn kleine snijtandjes die achter de snijtanden van de bovenkaak staan.

De tanden en kiezen groeien gedurende het gehele leven door. De snijtanden groeien 2-2.4 mm per week. Bij een normaal gebit staan de bovensnijtanden voor de ondersnijtanden en raken de ondersnijtanden de stifttanden. Hierdoor slijten de snijtanden netjes op elkaar af. Groei en slijtage zijn in evenwicht ten opzichte van elkaar.

Het konijn maalt zijn voer door tijdens het kauwen zijn kiezen horizontaal te bewegen. Hierdoor slijten de kiezen netjes op elkaar af. De wortels van de snijtanden en de kiezen zijn diep in het kaakbot verankerd waardoor ze goed kunnen knagen. Ongeveer 2/3 van de gehele tand is wortel. De tanden en kiezen zitten vast door lamellen tussen de wortel en het slijmvlies van de tandkas.

  • Het meest opvallende symptoom is het niet kunnen eten terwijl er wel interesse is in voer.
  • Spelen met eten en proppen maken van het eten. Je vindt uitgespuugde proppen hooi terug in het hok.
  • Speekselen, waardoor de huid rond de bek ontstoken kan raken.
  • Oog- en neusuitvloeiing (dacryoconjunctivitis) door ontsteking van de traanbuizen.
  • Verhoogde traanproductie.
  • Zwellingen aan de kop door abcessen.
  • Slechte conditie en slechte vacht.
  • Problemen met het maagdarmkanaal, omdat de darmen niet goed werken als het konijn niet eet. Zoals diarree of verstopping.
  • Vermageren.

Wanneer u vermoedt dat uw konijn problemen heeft met het gebit is het belangrijk om gelijk contact op te nemen met de praktijk. Voor een volledig onderzoek van het gehele gebit kan soms een sedatie noodzakelijk zijn.

De eigenaar vertelt:

hoi!
Mijn naam is Kamiel. 
Ik ben 5 maanden oud en mijn baasje heeft mij gekocht op een boerderij.  
Ik ben een binnenkonijn en mag altijd vrij loslopen.
Ineens wilde ik geen groeten en fruit meer eten en toen zagen ze dat mijn tanden waren doorgegroeid. Ze hebben toen ik aan het "slapen" was mijn snijtanden getrokken. Ik kreeg medicatie voor mijn darmen goed te laten werken en voor de pijn onder controle te houden. 
Ik ben 3 dagen heel boos geweest maar nu ben ik weer gelukkig en eet ik alles weer.
 
Dankjullie wel voor de goede zorgen!
 
Knuffel van Kamiel en groetjes van mijn baasje Claudia.