Konijnen vaccineren

Nieuw vaccin met 3 voudige bescherming!

Houd uw konijn(en) gezond met het nieuwe vaccin van Nobivac Myxo-RHD plus!
Met dit vaccin bieden wij uw konijn 3 in 1 bescherming tegen Myxomatose, RHD1 en RHD2.

Het is een enkelvoudige vaccinatie, welke al gegeven kan worden vanaf de leeftijd van 5-7 weken!
Uw konijn is gedurende 12 maanden lang beschermd.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak: neem telefonisch contact op met de praktijk! 046-4512417

Myxomatose

Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus (Myxomavirus, een virus behorend tot de pokkenvirussen). Myxomatose wordt met name verspreid door stekende insecten zoals vlooien, muggen en vliegen. Ook is besmetting via direct contact met besmette dieren of materialen mogelijk.

Hoe kun je de ziekte voorkomen?

  • Probeer insecten te weren uit de hokken door het gebruik van horren of fijnmazig gaas.
  • Bestrijd vlooien met behulp van advantage of stronghold. Voorkom contact met egels, katten en honden, deze kunnen de vlooien overbrengen. Gebruik NOOIT Frontline, dit is dodelijk voor een konijn.
  • Zorg voor een goede hygiëne. Zeker als u meerdere konijnen in verschillende hokken heeft.
  • Zorg bij verdenking van myxomatose dat konijnen geen onderling contact hebben. Let er ook op dat materialen zoals voerbakken en dergelijke goed gescheiden blijven. Geef ieder konijn of konijnenpaar zijn eigen voer- en drinkbak.
  • Vaccineer uw konijn preventief tegen de ziekte (dit moet 1x per jaar).

Voorkomen is beter dan genezen!

Symptomen:
De tijd tussen besmetting en de eerste symptomen (=incubatietijd) is enkele dagen tot 2 weken. De ziekte kenmerkt zich door zwelling van de oogleden, mond en anus. Doordat de oogleden erg gezwollen raken kan het konijn niet meer zien en wordt als het ware blind. Wilde konijnen vormen zo een gemakkelijke prooi voor roofdieren.

Er ontstaan knobbels in de huid (myxomen). Voornamelijk op de oren, rond de mond en op de rug. Na enkele dagen ontstaat er een longontsteking waaraan het konijn zal overlijden. Myxomatose is net als RHD een dodelijke aandoening: na besmetting zal het dier meestal sterven. In het wild zal maar 5-10% van de besmette konijnen de ziekte overleven. Bij tamme konijnen die goed behandeld worden ligt dit percentage iets hoger.

Therapie:

Indien de ziekte optreedt is de enige therapie het konijn zo goed mogelijk verzorgen. Zorg dat het konijn blijft eten, ga het eventueel dwangvoeren. Bestrijd de bijkomende bacteriële infecties met antibioticum en oogzalf. Geef het konijn een pijnstiller en zorg voor een goede warme huisvesting. Het kan weken tot maanden duren voordat het konijn volledig genezen is.

Omdat myxomatose bijna niet te genezen is, is het belangrijk om de ziekte te voorkomen door middel van een vaccinatie.

De eerste vaccinatie mag vanaf de leeftijd van 2 maanden gegeven worden, bij dwergkonijnen echter pas vanaf 3 maanden! Zeven dagen na vaccinatie is het konijn pas beschermd tegen de ziekte. Het konijn is dan gedurende 1 jaar beschermd.

De ziekte komt in Nederland meestal in de zomer en nazomer voor. In Engeland is het echter al gewoon dat myxomatose in de nazomer, herfst en de eerste wintermaanden voorkomt.

Na de vaccinatie kan er een verdikking ontstaan in de huid op de plaats waar de vaccinatie gegeven is. Dit is een lokale reactie op de vaccinatie met het (Shope-)fibromavirus. Na een paar weken zal deze zwelling wegtrekken.

(Nobivac Myxo-RHD plus)
Het vaccin dat wij gebruiken is een 3 in 1 bescherming tegen myxomatose, rhd1 en rhd2.


Verdenkt u uw konijn van Myxomatose?

Laat het konijn dan NIET vaccineren als het ziek is, maar neem wel direct contact op met de praktijk!
 

Ons advies:
Vaccineer uw konijnen tegen myxomatose en RHD. De reden hiervoor is dat er op vaak uitbraken van myxomatose en RHD gedurende het jaar voorkomen.

RHD

Een met RHD1 (klassieke vorm) geïnfecteerd konijn zal veelal binnen 24-48 uur sterven. Bij RHD2 bedraagt deze termijn gemiddeld 3-5 dagen. In beide gevallen kunnen benauwdheid, koorts, bloedingen of neurologische verschijnselen (trillen) gezien worden voorafgaand aan de sterfte. Helaas sterft het konijn vaak zonder voorafgaande verschijnselen.
Daarnaast kan bij RHD2 een meer chronisch ziektebeeld gezien worden waarbij het konijn gedurende langere periode algemeen ziek kan zijn.

RHD verspreidt zich door direct contact en ook indirect via urine, faeces, water, voedsel, kleding, handen en hokken. Stekende insecten kunnen ook een rol spelen in de verspreiding. Om besmetting te voorkomen worden eigenaren geadviseerd geen (vers) gras of groente van buiten (moestuin) aan het konijn te voeren. Ook dient voorzichtig omgegaan te worden met voeren van hooi of kuil waar mogelijk wilde konijnen mee in aanraking zijn gekomen. Na het lopen over besmette konijnenveldjes (besmet met urine van wilde konijnen) kan de infectie met het schoeisel worden overgebracht. Houd hier rekening mee.