Voorbereiden

Hoe bereid ik mij voor op een nieuw dier?

Het aanschaffen van een huisdier
De aanschaf van een huisdier moet een goed afgewogen beslissing zijn. Het is van groot belang dat u goed op de hoogte bent van de basiselementen van het houden van een huisdier. De voorbereiding voordat het gekozen dier wordt uitgezocht en opgehaald, maakt deel uit van een warm ontvangst van het dier. U hoeft zich niet af te vragen waarom het bepaald gedrag vertoont, omdat u er al over gelezen hebt. U bent zelfverzekerd en u kunt de juiste beslissingen nemen.

Informatie verzamelen
Lezen is de eerste stap. Ook al bent u geen uitgesproken lezer, boeken/internet over dieren zijn naslagwerken die een eventuele koper veel basisinformatie bieden om tot de juiste beslissingen te komen. Op www.licg.nl kunt u alle informatie vinden over de aanschaf van een huisdier, verschillende rassen en kenmerken.
 
De aankoop
Het is heel belangrijk waar u uw dier gaat kopen. Een hond of kat koopt u het best bij een fokker of particulier. Bijzondere dieren zoals konijnen, knaagdieren en reptielen koopt u bij een opvang, particulier of dierenspeciaalzaak. Wij raden af om een dier te kopen bij een handelaar (broodfokker). Een broodfokker herkent u aan het verschillend aantal rassen dat ze aanbieden, het grote aantal dieren en dat de ouderdieren niet aanwezig zijn.

Koop nooit een dier bij een eerste bezoek, maar ga op een later tijdstip terug naar de verkoper (laat uw portemonnee thuis!). Let erop dat de dierverblijven schoon zijn en dat de verkoper hart voor zijn dieren heeft. Koop geen dier omdat het zielig is, want daarmee stimuleert u de verkoper om nog meer zielige dieren te gaan verkopen.