Aanschaf

Waar kunt u op letten?

Honden, katten en konijnen zijn alle drie zeer populaire huisdieren om te nemen. Ieder dier heeft zo zijn voor- en nadelen die goed overwogen moeten worden. De hond moet iedere dag worden uitgelaten, ook als het regent. De kat zal waarschijnlijk niet mee op vakantie gaan, dan is er een pension of oppas nodig. Zo ook bij het konijn die met de juiste zorg ook een jaar of 10 kunnen worden. Er zijn nog meer eventuele nadelen die komen bij het nemen van een huisdier waar niet te gemakkelijk over gedacht mag worden, allen kosten ze energie, tijd en geld.

Als alle voor- en nadelen besproken zijn in het gezin en u besloten heeft dat er huisdier gaat komen kunt u overleggen of u 1 of 2 huisdieren neemt. In het geval van het konijn is het zo dat ze altijd een vriendje nodig hebben. Bij konijnen die al jaren alleen leven is het niet altijd een goed idee om zo maar een ander konijn erbij te zetten. Ook voor katten is het prettiger om vanaf het begin met z’n tweeën samen te wonen.
 
Welk ras past het beste bij u? Lees u goed in via verschillende websites en boeken, hoeveel tijd en ruimte heeft u en wat u bijvoorbeeld verwacht van een hond (waakhond/schoothond)? Rashonden kampen soms met lichamelijke problemen terwijl dit bij kruisingen minder vaak voorkomt. Denk bijvoorbeeld aan de kortsnuiten zoals de Pug en Bulldogachtigen.
 
Waar gaat u het dier aanschaffen? Er zijn talloze plaatsen waar u een schattige pup of kitten kunt kopen. Konijnen worden vaak nog in een winkel gekocht terwijl het beter is om ze bij een fokker of via een gelegenheidsnestje te kopen. Dit geldt ook voor puppy’s en kittens, let op met broodfokkers en volg de checklist van het LICG op de puppy (en kitten) checklist. Twijfelt u? Dan is het beter om het NIET te doen, ondanks dat u het waarschijnlijk zielig vindt voor het dier. Door het dier toch te kopen draagt u (onbewust) bij aan het probleem dat bijvoorbeeld broodfokkers en handelaren actief kunnen blijven.
 
Het advies is om u goed in te lezen, een verstandige keuze te maken en vooral te genieten van uw nieuwe aanwinst!
 
 
Meer informatie honden: https://www.licg.nl/honden/
Meer informatie katten: https://www.licg.nl/katten/
Meer informatie konijnen: https://www.bunnybunch.nl/informatie/cat/konijnen/