Ciro heeft Leishmania

Ciro is op Sardinië geboren en naar Nederland gekomen toen hij 3 maanden oud was. Toen hij ongeveer een half jaar oud was is Ciro bij mij komen wonen.
Een jaar lang heeft hij vrolijk mijn woonkamer op stelten gezet samen met mijn andere hond, totdat Ciro steeds rustiger werd, begon af te vallen en af en toe flink zat te trillen. Ik merkte dat er iets niet in orde was en ben met hem naar de dierenarts gegaan. Dit was begin oktober. 

Vrij snel werd er een parasiet benoemd die in het Middellands zeegebied voorkomt, omdat Ciro veel van de symptomen vertoonde en daar tenslotte geboren is. Na een bloedonderzoek bleek het inderdaad om Leishmania te gaan. Meteen is er een kuur gestart met Allopurinol om de parasiet te bestrijden. Het bestrijden van de parasiet kan vrij lastig zijn en dat bleek wel na een week.
Ik had het gevoel dat het beetje bij beetje slechter ging met Ciro en heb toen in overleg met Op de Diek besloten een tweede kuur te starten met Glucantime. Mijn lieve moeder heeft toen 28 dagen lang Ciro dagelijks 2 flinke injecties moeten geven. Halverwege november was de kuur afgelopen.

Na deze tweede kuur leek alles stukken beter te gaan met Ciro. Het grootste deel van de zichtbare symptomen waren verdwenen. Door middel van een bloedonderzoek bleek dat er van binnen echter weinig veranderd was. De uitslag was eerder nog iets verslechterd. Het zag er toen niet heel goed uit voor de toekomst van Ciro.

Na wat research gedaan te hebben wilde ik nog een laatste kuur proberen. Ik heb toen met de dierenarts besloten om een vrij nieuw middel te gaan geven. Met de Milteforan zijn we de laatste week van november begonnen voor wederom 28 dagen. Omdat Ciro van buiten geen symptomen meer vertoonde, heb ik 4 weken alleen het beste kunnen hopen.

Na de kerst ben ik met Ciro bij dierenkliniek Op de Diek op controle geweest. De bloedresultaten bij deze controle verrasten mij en de dierenartsen behoorlijk. Het totaal eiwit dat de laatste keer schrikbarend hoog was, is helemaal genormaliseerd. 

Ciro zal komend half jaar nog de Allopurinol blijven slikken en moet nog regelmatig op controle komen, maar we hopen dat de Leishmania zo lang mogelijk inactief blijft. 

Inmiddels zijn we in 2019 beland en doet Ciro het erg goed. Hij is weer op zijn oude gewicht, alle symptomen zijn verdwenen en hij is inmiddels weer begonnen met de verbouwing van mijn huis.

Als laatste wil ik dierenkliniek Op de Diek bedanken voor hun inzet en steun bij het herstel van Ciro.

Bedankt namens Ciro en zijn baasje!

  

  

   

Dierenarts vertelt...

Ciro heeft veel pech in zijn leven gehad. Op straat geleefd in Sardinië, in Nederland nog eens herplaatst en dan ook nog getroffen door de dodelijke ziekte Leishmaniose. Maar hij heeft één geluk en dat is zijn huidige baasje. Die doet er werkelijk alles aan om hem alle kansen op een gelukkig leven te geven. Hij is in een maand tijd een ware Leishmania specialist geworden. Als dierenarts heb ik dan ook vrij weinig toe te voegen.
De symptomen waardoor er bij een alarmbelletje ging rinkelen waren het feit dat Ciro erg mager was geworden en de specifieke huidproblemen die Ciro had. Leishmania zorgt ervoor dat de haarvaatjes in de uiteindes van de huid kapotgaan, waardoor Ciro zijn poten, oren en neus helemaal kaal en vol schilfers kwamen te zitten. Zijn oorpuntjes waren ook kapot en bloedden regelmatig. Vandaar de mooie blauwe pleistertjes op de foto.
Leishmania is een ziekte die door zandvliegjes in het Middellands zeegebied wordt overgedragen. Deze ziekte is in principe niet te genezen. Ondanks dat redelijk veel honden goed reageren op de intensieve behandeling, komen de klachten bij de meeste honden uiteindelijk toch terug. Een deel van de honden komt uiteindelijk ook te overlijden door de gevolgen van Leishmaniose. 
In Nederland komt Leishmania niet voor. Wanneer u echter een hondje uit het buitenland adopteert bestaat er een risico dat deze hond besmet is met Leishmania. Het kan soms maanden tot jaren duren voor de symptomen zich openbaren. Ook wanneer u uw dier mee op vakantie neemt naar besmette landen loopt uw dier risico. U kunt uw dier wel behandelen met afwerende middelen tegen de zandvlieg (de overdrager van Leishmania) om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken. Voorbeelden hiervan zijn de Scalibor band of de Advantix spot-on. 

Namens dierenkliniek Op de Diek
Michelle Moelands
Dierenarts