Hoe merk ik dat mijn dier ouder wordt?

Er komt een moment dat uw huisdier wat ouder aan het worden is. Dat is een simpel fysiologisch proces waar niet aan te ontkomen valt. Vaak begint dit zonder dat we daar erg in hebben. Of, sterker nog, zonder dat we dat willen zien. We kunnen ons hierbij dan wel afvragen of dat zo eerlijk en ook handig is. Natuurlijk willen we zo lang mogelijk van ons huisdier genieten en ervoor zorgen dat onze dier zelf zo lang mogelijk kan genieten.

Wat zijn de processen? Waar kunnen we rekening mee houden? We willen u graag wijzen op alle mogelijkheden, kleine signalen, op kleine aanpassingen in het dagelijks leven en check ups.

Test:

 

  • Is uw huisdier nog steeds even speels en actief?
  • Vindt uw hond het uitlaten nog leuk, of is dit een sleur geworden?
  • Heeft uw huisdier nog een gezond gewicht?
  • Ziet en hoort uw huisdier nog goed?
  • Eet uw huisdier nog goed?

Wanneer een of meerdere antwoorden met ‘nee’ worden ingevuld dan is het raadzaam om met uw hond naar ons seniorconsult te komen.


Ouderdoms-kwalen zijn vaak:

  • Minder actief, geen zin meer om te wandelen t.g.v. pijn of hart/long-aandoeningen.

  • Afvallen, of juist aankomen in gewicht t.g.v. orgaan-aandoeningen (lever/nierfalen)

  • Slecht gehoor of zicht

  • Slecht gebit

 

Op welke leeftijd?

Hond

Het risico op het ontwikkelen van ouderdomsgebreken begint duidelijk toe te nemen vanaf een gemiddelde leeftijd van 8 jaar. Dat is de reden dat we honden vanaf die leeftijd als senior bestempelen. 8 jaar is dan ook de leeftijd waarop wij adviseren om te beginnen met preventieve diagnostiek. Dit lijkt wellicht vroeg omdat uw hond nog in de bloei van zijn leven lijkt te zijn.

Kat
Het risico op het ontwikkelen van ouderdomsgebreken begint duidelijk toe te nemen vanaf een gemiddelde leeftijd van 10 jaar. Dat is de reden dat we katten vanaf die leeftijd als senior bestempelen. 10 jaar is dan ook de leeftijd waarop wij adviseren om te beginnen met preventieve diagnostiek. Dit lijkt wellicht vroeg omdat uw kat nog in de bloei van zijn leven lijkt te zijn.

In onderstaande tabel kunt u echter zien welke leeftijd uw huisdier in vergelijking met mensenjaren (dit is afhankelijk van het gewicht).

Leuke tip: oudere honden glijden vaak over een gladde vloer weg. Daar zijn nu toegrips voor, er is in Deventer een dierenarts die deze toegrips eenmalig zal aanmeten waarna u ze vervolgens kunt bestellen. Meer informatie vindt u hier.