Doof worden, hoe ga ik daarmee om?

Hoe kun je testen of jouw huisdier doof is?

Doofheid kun je zelf eenvoudig testen. Ga achter je dier staan (zorg dat hij je niet kan zien) en klap hard in je handen. Herhaal dit desnoods een paar keer. Reageert hij niet dan kun je concluderen dat hij doof of slechthorend is.

 

Wat kunnen oorzaken zijn van doofheid?

  • Iets wat uit onderzoek naar voren is gekomen is dat er een relatie bestaat tussen gehoorstoornissen en pigmentafwijkingen. Witte honden en katten, al dan niet met donkere tekening (zoals een Dalmatiër), hebben volgens onderzoek een verhoogde kans op doofheid.
  • Een andere oorzaak is een blokkade van de geleiding van geluidsgolven welke wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld verstopping van de uitwendige gehoorgang.
  • Uiteraard gaan sommige dieren, net als mensen, ook slechter horen naarmate ze ouder worden.

 

Praktische tips voor dove huisdieren

  • Laat je dier nooit schrikken. Dit kan namelijk (angst)agressie opwekken. Maak eerst oogcontact en raak dan pas je dier aan. Let ook op met slapende dieren, raak ze voorzichtig aan om ze wakker te maken (als dit nodig is).
  • Het is beter om een dove hond niet los te laten lopen en een dove kat niet buiten los te laten. Ze horen namelijk geen gevaar aankomen en je kunt ze niet bij je roepen omdat ze dat toch niet horen.
  • Een naamplaatje met telefoonnummer is een must om aan het halsbandje te hangen.

 

Naast dat een hond of kat zijn wereld waarneemt met de oren gebruikt hij ook zijn neus en ogen. Vergeet daarom niet met geurtjes te werken, voor beide dieren (hond en kat) zijn hersen/snuffelwerkjes erg leuk om te doen.

Op onderstaande websites vindt u hier meer over: